Srbija je jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji

0
139

„Srbija je jedina država u Evropi, ne u Evropskoj uniji, nego u Evropi, na kontinentu, koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji“.

Miloš Vučević,Potpredsednik Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada o sankcijama Rusiji (Pink, 10. april 2022. godine)

Potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević gostovao je u jutarnjem programu Pinka poslednjeg dana vikenda, a govoreći o aktuelnim političkim temama, Vučević je odgovorio na pitanje voditeljke Jovane Jeremić o „kritikovanoj odluci“ Srbije da glasa za izbacivanje Rusije iz Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

„Srbija nažalost donosi ili glasa za odluke koje nisu popularne u javnosti ili među građanima, ali mi moramo da štitimo naš nacionalni interes, moramo da štitimo Srbiju i ja sam siguran da je Aleksandar Vučić pričao o tome sa Vladimirom Putinom i da mu je objasnio našu poziciju“, rekao je Vučević.

Pokušavajući da proruski orjentisanom delu javnosti (istraživanja govore većinskom delu stanovništva) opravda ovu diplomatsku odluku, on je zatim naglasio:

„I još jednom treba podvući, Srbija je jedina država u Evropi, ne u Evropskoj uniji, nego u Evropi, na kontinentu, koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i dalje imamo letove i za Moskvu i Sankt Peterburg i dalje ne prekidamo naše prijateljstvo i saradnju iako smo izloženi ogromnim pritiscima i užasnim, odvratnim ucenama“.

Slično je, podsetimo, nedavno izjavio i predsednik države Aleksandar Vučić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije nekoliko dana nakon izbora. Pričajući o „pritiscima” da se Srbija uskladi sa politikom EU po pitanju Rusije, rekao je da njegova stranka, poput nekih drugih, nije skupljala jeftine predizborne poene na ukrajinskoj krizi dodvoravajući se proruskom sentimentu građana. Ipak, i on sam i članovi njegove stranke izbegli su da se jasno odrede prema ratu u Ukrajini do završetka izbora, dok su istovremeno mediji koji su im naklonjeni svakodnevno širili prorusku propagandu predstavljajući Rusiju kao žrtvu, a Ukrajinu i Zapad kao agresore i krivce za sukob.

Da Vas podsetimo:  Otišla nam je još jedna godina – šta smo izgubili, a šta nam je (pre)ostalo?

No, vratimo se izjavi Vučkovića. Istinomer je proverio da li je zaista Srbija jedina država u Evropi „ne u Evropskoj uniji, nego u Evropi, na kontinentu“, koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i odakle još, osim beogradskog aerodroma Nikola Tesla, avioni lete za Moskvu i Sankt Peterburg.

Ipak, nismo jedina zemlja

Do sada smo već navikli na to da politički akteri u Srbiji često ističu uspehe državnog vrha stavljujući ih u kontekst „prve u Evropi/svetu“, prve u istoriji, jedine, najbolje i najbrže… Taj manir nastavio se i po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, ali u nešto drugačijem izdanju.

Naglašavajući prijateljstvo sa Rusijom, ali i braneći odluku vlasti da glasaju za izbacivanje Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, Vučević je istakao da je Srbija jedina država na evropskom kontinentu koja nije uvela sankcije Rusiji.

Međutim, u Evropi se nalazi i Belorusija, zemlja koja je zbog svog angažovanja u napadu Rusije na Ukrajinu i sama trpi sankcije. Savet EU je proglasio deklaracije usmerene na finansijski sektor Belorusije, kao i mere ograničavanja za pojedince i robnu razmenu.

Žozep Borel (Jossep Borell), visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, početkom marta rekao je:

„Učestvovanje Belorusije u aktuelnoj ničim izazvanoj i neopravdanoj vojnoj agresiji na Ukrajinu imaće visoku cenu. Mere su usmerene na one osobe u Belorusiji koje učestvuju u tim napadima na Ukrajinu i na ograničenje trgovine u nizu ključnih sektora“.

I pored sankcija Belorusiji, a pre svega Rusiji, mnoge evropske zemlje i dalje zavise od ruskog gasa. Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da isključivanje ruskog gasa trenutno „nije moguće“, kao i da Evropska unija mora da pronađe sankcije koje će više da pogode Rusiju nego nju samu. On je naveo primer i Nemačke i Bugarske čije industrije zavise od ruskog gasa. Prema pisanju BBC-a od ukupne količine uvezenog prirodnog gasa u Evropsku uniju, oko 40 odsto dolazi iz Rusije.

Da Vas podsetimo:  Viralni lekovi za dijabetes novi trend za dostizanje nametnutih standarda lepote

Nakon odluke Vladimira Putina da zemlje koje „nisu prijateljske” ruski gas moraju da plaćaju u rubljama, mađarski premijer Viktor Orban je u razgovoru sa Putinom saopštio da Mađarskoj nije problem da gas plaća u ovoj valuti. Ova vest izazvala je reakcije Evropske komisije.

„Ono što Putin predlaže, pretvaranje evra u rublje, zatim plaćanje računa za gas – bilo bi kršenje sankcija. Ako to uradite, platite u rubljama, zaobilazite sankcije koje smo postavili Rusiji”, reči su predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Iako je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao da Mađarska može platiti ruski prirodni gas bez kršenja sankcija Evropske unije Rusiji, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je upravo Nemačku i Mađarsku da blokiraju napore da se uvede embargo Rusiji na energente.

Leti se i iz Minska i Istanbula

U nastavku izjave Vučević je dodao da Srbija i dalje ima letove za Moskvu i Sankt Peterburg.

Tačno je da se sa beogradskog aerodroma i dalje leti za Rusiju, ali treba napomenuti da se leti i iz drugih gradova – sa dva istanbulska aerodroma sa evropske strane ovog grada i sa aerodroma u Minsku.

Na aplikaciji Flightradar24 može da se sazna odakle polaze avioni koji sleću u Moskvu, kao i u Sankt Peterburg.

Osim u međunarodnom vazdušnom saobraćaju, dogodile su se promene i u međunarodnom bankarskom sistemu. Evropska unija, SAD, Velika Britanija i njihove saveznice odlučile su da isključe niz ruskih banki iz SWIFT sistema, međunarodnog sistema plaćanja koji koristi hiljade finansijskih institucija. U početku, pojedine države poput Nemačke, Francuske i Italije, zbog posledica koje one same mogu imati, nisu u potpunosti bile za isključivanje Rusije iz SWIFT mreže. Ipak, 26. februara doneta je zajednička odluka da se određene ruske banke isključe iz SWIFT sistema.

Da Vas podsetimo:  Milioni vakcinisanih tinejdžera padaju kao muve, pokazuju zvanični podaci

***

O odnosu političkih aktera iz Srbije prema ratu u Ukrajini, Istinomer je već pisao analizirajući njihove izjave, (kojih prvih mesec dana rata skoro i da nije bilo), kao i dezinformacije i odnos medija prema ovoj temi. Poslednjih sedmica predstavnici vlasti naglašavaju prijateljstvo Srbije sa Rusijom, ali i put ka Evropskoj uniji. Tradicionalno, koja god tema da je u fokusu, koriste se podacima koji su van konteksta, a često i netačni. Što su učinili i ovog puta. S obzirom na to da Srbija ipak nije jedina zemlja na evropskom kontinentu koja nije uvela sankcije, već je tu i Belorusija koja je takođe pod sankcijama, Miloš Vučević za svoju izjavu dobija ocenu – neistina.

Naslovna fotografija: FoNet

https://www.istinomer.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime