Srbija je na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od karcinoma dojke

0
874
Foto: printscreen

Prema podacima Evropskog registra za rak, Srbija je na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od karcinoma dojke. Rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti žena u Srbiji. Poslednjih decenija beleži se konstantan porast broja obolelih, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i dijagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti. Međunarodni  meseca borbe protiv raka dojke biće obeležen širom Srbije nizom različitih manifestacija.

Jedna od manifestacija je i akcija „Daj pedalu raku“  projekat koji petu godinu za redom Ženski centar Milica realizuje pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta , Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. 

Manifestacija Daj pedalu raku ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju prevetivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života naročito sporta, stavljajući akcenat na biciklizam koji je idealan kako u prevenciji tako i u rehabilitaciji posle operacije raka dojke. Projekat će podržati i aktivno uzeti učešće u vožnji, predstavnici udruženja, sportskih klubova, lokalnih samouprava, zdravstvenih ustanova i institucija, sportisti, mediji iz 22 grada i opštine u Srbiji i to u Beogardu, Kragujevcu, Nišu, N.Sadu, Sremske Kamenice, Sremske Mitrovice, Sombor, Čačak, Užice, Arilje, Aranđelovaca, Velikog Gradišta i Vrnjačke Banje.Ova manifestacija je objkedinila sve koji mogu doprineti smanjenju smrtnosti od raka dojke kako na lokalu tako i nacionalnom nivou.

Vesna Bondžić, predsednik Udruženja Ženskog centra „Milica“ podsetila je da je rak dojke najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka smrtnosti žena u Srbiji. Poslednjih decenija beleži se konstatan porast broja obolelih, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i jagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti. Prema zvaničnim podacima Evropskog registra za rak naša zemlja se nalazi na drugom mestui po broju smrtnih slučajeva od ove vrste karcinoma. Godišnje od raka dojke , koji je izlečiv preko 90% ako se otkrije na vreme, umre 1600 žena ali nemojte zaboraviti da rak  dojke ipak preživi 3.000 žena zahvaljujući činjenici da se rak otkrio i lečio na vreme odgovarajućim terapijama. Razmislite, izdvojte vreme za sebe prekontrolišite se i „Dajte pedalu raku“.

Vesna Bondžić
predsednik Udruženja Ženskog centra „Milica“

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime