Srbija mora da osudi Rusiju

0
879

David-Cameron

Dejvid Kameron

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron ocenio je – u čestitci Aleksandru Vučiću dolazak na čelo Vlade Srbije – da pristupni pregovori Beograda sa EU zahtevaju dug i izazovan proces reformi, ali i da predstavljaju i mogućnosti za Srbiju pod Vučićevim vođstvom.

Kameron je naglasio da je do Vučićevog imenovanja došlo u suštinskom trenutku na evropskom putu Srbije i obećao podršku Britanije u ostvarenju tog cilja.

„Pristupni pregovori zahtevaju dug i izazovan proces reformi, ali predstavljaju i mogućnosti za Srbiju pod vašim vođstvom“, naveo je Kameron u poruci, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

„Za Srbiju je, takođe, važno da se uskladi sa širom spoljnom politikom EU. Postupci Rusije u Ukrajini predstavljaju izazov za međunarodno pravo, i pretnju po evropsku stabilnost. Nadam se da će se Srbija uskoro pridružiti EU i osuditi nezakonite postupke Rusije“, naveo je Kameron.

Kameron je ukazao da su ekonomske reforme i reforme u oblasti vladavine prava, borba protiv korupcije, jake i nezavisne institucije, posvećenost demokratskim vrednostima, kao i normalizacija odnosa sa Prištinom važni i za Evropsku uniju i za Srbiju.

„Prepoznajem vašu posvećenost da se bavite ovim pitanjima, kao i želju za nastavak dijaloga sa Kosovom. To bi trebalo da izgradi poverenje, i naroda i investitora, i da dovede do povećane stabilnosti i prosperiteta za ljude u Srbiji“, ocenio je britanski premijer.

On je ukazao i da će predsedavanjem OEBS-om, koje predstoji u 2015. godini, Srbija u velikoj meri biti u žiži interesovanja međunarodne javnosti, a pozdravio je i Vučićevu želju za nastavkom razvijanja regionalnih odnosa, i planove da uskoro poseti Sarajevo.

On je ocenio i da Evropska unija mora da se menja i reformiše, poručujući da će Velika Britanija i dalje biti posvećena budućnosti Srbije kao članice EU, uz stalnu podršku, kako bi taj cilj i dostigla.

Da Vas podsetimo:  Vlada Srbije daje subvencije za zapošljavanje Rusa sa platom od 1.800 evra

„Unapred se radujem radu sa vama, i jačanju naših bilateralnih i privrednih veza kako se Srbija bude približavala članstvu“, zaključuje u poruci britanski premijer.

Vrlo brzo se potvrdilo da to nije bilo ni slučajno niti – Kameronov lični stav.

Šef delegacije EU Majkl Devenport i ambasador Francuske Fransoa Gzavije Denio takođe su saopštili da se očekuje da Beograd očiglednije podrži EU u stavu prema ukrajinskoj krizi.

Devenport je naglasio da Brisel želi da svi evropski partneri, uključujući Srbiju, podrže jedinstven stav Unije po pitanju ukrajinske krize.

„Krizna situacija oko Ukrajine je veoma zabrinjavajuća. Napori EU i visoke predstavnice (za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin) Ešton pre svega su usmereni ka mirnom rešenju ove krize“, rekao je Devenport na konferenciji za novinare u rezidenciji ambasadora Francuske povodom Dana Evrope.

Devenport je podsetio da EU ima jedinstven stav po tom pitanju, naveden u zaključcima Evropskog saveta. Savet EU je najoštrije osudio kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta od strane ruskih oružanih snaga i pozvao Rusiju da hitno povuče oružane snage.

„Želimo da zemlje kao što je Srbija podrže naš jedinstven stav što se tiče teritorijalnog intergriteta Ukrajine i suvereniteta te države. Želimo, takođe, da svi naši partneri podrže naše napore“, usmerene ka pronalaženju mirnog rešenja za ovaj problem, poručio je ambasador EU.

I francuski ambasador je, povodom ukrajinske krize, danas rekao da će od političkih odluka Srbije zavisiti brzina njenog napretka ka članstvu u EU.

„Na Srbiji je da učini ono što treba da učini kako bi pristupila EU. Od izbora srpske vlade zavisiće tempo procesa pristupanja“, rekao je Denio Tanjugu posle predavanja održanog u u francuskoj rezidenciji koja je povodom Dana Evrope otvorila vrata građanima.

Da Vas podsetimo:  Stanje sa nekretninama u Srbiji u vreme pandemije

Na pitanje studenata da li će Brisel vršiti pritiske na Srbiju zbog ukrajinske krize, Denio je primetio da stav Srbije nije neutralan pošto su i premijer i ministar spoljnih poslova izjavili da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

„Po tom pitanju Srbija, na sreću, ima isti stav kao EU“, rekao je on.

izvor: fakti.org

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime