Srbija na potezu: Kako sprečiti izručenje mladića sa Zakintosa — Americi

1
1595

CC BY 3.0 Jonnynut WikipediaAko Beograd želi da pomogne našim državljanima, mora da dovede pravnog eksperta koji bi sa braniocem u Grčkoj mogao da vodi ceo postupak, pre svega da se spreči izručenje, a sa druge strane da se pripremi odbrana, ocenjuje za Sputnjik advokat Borivoje Borović.

Hapšenjem još jednog mladića u Grčkoj broj državljana Srbije osumnjičenih za ubistvo Amerikanca na Zakintosu porastao je na sedam. Roditelji uhapšenih kažu da su mladići nevini i da im je sve namešteno, a situaciju dodatno otežava i to što oni tvrde da postoji pritisak da se njihova deca izruče Sjedinjenim Državama.

Ovu mogućnost ne isključuje ni advokat Borivoje Borović i napominje da suđenje u Srbiji svakako nije moguće, jer su predmetom obuhvaćeni i drugi okrivljeni koji su državljani drugih zemalja, pa se Srbima ne može suditi u odvojenom postupku u matičnoj zemlji.

„Ova vrsta predmeta — kada strani državljani izvrše krivično delo u stranoj zemlji, podleže oblasti međunarodnog krivičnog prava i ugovorima koji postoje između država, kao što su na primer Grčka i SAD. Sličnu situaciju smo imali kada su Amerikanci tražili izručenje Miladina Kovačevića zbog navodnog prebijanja jednog studenta u Americi, ali taj međunarodni ugovor između Srbije i SAD nije postojao, pa su i roditelji i mi advokati sprečili njegovo izručenje, iako je naša država htela da ga izruči. U ovoj situaciji je sve moguće. Ako postoji međunarodni ugovor između Grčke i SAD, postoji nažalost i velika mogućnost da oni budu izručeni i da im se sudi u Americi“, objašnjava Borović.

Na pitanje da li Srbija može nešto da učini kako bi osiguralo suđenje u Grčkoj i sprečilo izručenje naših državljana Sjedinjenim Državama, Borović kaže da kao što pred Međunarodnim tribunalom u Hagu po pravilu 11BIS može da se otvori statusna konferencija na kojoj se odlučuje da li se predmet ustupa recimo Srbiji, Hrvatskoj ili ostaje u tom sudu, tako i u ovom slučaju može da se po sličnom principu otvori statusna konferencija na kojoj bi se razgovaralo o tome da li bi oni imali pravedno i fer suđenje u Americi.

Da Vas podsetimo:  Profesor DIF-a preminuo od korone u prokupačkom zatvoru, porodica traži istragu

„Naša država bi u tom slučaju preko Ministarstva pravde pred tim sudom postupala i dokazivala da srpski državljani ne bi imali pravično i fer suđenje u SAD. To je komplikovana procedura i ne znam koliko je predviđena grčkim zakonodavstvom, ali mislim da naša država pod hitno mora u sve ovo da se uključi. Gubiti vreme posećivanjem okrivljenih od strane nekih počasnih konzula je potpuno besmisleno. Ako Srbija želi da pomogne našim državljanima, mora da dovede pravnog eksperta koji bi u dogovoru sa braniocem u Grčkoj mogao da vodi ceo taj postupak, pre svega sprečavanja izručenja, ako do tog zahteva dođe ili se on očekuje, a sa druge strane da se pripremi i sama odbrana“, napominje Borović.

Poznati advokat objašnjava da je svojevremeno u svojstvu specijalnog advokata-svedoka, zajedno sa advokatom Tomom Filom sprečio izručenje Darka Ašanina Belgiji zbog ubistva Kadrija, jer su dokazali da su povređeni evropsko pravo i međunarodne konvencije o ljudskim pravima i slobodama. Ašanin je tada izručen Srbiji, gde mu je i suđeno.

„Ova situacija je ipak malo specifična jer kada je Amerika u pitanju njihova želja da sprovode pravdu nema granica. U slučaju Miladina Kovačevića su toliko insistirali da se predmet ustupi njima, nudeći čak sporazum o priznanju krivice više kao simboličnu kaznu, a samo da bi zadovoljili svoje apetite zaštite svojih državljana. Oni će i na ovome istrajavati i ukoliko izostane reakcija naše države, a bojim se da ovi momci koji su uglavnom na granici punoletstva neće doživeti pravnu satisfakciju“, upozorava Borović.

On ukazuje da je pravna kvalifikacija ubistva sa predumišljajem, koju je tužilaštvo opredelilo, vrlo teška, iako bi se pravno gledano u ovom slučaju možda moglo govoriti o učestvovanju u tuči.

Da Vas podsetimo:  Čime je Glišo Vidović narušio ugled policije?

„Široko pravno tumačenje optužbe za naše okrivljene može biti vrlo štetno. Dakle, država bi morala da pokuša da spreči izručenje, a roditelji bi u ovoj fazi postupka morali da angažuju grčke advokate, jer advokat iz Srbije ne može da ih brani, već samo da prati i kontroliše tok postupka. Roditelji treba da se pod hitno raspitaju ko je najbolji advokat krivičar u Atini koji bi zastupao njihovu decu, jer država nije ta koja treba niti može da angažuje branioca“, naglašava Borović.

Podsećanja radi, posle svađe u jednom lokalu, šestorica Srba, jedan Grk i Britanac srpskog porekla, sumnjiče se da su prebili 22-godišnjeg Bakarija Hendersona koji je preminuo. O tome kako je do tuče došlo postoji više verzija, ali i nekoliko video-zapisa, a izvesno je da je Amerikanac posle tuče preminuo usled krvarenja u mozgu.

Sandra Čerin

www.rs.sputniknews.com

1 KOMENTAR

  1. Тај „Британац српског порекла“ се зове Амир, па би било тачније да се каже да је босански муслиман. На снимку се види да је Хендерсон бежао низ улицу кад га је један момак телом бацио на паркиран ауто, где га је одмах затим стигло неколико младића који су почели да га ударају. Он је са аута склизнуо на асфалт, првих пар секунди покушавајући да се одупре овима испред себе, гурнут на плочник у полуседећем положају, али су га један или два момка иза њега из све снаге неколико пута шутнули у правцу главе, после чега је по свој прилици изгубио свест. То је било свега неколико секунди пошто су га стигли. Неки од оних што су пристигли у међувремену – све у свему их је било десестак око њега – су га ударили могуће још неколико пута, али није вероватно (не изгледа) да су га могли озбиљно повредити, за разлику од оних првих. Дакле, смешно је оптужити за нaмерно убиство неког ко се нашао у гужви у којој су само један или два човека показали намеру да озбиљно повреде – и чак ни они не самим тим и намеру да убију – Хендерсона.

    Проблем је у томе што су два званично првооптужена Грк и Британац (Амир), који су по самом Амиру били међу првима који су стигли Хендерсона, и највероватније они који су га убили. Они покушавају да се извуку, а да се окриве Срби одговара и Грчкој, и Британији и, наравно, Вучићевим великим „пријатељима“, Америма.Зато је оптужницаза намерно убиство проширена на све, да се кривица разводни на све и да прљавим маневрима покушају да је наместе Србима. Сувишно је и рећи, западни мејнстрим медији већ здушно помажу да се Срби прикажу као главни кривци.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime