Srbija negativni rekorder regiona po stopi rasta

0
1105
Medija centar Beograd: Nikola Altiparmakov Foto: Medija centar Beograd / Nikola Altiparmakov

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov ocenio je da privredni rast Srbije godinama unazad nije zadovoljavajući.

„Srbija 4-5 godina unazad, pa i od 2010. negativni je rekorder regiona po stopi rasta“, kazao je Altiparmakov na konferenciji Beogradske berze.

To je, kako je objasnio, indikator strukturnih problema, ne baš dobrog privrednog ambijenta i pravne nesigurnosti.

Altiparmakov je naveo i da su analize Fiskalnog saveta pokazale da čak i kad se isključe jednokratni efekti, poput poplava pre par godina ili suše ove godine, kao i rezultati EPS-a, trend rasta BDP-a Srbije je između 2,8 i tri odsto.

„Ne možemo da dobacimo preko tri odsto, dok region raste preko 4 odsto, a Rumunija pet odsto i više“, kazao je Altiparmakov.

On je kazao da je Srbija ostvarila vrlo uspešnu fiskalnu konsolidaciju i da smo od deficita budžeta od 6 odsto došli na balansiran budžet, uz verovatno mali suficit.

„U tom smislu, nema dileme da želimo nastavak saradnje sa MMF-om“. To je kao da imate vrhunskog trenera, besplatnog, samo je pitanje da li želite da vežbate“ rekao je Altiparmakov.

On je međutim istakao da je nasuprot uspešnoj fiskalnoj konsolidaciji, reformski deo izostao.

„Racionalizacija javne uprave kaska, racionalizacija javnih preduzeća i više nego kaska, stoji u mestu i to se sve odražava i na tržište kapitala“.

Kao poseban primer, Altiparmakov je izdvojio Srbijagas, javno preduzeće koje je dospelo u problem jer se tokom 2008., 2009. i 2010. godine ponašalo kao najveći investitor, preuzimajući i državne ali i privatne kompanije i tako stvorilo dug od milijardu evra, koji je u velikoj meri pao na poreske obveznike.

Onda su prošle godine uz angažovane savetnike iz Svetske banke, koji za razliku od MMF i te kako koštaju, opet preuzeo preduzeće „Toza Marković“, što će opet da plaćaju poreski obveznici. „Hoću da kažem da savetnici nekad mnogo više koštaju i možda nisu pravi savetnici. ne može tuđa ruka da nas počeše, moramo sami“, naveo je član Fiskalnog saveta.

Da Vas podsetimo:  JEZIVA PROROČANSTVA SVETOGORSKIH MONAHA POČELA DA SE OSTVARUJU: Kada vidi čoveka, tačno zna kako se zove i čime se bavi!

Altiparmakov je istakao i da guranje rasta preko plata i penzija nije dobro.

Srbija, kako je naglasio, treba da preispita i koliko su isplativa pojedina ulaganja poput izgradnje nacionalnog stadiona ili Fruškogorskog koridora.

Insajder / Izvor: B92, Beta

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime