Srbija bez pouka iz majskih poplava

0
761

velimir-ilic-563x353Juče je u Pčinjskom, Topličkom i Jablaničkom okrugu proglašena vanredna odbrana od poplava zbog značajnog porasta nivoa Južne Morave, Toplice i Veternice.

Ovakvo stanje dokazuje da Srbija nije izvukla pouke iz majskih poplava i da uopšte nije rađeno na infrastrukturi, da nisu izgrađeni bedemi ni mini brane, niti su iskorišćeni evropski fondovi za ove namene.

U ovakvim situacijama svakako je jeftinije sprečiti nego lečiti, a preventivno delovanje predstavlja obavezu države i lokalnih samouprava kako se ne bi ponovili tragični događaji iz maja prošle godine.

Ministar Velimir Ilić izjavio je za Tanjug da je Srbiji potrebno ukupno 11 milijardi evra za saniranje svih klizišta, bujičnih i otpadnih voda. On je precizirao da je završena studija koja je pokazala da je, pored prošlogodišnje štete od poplava koja je iznosila 1,7 milijardi evra, Srbiji potrebno ukupno 11 milijardi evra za sva klizišta, bujične i otpadne vode.

Ovakva izjava ministra Ilića više liči na opravdanje zašto se ništa nije uradilo u prethodnih godinu dana na izgradnji osnovne infrastrukture za sprečavanje izlivanja reka i zašto je u pojedinim okruzima u Južnoj Srbiji juče proglašena vanredna odbrana od poplava.

Ministar Ilić je još i dodao da opštine koji bi same želele da ulože sredstva u rešavanje problema na vodotokovima, to nikako ne bi smele da rade jer tako mogu poremetiti sistem i poplaviti druge opštine.

Postavljamo pitanje ministru Iliću- Zašto ne postoji koordinacija između Vlade Srbije, ministarstva za vanredne situacije, Srbijavoda i lokalnih samouprava u rešavanju ovog problema i zašto Srbijavode, koje su, po rečima Ilića, jedina relevantna ustanova koja će proceniti gde i kako će se raditi, nisu napravile plan prioritetne sanacije za izgradnju infrastrukture za zaštitu od poplava?

Da Vas podsetimo:  Otkriven spomenik despotu Stefanu, građani šokirani izgledom

opozicionar.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime