Srbija nije ni bila na Duing listi za vreme prošle vlasti

5
3115
Aleksandar Vučić / FoNet/Aleksandar Levajković

„Na Duing biznis listi Svetske banke opet smo napredovali, i zemlja smo koja je najviše napredovala u prethodnih… Devedeset treći smo bili, pa, u njihovo vreme nismo ni bili na listi. A od 93. mesta smo krenuli, a onda smo došli do 43. mesta. Pedeset mesta smo za tri godine napredovali i nismo zadovoljni. Ići ćemo dalje.“
TV Happy, „Ćirilica“, 4. decembar 2017. godine

Gostujući u „Ćirilici“ kod Milomira Marića i hvaleći se postignutim napretkom na Duing biznis listi Svetske banke, Aleksandar Vučić je, usput, rekao i da Srbija za vreme bivše vlasti („u njihovo vreme“) nije ni bila na ovoj listi.

Da stvar bude još čudnija, odmah u narednoj sekundi Vučić je uporedio sadašnju poziciju Srbije na DB listi sa ondašnjom, iz „njihovog vremena“, kada Srbija, po Vučiću, nije ni bila na toj listi:

Vučić: Na Duing biznis listi Svetske banke opet smo napredovali, i zemlja smo koja je najviše napredovala u prethodnih…

Marić: Krenuli smo od sto i nekog mesta.

Vučić: Devedeset treći smo bili, pa, u njihovo vreme nismo ni bili na listi. A od 93. mesta smo krenuli, a onda smo došli do 43. mesta. Pedeset mesta smo za tri godine napredovali i nismo zadovoljni. Ići ćemo dalje.

No, dva klika dalje, put nas vodi na sajt Duing biznis liste Svetske banke, gde možemo saznati da je prva DB lista napravljena 2003. godine i da se na njoj nalazi i tadašnja zajednička država Srbija i Crna Gora.

Daljom proverom, vidimo da se država kojoj je glavni grad Beograd nalazila na svakoj narednoj Duing biznis listi Svetske banke, te Aleksandar Vučić za ovako očiglednu neistinu ne može da dobije drugu ocenu do „kratke noge“.

Da Vas podsetimo:  Od Pokajnice do prve seoske osnovne škole u Srbiji! Važni događaji odigrali su se baš na planjanskom tlu!

Da podsetimo, Istinomer se na više mesta opširno bavio Duing biznis listom Svetske banke – od toga je Srbija za samo jednu godinu imala skok od 30-ak mesta na listi 2016. godine (a nije, nego se promenila metodologija, pa je skok te godine bio za devet mesta), pa do toga da Duing biznis lista daje veoma usku sliku uslova poslovanja u Beogradu: na samom sajtu Duing biznis liste kaže se da „mnoge važne oblasti nisu pokrivene u Doing Business listi, a čak i u oblastima koje jesu pokrivene, njihov domet je nevelik“.

(Napomena: nije greška tvrdnja da Duing biznis lista pokazuje lakoću poslovanja u Beogradu a ne u Srbiji: DB lista se formira na osnovu podataka prikupljenih u najvećem poslovnom gradu u zemlji, što je u Srbiji Beograd. Tek za poneku zemlju u obzir se uzima i drugi poslovni grad po veličini, ne i za Srbiju).

Detalj sa DB liste za 2007. godinu, kada Srbija zapravo jeste skočila 30-ak mesta, bez promene metodologije – sa 95. na 68. mesto.

Stoga, nije tačna ni tvrdnja da je Srbija napredovala za 50 mesta u tri godine. Srbija je na listi za 2015. godinu – objavljenu krajem oktobra 2014. – bila na 91, a ne na 93. mestu kako Vučić kaže (valja napomenuti da je dve godine ranije, dakle kada je koalicija SNS-SPS došla na vlast, Srbija bila na 86. mestu). Danas, na poslednjoj DB listi, Srbija je na 43. mestu (a ne među prvih 30, kao što je obećavala Zorana Mihajlović)

Prema tome, kada je između 2014. i 2015. godine promenjena metodologija, to 91. mesto Srbije je automatski postalo 68, što dalje znači da je Srbija u protekle tri godine napredovala napredovala za 25, a ne za 50 mesta kako kaže Vučić.

Kako god, „kratke noge“.

Da Vas podsetimo:  O mirenju četnika i partizana

istinomer.rs

5 KOMENTARA

 1. LAŽIMA KRATKE NOGE, BAJKOLAŽIMA I HVALOSPEVIMA KO JOŠ VERUJE?!

  Za vreme vladavine SNS sa koalicijom čulo se od neverovatnog do bajkovitog, stvarno je malo drugačije i pitanje je da li može da razume obični slušalac. Deo toga se navodi u nastvku teksta:

  Hvalospevi:

  1. Vučić tvrdi da je udeo javnog duga u BDP bio 76.5 %, kada je postao premijer, 27. aprila 2014. godine, pošto zvanični podaci Uprave za javni dug pokazuju da je na kraju aprila 2014. godine, javni dug Srbije iznosio 62,7% BDP.  Dalje, poslednji podaci Uprave za javni dug Ministarstva finansija pokazuju da je udeo javnog duga u BDP na kraju oktobra 2017. godine iznosio 64.9%, a ne kako tvrdi Vučić  62.4% , nema potrebe da nas laže.
  2. Na Duing biznis listi Svetske banke  kada je koalicija SNS-SPS došla na vlast, Srbija bila na 86. mestu, a sada smo došli do 43. mesta. Međuvremenu je promenjena metodologija obračuna pa je 2014. umesto 91. mesto Srbiji je automatski pripalo 68. Tako da umesto napredovanje za 50 mesta (kako tvrdi Vučić), mi smo napredovali za 25 mesta.
  3. Zadnjih tri godina vladanja, Vučić kao da nije na zemlji, povećava plate i penzije do nivoa ikada većih. Postavljaju pitanje konzumenti da li autor zna šta je rekao ili ga izlagali?
  4. Učićemo u EU do 2020. godine.
  5. Stopa nezaposlenost u 2018. pada ispod 10%, tvrdi premijer(ka), a kada je SNS zavladao sudbinom u zemlji bila je sopa nezaposlenosti u Srbiji 25,5%.

  Stvarnost:

  1.BDP Srbije po glavi stanovnika na kraju 2016. godine iznosio je 4.900 evra, dok je prosek 28 zemalja EU bio 29.100 evra po glavi stanovnika, skoro šest puta više. Dok smo mi upadali iz recesije u recesiju, Nemačka je zabeležila kumulativni rast po glavi stanovnika od 20 %, Austrija 14,4 o%, Francuska 7,4 %. , Rumunaja 25 %, Bugarska 36 %. Recimo i Albanija je sa 19 % trostruko veći rast BDP po stanovniku od Srbije u ovom periodu.
  2. Srbija je na dnu Evrope, najgori ekonomski rast u istoriji, između 2014. i 2016. godine srpska ekonomija je porasla 1,66 %. Poređenja radi, Hrvatska je porasla 4,1 %, BiH 6,79, Crna Gora 7,73, Albanija 8,02, Kosovo 9,16 %, a Makedonija 10,2, Rumunija sa 12,26 %!
  3. Uprkos obećanjima vlasti da će građani Srbije već od 2017. godine živeti mnogo bolje, statistika pokazuje da čak 4,6 miliona Srba, odnosno oko dve trećine njih, jedva sastavlja kraj s krajem! Stopa siromaštva u Srbiji iznosi poražavajućih 25,5 odsto (ako imaju troše 2$ dnevno za hranu), a oko 2,5 miliona Srba živi s mesečnim prihodima ispod 15.000 dinara.
  4. Prosečna plata krajem prošle godine u Sloveniji je bila 1.020,40 evra, Hrvatskoj 749,70 evra, Crnoj Gori 503 evra, Bosni i Hercegovini 428 evra, Srbiji 369,70 evra, a Makedoniji svega 363,50 evra. Od plate u Srbiji na kraju 2017. god hvaljenih prosek plata 500 evra neće biti ništa (ostaće oko 400 evra).
  5. Prema indeksu korupcije za 2016. godinu, 69 posto država, od ukupno 176 njih obuhvaćenih istraživanjem, nalazi se ispod indeksa 50, na lestvici od 0 (visoko korumpirane) do 100 (države bez korupcije), Srbija sa indeksom 42 zauzima 72. poziciju na listi. Ona već godinama ostvaruje sve lošiji skor na ovoj listi. Bolje od Srbije su rangirane mnoge države iz regiona.
  6. Srbija je na 134. mestu po kapacitetu da zadrži kvalitetne kadrove i na 132. mestu da privuče talente, od 137 zemalja.
  7. Srbija ima najniži ekonomski rast i razvoj u prošle četiri godine – do 2016. u regionu. Prosek regiona za četiri godine, do 2016, jeste 10,3 %, u tom periodu Srbija raste 4,3%, a imate šampiona Rumuniju koja raste preko 16, Mađarsku koja raste 11, Bugarsku isto 11, Albaniju koja raste 13,3%.
  8. Za sada se crtaju šeme i putanje da Srbija uđe u EU do 2025. godine, sa zadrškom. Većina putnika za EU smatra da mi nećemo nikada ući u toj maštovnoj tvorevini, jer je Kosovo jagoda u grlu, a odnose sa Rusijom je već kost u grlu.
  9. Preko dvesta hiljada najsposobnijih i najstručnijih građana su otišli preko grane, a ko će da održava tolike fabrike i ko će lečiti sve starije i starije stanovništvo zemlje?
  10. Broj ljudi koji odlaze iz Srbije stalno raste i više je nego udvostručen od 2007. godine do 2014. godine, kada je iz Srbije otišlo rekordnih 58.000 ljudi. Iz Srbije se u periodu od 2007. do 2014. godine, prema objavljenim podacima, iselilo oko 300.000 ljudi.  Sve ovo i te kako utiče na smanjenje broja nezaposlenih.

  • Vučićevoj izdaji nema kraja pre par dana u ćirilici kod Marića ustaškinja Sonja Biserko ga napada i pljuje po Srbima a on ćuti. Napada ga i petokolonaš Boško a on se smeška i čuti? Ustaškinja Sonja priča ona o ugroženosti Hrvata u Srbiji i kako se loše osećaju? Oni koji u Srbiju imaju latinicu slobodno se diče Hrvatstvom mašu hrvatskim barjacima itd. No izdajnik nije smeo da ju pita kako se osećaju Srbi u NDH u XX! veku bez struje vode i puteva. Bez ćirilice i bez toga da smeju reći da su Srbi. Pokatoličavaju se i menjaju imena prestrašno a on ni reči. Vidi se da on ne odlučuje baš o ničemu već njegovi gazde i to sve na štetu Srba i Srbije a naivan narod čuti. SRBI SU JEDINI NAROD BEZ NACIONALNE DRŽAVE. Neredi na stadionu bedna li si Srbijo kukavice nad kukavicama su naši Srbi sad već hrvati dolaze u Srbiju da nas biju nekažnjeno dno dna. Ajde nek naši odu kod njih u Zagreb neće se živi vratiti e baš smo lud i bedno kukavički prodan i izdan narod i zemlja. Zemlja jer samo mi Srbi nemamo državu dok svi drugi imaju nacionalne države i manjine u njima mi Srbi imamo državu svih građana osim Srba.

 2. Па председник претходне владе си био Ти. Значи тада нисмо били на овој листи.

  На свим оталим листама Србија је на самом крају, једино кад се убаци и Африка онда смо десети одоздо. Браааавоооо за успешну политику.

 3. „Истиномер“ пропушта да каже оно најбитније, а то је ко прави „доинг бизнис“ листу. У питању је World Bank Group (WBG), највећа финансијска – тачније зеленашка – оганизација на свету (која укључује и Светску Банку). Главни извор профита WBG су зајмови „земљама у развјоју“, а колико они помажу тим земљама говори чињеница да ни једна једина није постала развијена, али су зато многе пале у дужничко ропство и постале субјект бескрупулозне економске и финансијске пљачке од стране WBG и – углавном западних – земаља које она протежира. Сабирајући 2+2, долазимо до очигледног закључка да је за земљу као Србија напредовање на ДБ листи фактички назадовање не само у погледу економског развоја, него и дебљине новчаника, политичке самосталности и националног достојанства. Другим речима, напредовање на њиховој листи значи да смо све више жртва овог лешинарског банкстерског удружења, тј. све више лешина од државе. То што се АВ тиме хвали не изненађује, али зашто „Истиномер“ прећуткује овај, најважнији део целе истине?

 4. “Na Duing biznis listi Svetske banke opet smo napredovali, i zemlja
  smo koja je najviše napredovala u prethodnih… Devedeset treći smo
  bili, pa, u njihovo vreme nismo ni bili na listi. A od 93. mesta smo
  krenuli, a onda smo došli do 43. mesta. Pedeset mesta smo za tri godine
  napredovali i nismo zadovoljni. Ići ćemo dalje.”
  TV Happy, “Ćirilica”, 4. decembar 2017. godine“
  Ко нам је и како веома много помогао, а и убудуће ће бити тако
  – одговор следи:

  https://www.youtube.com/watch?v=28t_eZmywXo

  Драган Славнић

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime