Srbija ovakvom spoljnom politikom puca sebi u nogu i ulazi u proces samoizolacije

5
191
Foto: printscreen

Srbija ovakvom spoljnom politikom puca sebi u nogu i ulazi u proces samoizolacije, izjavio je u intervjuu FoNetu potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, ambasador Duško Lopandić i ocenio da je u interesu zemlje da se bar delimično uskladi sa politikom EU i Rusiji uvede sankcije, makar u nekoj meri.

On je u serijalu Kvaka 23 upozorio da sadašnja situacija nije ni dobra, ni korisna za Srbiju i predočio da odsustvo proaktivne politike danas liči na „neku vrstu onog famoznog Buridanovog magarca koji između dva plasta sena čeka sve dok ne umre od gladi“.

Kao nekadašnji šef Misije Srbije pri EU, on je u razgovoru sa Zoranom Sekulićem konstatovao da se 24.februara, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, svet okrenuo naglavačke, što zahteva politiku prilagođenu novoj realnosti.

Više nije moguće balansiranje između Istoka i Zapada, stvari su drastično promenjene, posebno u Evropi, napomenuo je Lopandić i protumačio da je Srbija sve više i više viđena kao neka vrsta „ruskog saveznika ilit trojanskog konja“.

Za Srbiju je najlogičnije i najprirodnije da bude uključena u širi kontekst kao što je EU, istakao je on i ocenio da i sa „naše i sa njihove strane ima dosta odgovornosti za to što nismo mnogo bliže Uniji nego što jesmo“.

Upitan da li veruje da je strateški cilj Srbije zaista članstvo u EU, kako tvrde vlasti, Lopandić je odgovorio da bi trebalo posmatrati ono što se radi, a ne ono što se priča, podsećajući da je o tome napisao i knjigu „Reči su senke dela“.

Bez obzira na to ko je na vlasti, Srbija mora da vodi računa o EU, objasnio je on i napomenuo da su razne vlade proklamovale članstvo Uniji kao cilj, ali su se „opirale i rukama i nogama da urade neke stvari koje su bile neophodne za članstvo nakon ubistva Đinđića“.

Da Vas podsetimo:  Referendumsko NE – argumenti ZA

Zbog politike „malo napred, malo nazad“ u odnosu prema EU, mnogi su već zaključili „da je ovo više fingiranje, nego zaista ozbiljna i realna politika“, rekao je Lopandić.

Prema njegovom viđenju, Srbija je zbog takve poltike proteklih godina na ekonomskom i finansijskom planu, u poređenju sa zemljama kao što su Hrvatska ili Bugarska, na gubitku bar 15 milijardi evra podrške EU.

Ne možemo imati zemlju sa autoritarnom vlašću i bez elementarne demokratije, kao što je bio slučaj sa dosadašnjom Skupštinom, a da zaista ozbiljno mislimo da ćemo ući u EU, poručio je Lopandić.

On je, istovremeno, skrenuo pažnju i na šizofrenu situaciju koja traje već godinama da su mediji pod uticajem vlasti najveći antievropski zagovornici.

Upitan da li su vlasti Srbije talac Rusije, Lopandić je odgovorio da oni koji trenutno vide državu ostavljaju „utisak da su taoci, bez obzira na to da li jesu realno ili nisu“ i priznao da teško može da objasni zašto je to tako.

Prema njegovim rečima, imamo energetsku zavisnost, ali je imaju i drugi, imamo i ruske kompanije, imali su ih i drugi, imamo i jedinstven i komplikovan problem Kosova, ali pozicija Rusije nije da brani interese Srbije, već „prosto ima stav suprotan onom što Zapad pokušava da nametne“.

Na direktno pitanje da li očekuje da će Srbija uvesti sankcije Rusiji, Lopandić je uzvratio da je u interesu Srbije da se bar delimično uskladi sa EU i uvede neke sankcije, makar u nekoj meri.

U uslovima ratova ne može se voditi čvrsta doktrinarna politika, već zemlje moraju da se prilagođavaju, rekao je Lopandić i ukazao da je Srbija krenula u pravcu koji ne odgovara njenim dugoročnim interesima, ali se nada da će u nekom momentu politiku ipak prilagoditi realnosti.

Da Vas podsetimo:  Uvežbavanje pobede

Osvrćući se na nedavnu posetu nemačkog kancelara Olafa Šolca, on je ocenio da je delovala kao prekretnička, ali je, umesto obostranog umekšavanja, došlo do rigidnijih stavova, pošto ni u vreme Angele Merkel nije bilo govora o direktnom priznavanju Kosova, bar ne u Beogradu.

„Mislim da smo ovom našom pozicijom neodlučnosti praktično otvorili bokove, kako kažu u borilačkim veštinama, i ostavili mogućnost povećanja pritiska ili bar verbalne eskalacije, i na zvaničnom i na poluzvaničnom nivou“, obrazložio je Lopandić.

On smatra i da je nacrt rezolucije Evropskog parlamenta drastično nepovoljniji po Srbiju u odnosu na prethodne slične dokumente, što vidi kao posledicu utiska da „mi nismo ispod kamena ili radara, kako je rečeno“.

„Naprotiv, popeli smo se na kamen, pa još mašemo zastavom kako smo jedini koji nismo uveli sankcije“, opisao je Lopandić i objasnio da se time izlažemo manjim ili većim pritiscima.

On deli utisak da Srbija kasni za istorijom, ali podseća da taj problem nije od juče, već je prvenstveno rezultat devedesetih godina kada su „mnogi sadašnji politički akteri podržavali ili vodili politiku koja nas je dovela u totalni međunarodni ćorsokak“.

Lopandić je primetio i da bi Srbija htela da kopira Tursku, ali smatra da je takva „politika kontraproduktivna za naše interese“.

Uoči sastanka lidera EU i Zapadnog Balkana, on je ocenio da neka velika očekivanja sigurno ne možemo da imamo i naglasio da bi u kraćoj perspektivi idealno bilo da se otvore sva poglavlja i sa „velikima“ u Uniji bar neformalno dogovori „neki datum za članstvo“.

U kontekstu de fakto samoizolacije ne možemo, međutim, ništa očekivati, naglasio je Lopandić i podsetio da vlasti same kažu da svojevoljno neće napraviti zaokret u spoljnoj politici, što znači da će to uraditi „ako ih neko natera i pritisne što više može“.

Da Vas podsetimo:  Srbijanska nacija i put ka nacionalnom usponu Srbije!

Kako je naglasio, za jednu zemlju nije veliki kompliment ako čeka da je neko natera na nešto što bi, po prirodi stvari, trebalo da bude njen interes.

Naš interes nije da se odnosi u Evropi rešavaju tenkovima i rušenjem gradova, niti je naš interes da nema međunarodnog sistema, naš interes je uređen sistem u Evropi i bezbednost. Zato bi trebalo da imamo spoljnu politiku prilagođenu ovim teškim vremenima, zaključio je Lopandić.

Izvor: Danas , FoNet

5 KOMENTARA

 1. Zoran5 i ја, Мирка takodje imaju apsolutno ispravne i na cinjenicama zasnovane komentare o tekstu
  Duška Lopandića „…koji se bori i predstavlja isključivo interese E U , NATO i Amerike, koji su diagonalno suprotni sa “ našim “ SRPSKIM interesima !!…“

  Godina je bila 1999 , agresor je bio NATO i Amerika, a zrtva SRJ !! Tada je srušeno medunarodno pravo, da bi se poslije nastavilo sa IRAKOM , LIBIJOM SIRIJOM………od istih siledzija !!! Dalje nam pametni i mudri Duško otkriva, kako je logičan polozaj Srbije u Uniji, i kako sve treba učiniti da se tu i stigne. Ne pada mu napamet da analizira šta se podrazumjeva to pod “ SVE “ , za njega je odricanje od KiM , naj normalnija stvar, iako to nije najdirektnije napisao. Najnormalnije je za njega i to da smo mi krivci i za dogadjaje devedesetih.
  Lobiranje za sankcije Rusiji mu je dio mentalnog koda, ako ne potpune, „onda bar neke “ …….
  Lopandić iritira kada govori o Srbiji na način ….” Naš interes nije da se odnosi sa E U …….“ Čiji “ naš “
  Duško ??? Duško Lopandić se bori i predstavlja isključivo interese E U , NATO i Amerike, koji su diagonalno suprotni sa “ našim “ SRPSKIM interesima !!

  Ovaj izvod iz kometara dr Kulica, koji dobro poznaje EU, a posbeno Nemacku, jezgrovito govori gde su interesi Srbije „…Tako da sav profit tih „srpskih“ firmi odlazi u EU! A, Srbiji ostaje fiktivno uvećani BDP, odnosno šipak i to ako ga zasadi. A, da, Srbiji ostaje i nešto od poreza – mada većina stranih firmi lažno uvećava cenu uvoznih delova iz EU, te na taj način drastično umanjuje porez koji bi trebalo da plate Srbiji…“

 2. EU lobista Lopandić se zalaže za propast Srbije
  On otvoreno i punog srca lobira da se Srbija prikloni EU i uvede sankcije Rusiji. Da potkrepi svoje, a i EU „želje“, on u tekstu ne navodi stručne argumente i ne daje objašnjenja. Jasno je da je reč o čoveku slabijeg znanja ali i loših namera prema Srbiji. Glavni „argument“ g. Lopandića je onaj s Buridanovim magarcem (videti glavni tekst).

  G. Lopandić ne shvata da je za opstanak jedne države neophodno da ona ima potrebne resurse da bi preživela – kao što su dovoljna količine energije, hrane, vode – a ima kolektivnu bezbednost i dobro obrazovanje.

  Sve ove resurse ima Rusija u izobilju i stavlja ih na korišćenje prijateljskim zemljama, kao što je Srbija i Republika Srpska. Pored toga što ima ogromne količine energetskih izvora (gas, nafta, uran, ugalj …) Rusija ima i hrane u izobilju (pšenica kukuruz, suncokret, repica …), sve vrste metala, vodu …

  Osim toga Rusija je vojno najmoćnija država na svetu, jer onaj ko ima rakete Sarmate – brzina od skoro 20 Maha i koje za 2-3 minuta mogu da sravne EU, je nepobediv. Rusija je i pouzdan garant Srbiji za njenu bezbednost i državnost, za očuvanje KiM u Srbiji, a već godinama se suprotstavlja najpodlijim namerama NATO, EU, USA … da raskomadaju Srbiju.

  Rusko obrazovanje je najbolje u Evropi uprkos činjenici da su prihvatili Bolonjske principe školstva. Pošto sada napuštaju „Bolonju“ to školstvo će ubuduće biti još superiornije u odnosu na ono na Zapadu.

  A šta to Srbiji nudi sadašnja EU, koja zadivljuje g. Lopandića ali koja se u panici bori sa rapidno rastućom inflacijom trenutno oko (20-40)% . EU nema izvore energije, proizvodi nedovoljno hrane, nema rude ni metala za čipove, u fazi je raspadanja i vojno je preslaba za neki sukob sa Rusijom. EU nema čak ni veštačko đubrivo!

  EU koja je i sama profašistička i podržava profašisčku Ukrajinu, ne samo da nam ne garantuje bezbednost i državnost, već brutalnim ucenama nastoji da rasparča Srbiju. Ako, g. Lopandić misli da Srbija ne može ekonomski da opstane bez „velikih“ EU investicija i ekonomske razmene Srbije sa EU, onda on zaista ne razume elementarne ekonomske odnose.

  Elementarna je činjenica, da država koja se orijentiše isključivo na strane ekonomske investicije (kao što to čini Srbija koju su vodilii Tadić, Koštunica i ponajviše Vučić) gubi ekonomsku samostalnost i postaje kolonija. Tako i naš „veliki“ izvoz za Nemačku i druge zemlje EU je velika obmana. Jer, pritom nemačke i EU firme u Srbiji – u kojoj imaju velike ekonomske beneficije, besplatnu infrastukturu, ogromne subvencije po radnom mestu (u proseku trogodišnje plate naših radnika koji često na radnim mestima nose pelene i gas maske), itd. Tako da sav profit tih „srpskih“ firmi odlazi u EU! A, Srbiji ostaje fiktivno uvećani BDP, odnosno šipak i to ako ga zasadi. A, da, Srbiji ostaje i nešto od poreza – mada većina stranih firmi lažno uvećava cenu uvoznih delova iz EU, te na taj način drastično umanjuje porez koji bi trebalo da plate Srbiji.

  Srbija će doživeti ekonomski i opšte društveni preporod samo ako ne uđe u EU! Jer, države-hijene iz EU će ne samo da raskomadaju Srbiju, već će Srbi postati robovi u svojoj državi gde će motati kablove i raditi za minimalne nadnice. A, sve njene resurse će preuzeti njeni „prijatelji“ iz EU.

  Da zaključim – g. Lopandić je napisao jedan petparački pamflet sramno lobirajući za ulazak Srbije u EU i nametanje sankcija Rusiji. A glavni argument u tekstu mu je magareće dvoumljenje.

  Dr. Miodrag Kulić, teorijski fizičar

  • Др Кулићу, кад се селите за Русију? Русија је супер, најбоља и најјача. ЕУ на челу са Немачком је профашистичка тиранија која мрзи Србе, али Ви ипак живите у Немачкој у ЕУ (https://www.koreni.rs/dr-miodrag-kulic-kratak-cv-za-srpsku-javnost/). Ако је за Вас можда касно да се селите, хоћете ли макар своју децу успети да спасете и пошаљете их у Русију?

 3. Слажем се у потпуности са коментаром Зоран5!
  Душко Лопандић очигледно спада у ЕУ лобисте. Такви су, на његову жалост у великој мањини у Србији. С обзиром на стање у свету, ЕУропска унија врло брзо неће постојати, па зашто да се гурамо на Титаник? Да будемо у друштву наших архинепријатеља који су нас 78 дана дивљачки бомбардовали?

 4. Potpredsednik europskog pokreta u Srbiji , Duško Lopandić , nije ni pokušao da analizira trenutnu političku situaciju u Srbiji , njegov kompletan tekst jeste njegovo lobiranje za pokret kojem je potpredsjednik. On zaključuje, da ovakvom spoljnom politikom, Srbija samoj sebi „puca u nogu „, da bi u daljnjem tekstu, po mom vidjenju, problem riješio time , da umjesto u nogu, treba da si pucamo u glavu ! Pogrešna je njegova konstatacija, da od 24.februara , kada su Rusi intervenirali u Ukrajini „svet se okrenuo naglavačke “ ( misleći na rušenje madjunarodnog prava) . Tu je pogodio samo mjesec Februar, ostalo je sve promašio. Godina je bila 1999 , agresor je bio NATO i Amerika, a zrtva SRJ !! Tada je srušeno medunarodno pravo, da bi se poslije nastavilo sa IRAKOM , LIBIJOM SIRIJOM………od istih siledzija !!! Dalje nam pametni i mudri Duško otkriva, kako je logičan polozaj Srbije u Uniji, i kako sve treba učiniti da se tu i stigne. Ne pada mu napamet da analizira šta se podrazumjeva to pod “ SVE “ , za njega je odricanje od KiM , naj normalnija stvar, iako to nije najdirektnije napisao. Najnormalnije je za njega i to da smo mi krivci i za dogadjaje devedesetih.
  Lobiranje za sankcije Rusiji mu je dio mentalnog koda, ako ne potpune, „onda bar neke “ …….
  Lopandić iritira kada govori o Srbiji na način ….” Naš interes nije da se odnosi sa E U …….“ Čiji “ naš “
  Duško ??? Duško Lopandić se bori i predstavlja isključivo interese E U , NATO i Amerike, koji su diagonalno suprotni sa “ našim “ SRPSKIM interesima !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime