Srbija ove godine daje još 780 hiljada evra za elektronske dnevnike

0
830
M. Šarčević / Foto: YT Screenshot

Srbija će održavanje elektronskih dnevnika tokom ove školske godine ukupno platiti oko 780.000 evra, a naknadu za dalje održavanje sistema će verovatno nastaviti da plaća i u predstojećim godinama, prenosi Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK)

Ministarstvo prosvete je u decembru sklopilo novi ugovor sa firmama koje su proizvele i održavaju „esDnevnik“, odnosno konzorcijumu koji čine dve kompanije državnog „Telekoma Srbija“ i hrvatska privatna firma „Tesla“.

KRIK navodi da je tender za uvođenje elektronskih dnevnika 2018. godine sproveden tako da samo „Tesla“, čiji je vlasnik Andrej Bezjak nekadašnji poslovni partner ministra prosvete Mladena Šarčevića, na njemu mogao da pobedi.

„Kriterijumi koje je program trebalo da ispunjava, ali i kratki rokovi za njegovo uvođenje u škole odgovarali su samo ovoj kompaniji jer je tokom školske godine koja je prethodila raspisivanju tendera već uvela isti program u škole u Srbiji i to kroz pilot projekat, inače donaciju ‘Tesle’ Ministarstvu prosvete“, navodi se u tekstu.

KRIK je otkrio i da je ministarstvo svesno prekršilo zakon, jer je obuke nastavnika za korišćenje programa održalo pre nego što je potpisan ugovor o njegovoj nabavci.

Iako je građane projekat uvođenja elektronskih dnevnika tada koštao 1,6 miliona evra, Ministarstvo obrazovanja je za KRIK potvrdilo da se krajem godine obevezalo da plati još oko 800.000 evra za održavanje programa u tekućoj školskoj godini.

Do sada je plaćeno nešto više od 300.000 evra, a ministarstvo je navelo da je otpisivanje ugovora bilo neophodno kako bi sistem „nastavio sa nesmetanim radom“.

„Ugovor će verovatno nastaviti da se obnavlja i narednih godina, s obzirom na to da je firma ‘Tesla’, koja je proizvela program, zadržala autorska prava nad njim, pa i ne postoji mogućnost da posao preuzme neka druga kompanija“, navodi KRIK.

Da Vas podsetimo:  MOJ KREZUB NAROD

Izvor: Nova Ekonomija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime