Srbija pokazala visok stepen nepostupanja po presudama Evropskog suda za ljudska prava

0
963
Foto: printscreen

Izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava jeste ključan način za unapređenje stanja ljudskih prava u evropskim državama. Strazburška presuda ne predstavlja kraj procesa sama po sebi. Ta presuda trebalo bi da privoli odgovornu državu da ljudska prava i slobode efikasno štiti na nacionalnom nivou. Komitet ministara Saveta Evrope, u skladu sa međunarodnim pravom, prati da li država poštuje presude koje je doneo sud u Strazburu. Poštovanje presuda strazburškog suda, odnosno njihovo izvršenje, ne podrazumeva samo puko plaćanje dosuđenog iznosa, odnosno pravičnog zadovoljenja. Sprovođenje strazburške presude znači preduzimanje mera koje bi otklonile povredu ljudskog prava prema pojedincu, a naročito preduzimanje preventivnih opštih mera koje bi sprečile slične povrede ljudskih prava i sloboda u budućnosti. Mere za sprovođenje – implementaciju presude koju je doneo Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, mogu biti različite. Među njima su pre svega promena zakona, izmena sudske prakse, podizanje svesti o potrebi poštovanja ljudskih prava i različite tehničke mere kojima se stvaraju materijalni uslovi za poštovanje zajemčenih prava (npr. povećanje pravosudnih kapaciteta).

Evropska mreža za implementaciju (European Implementation Network), organizacija koja okuplja nevladine organizacije širom država Saveta Evrope, objavila je statističke podatke o sprovođenju presuda strazburškog suda (ovde). Objavljeni statistički podaci pokazuju da je neophodan napredak u ovoj oblasti. Dvadeset dva posto strazburških presuda, kojima je utvrđena odgovornost Srbije za povredu ljudskih prava, nije izvršeno u roku od deset godina od dana njihovog donošenja. Dakle, organima Republike Srbije nije bilo dovoljno deset godina da postupe po presudama strazburškog suda u dvadeset dva posto slučajeva. Ovaj procenat ukazuje da je potrebno više političke volje za implementaciju strazburških standarda.

Broj sporova pokrenutih u Strazburu protiv Republike Srbije, s obzirom na njenu veličinu, jeste velik. Broj presuda donetih u Strazburu protiv Srbije takođe je relativno velik. Ključni razlog zbog koga Srbija učestalo gubi sporove u Strazburu, odnosno zbog koga u Srbiji dolazi do povrede ljudskih prava, jeste nepreduzimanje opštih mera za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Uredno izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava dići će standarde ljudskih prava u Srbiji na viši nivo i sprečiti da Srbija učestalo gubi sporove u Strazburu. 

Komitet ministara Saveta Evrope posebno vodi računa o presudama donetim protiv Srbije zbog povreda prava na suđenje u razumnom roku i o slučajevima nestalih beba. U periodu od 3. do 5. marta 2020. godine održaće se sednica Komiteta ministara Saveta Evrope posvećena izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava. Očekuje se da će na toj sednici protiv Srbije biti doneta odluka, odnosno rezlucija, zbog neizvršavanja presuda o povredi prava na suđenje u razumnom roku i presude u slučaju nestalih beba.

Ovim saopštenjem skrećemo pažnju javnosti da nepostupanje po presudama suda u Strazburu može imati političke i diplomatske posledice po Republiku Srbiju, a uvek ima negativne posledice po prava građana Republike Srbije. YUCOM, ASTRA i UZUZ, kao nevladine organizacije članice Evropske mreže za implementaciju iz Srbije, apeluju na državne organe Republike Srbije da posvete veću pažnju izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

ASTRA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime