Srbija popela na rang listi, ali sloboda medija pogoršana

0
839

18042016301Srbija se na rang listi zemalja o slobodi medija međunarodne organizacije Reporteri bez granica za 2015. popela sa 67. na 59. mesto, i od zemalja bivše Jugoslavije, jedina je zabeležila napredak. RSF istovremeno ocenjuje da je stanje u toj oblasti i u Srbiji i u celom svetu u prošloj godini pogoršano.

Srbija je poboljšala mesto na rang listi zemalja o slobodi medija međunarodne organizacije Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres – RSF) za 2015. godinu, sa 67. popela se na 59, i u regionu je ispred Hrvatske za četiri mesta i iza Slovenije, koja je 40.

Srbija je ove godine skočila za osam mesta i dobila 0,06 bodova više u odnosu na prethodnu godinu, s ukupnom ocenom od 27,60, mada je opšti stav da se sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju.

„Od dolaska na vlasti u maju 2014. godine bivšeg ministra za informisanje Slobodana Miloševića, Aleksandra Vučića, nivo slobode medija opada. Pritisci na medije su finansijske i uređivačke prirode“, navodi se u danas objavljenom izveštaju u odeljku o Srbiji.

RSF navodi da su oni koji „najviše kritikuju vlast, mete javnih napada“, kao i da je često na udaru u tom smislu istraživačka mreža BIRN. U izveštaju se navodi i da su u Srbiji „usvojena tri zakona o slobodi informisanja u skladu s evropskim standardima, ali nikada nisu stupili na snagu“.

Ta organizacija od 2002. godine objavljuje spisak 180 zemalja, kao rang listu.

Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj spisak. Srbija je najslabije bila pozicionirana 2010. kada je bila na 85. mestu.

U regionu, Slovenija je ove godine ispred Srbije, na 40 mestu, Hrvatska je 63, BiH 68, Crna Gora je 106, a Makedonija je na 118. mestu. Od drugih zemalja u regionu, Albanija je 82, Grčka 89. i Bugarska 113.

Da Vas podsetimo:  U čemu je problem sa paralelnim spiskovima?

Od zemalja bivše Jugoslavije, Srbija je jedina zabeležila napredak, dok su ostale pale na rang listi.

Hrvatska je pala za pet mesta u odnosu na prošlu godinu, sa 58. na 63. mesto, kao i Slovenija, koja je bila 35, a sadaje na 40. mestu. BiH je pala sa 66. na 68. mesto, a Makedonija za jedno mesto, sa 117. na 118. mesto.

Najbolje rangirana je Finska, na prvom mestu šest godina zaredom, dok poslednja mesta zauzimaju Severna Koreja i Eritreja.

RSF u svom godišnjem izveštaju ocenjuje da je sloboda medija znatno pogoršana u celom svetu 2015. godine.

„Mnoge vlade pokušavaju da preuzmu kontrolu nad medijima strahujući od velikih javnih debata na tu temu“, izjavio je generalni sekretar RSF-a Kristof Deloar.

RSF je ocenio da je situacija s nezavisnim medijama takođe zabrinjavajuća, jer su ti mediji suočeni s raznim ideologijama, kao što su „verske, koje su neprijateljske raspoložene prema slobodi informisanja“, ili zbog velikih propagandnih organa koji ugrožavaju nezavisno novinarstvo.

Ta organizacija pri izradi spiska uzima u obzir nekoliko faktora – nasilje i zastrašivanje, stepen pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vesti.

Beta/Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime