Srbija postaje botovsko društvo, predlažemo Antibot zakon!

0
37

Biro za društvena istraživanja – BIRODI na Svetski dan slobode medija ukazuje da je neuspešna medijska trasformacija od Srbije napravila botovsko društvo.

Stubovi botoskog društva u Srbiji su mediji koji su usled nepostupanja REM kao mehanizma regulacije, niskog uticaja strukovnih udruženja koji bi se efiksano primenile odredbe Kodeska novinara, te izostanak deliberativne uloge RTS-a kao javnog servisa. Napred navedeno je stvorilo ambijetn u kojem je botovsko ponašanje postalo legitimno i legalno, a uz podršku PR i marketinčkih agencija koje su uključene u kreiranje javnih nastupa javnih funkcionera i političara, ovo ponašanje je postalo i efikasno, poželjno i dominantno u javnosti.

Botovi su osobe koje u komunikaciji sa položaja javnih funkcionera, političara, pripadnika profesija, civilnog društva, analitirača, novinara ili građanina u svojim javnim istupima u tradicionalnom medijima ili na socijalnim mrežama vrše promociju ili propagandu sebe i ili nekog drugog, ili pak vrše poricaranje postignuća nekog ili nečeg, odnosno vrše etiketiranje, vređanje otvoreno ili kroz humor poricanjem činjenične osnove ili njenog izostavljanja.

Neretko ovakvo ponašanje prelazi u otvorene i nesankcionisane napade kojima se vrši lična i profesionalna diskvalifikacija aktera kako bi se od njega napravila legitimna meta medijskog i fizičkog progona sa ciljem da mu se uskrate prava koja garantuju slobodan i udoban život.

U ovakvom ambijentu medji su postali platforme za botovanje, a kao ključni akteri u programima su osobe koje nemaju adekvatna stručna znanja, završene adekvante škoe ili ako ih imaju ona ih nekažnjeno od struke zloupoupotrebljavaju.

Desetogodišnji monitoring medija koji sprovodimo je za cij imao da ukažemo na postojanje i posledice rasta i razvoja botovskog društva u Srbiji. Zato ćemo nakon konstituisanja najnovijeg saziva Narodne skupštine Republike Srbije nadležnom odboru dostaviti Nacrt Antibot zakona kako bi se sprečilo dalje opstajanje i rast botovskog društva u Srbiji. Nacrt Antibot zakona je rezultat desetogišnjeg monitoringa medija i istraživanja publike.

Da Vas podsetimo:  Ko će platiti, voziti i održavati Vučićeve nove „Rafale“

https://www.birodi.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime