Srbija – raj za utajivače poreza!

0
854

utajaDnevni list Danas preneo je 18.05. 2016.godine sledeću vest:

„Udruženje poreskih savetnika Srbije podneće zahtev Ministarstvu pravde da ubuduće limit za podnošenje krivičnih prijava u slučaju poreske utaje ne bude 150.000 dinara, već pet miliona dinara, odlučeno je na Kongresu poreskih savetnika u Aranđelovcu.“

Fantastična vest! Utajivači će u buduće biti zaštićeni, zakon će ih čuvati ! Prevedeno u US $, ako izvršite utaju u toku godine do vrednosti od 45871 US$ (po važećem kursu 109 din/US $), nećete ići u zatvor, sudija za prekršaje razrezaće vam par hiljada dinara kazne, platićete, i verovatno bez problema registrovati auto. Ako ste sitan preduzetnik nemate razloga da brinete, do pet miliona utaje nećete nikada stići u životu, nije vam suđeno, zato se ne opterećujete ovim predlogom.

Vrlo je zanimljivo pogledati kakvo je to Udruženje poreskih savetnika Srbije, kada je osnovano, ko su osnivači!

Guglanjem dolazimo do saznanja da je Udruženje osnovano tačno pre godinu dana, da su neki dnevni listovi vrlo pompezno preneli vest o početku rada:

„Srpski poreski savetnici su konačno dočekali svoj istorijski trenutak, to je 1. Kongres poreskih savetnika Srbije“!

Kao osnivač se pojavljuje Ivan Simič, za koga se dalje u tekstu kaže, da je učestvovao u Sloveniji u osnivanju dva identična udruženja poreskih savetnika, on sam više od dvadeset godina obavlja poslove poreskog savetovanja – izuzetno značajno je predstavljen ideolog Udruženja .

Ovog velikog poreskog stručnjaka, domaćeg Slovenca, osam puta najboljeg u deželi, imali smo priliku da upoznamo kada se niotkuda pojavio i bio postavljen na mesto direktora Poreske uprave Srbije. Nije se dugo zadržao, petnaestak meseci samo, previše za urušavanje poreske službe. Naime, Simič je bio najgori direktor najvažnije službe u Srbiji, u periodu 2003.-2013., kako su objavili članovi Fiskalnog saveta. Loši rezultati su se i te kako primećivali: desetine hiljada poreskih obveznika sa bilo kakvim dugom bili su blokirani, iz reprograma je izbačeno preko 150 hiljada obveznika, svi veliki dužnici bili su zaštićeni maksimalno, proklamovana nulta tolerancija sive ekonomije bila je čista farsa, nelegalna ekonomija pogurana je za preko 10%. Sa ocenom Fiskalnog saveta nisu se složili predstavnici Naleda koji su Ivanu Simiču dodelili prestižnu titulu REFORMATOR GODINE! I to dan pre nego je podneo neopozivu ostavku na mesto prvog čoveka Poreske uprave Srbije! Za neupućene čudno, ali nije ako znamo da su saradnici Naleda bili Milica Bisić i Mlađan Dinkić, najveći uništitelji srpskih privrednika, ujedno i nosioci neostvarenog projekta uvodjenja fiskalnih online kasa uz obaveznu zamenu starih, Simič je i doveden kao kadar koji će taj posao završiti za odredjene interesne grupe. Uvoznički lobi je ostao „kratak“ za obezbeđivanja preko 500 hiljada novih kasa, posao vredan 500 mil. evra.

Da Vas podsetimo:  Ulaz u crkvu 500, deca 400 dinara!

Septembra 2013.g. upoznao sam Ivana Simiča, već na prvom sastanku shvatio sam da je totalno nezainteresovan za proklamovanu „nultu toleranciju“ sive ekonomije. Kao član tima koji je uradio verovatno najbolje istraživanje sive ekonomije jedne branše – autobuski prevoz putnika, imali smo više sastanaka sa poreskim reformatorom. Istraživanjem smo nedvosmisleno pokazali da je polovina prometa firmi u ovoj branši van legalnih tokova, neprikazan promet dostigao je 230 miliona evra, utaje raznih vrsta poreza prelazile su 80 miliona evra! Spisak od 600 firmi klasifikovanih sa procenom o visini prometa koji ostvaruju na crno dat je Ivanu Simiču koji je, VEROVALI ILI NE, poslao kontrole samo u firme koje su delatnost obavljale 100% legalno!

Zašto nije poslao kontrolu u: firmu br. 1. – prikazala prihod 18 mil.din., rashode 22 mil.din., projektovan prihod morao je biti preko 220 miliona dinara, bio je samo jedan zaposlen radnik a po redu vožnje najmanje 24 vozača je moralo biti na platnom spisku; firmu br. 2. prihod prikazan 220 miliona, najmanje je morao biti između 500 do 600 miliona dinara, bez dodatnih prihoda na vanlinijskom prevozu; i u mnoge druge firme koje su imale slične podatke (kriminalne) kao i prethodno dve navedene je izostala kontrola.

Da se vratimo na vest s početka teksta, na predlog da krivično delo u Srbiji bude samo utaja preko 5 miliona dinara. Kao i kada je Simič bio na čelo Poreske uprave Srbije, ponovo je dobio veliku podršku Naleda za svoj predlog, sve pohvale na kongresu je iznela Jelena Bojović, jedna od direktora u ovoj nevladinoj organizaciji osnovanoj od strane USAID-a. Predlagači su samo zaboravili da obrazlože u kojim zapadnim zemljama njihov predlog već funkcioniše: možda je u USA dozvoljena utaja nešto manje od 50 hiljada dolara, nije krivično delo već poreski prekršaj? Ili možda u zemljama Zapadne Evrope? Ili u Španiji, na primer, koja nas stalno zapljuskuje vestima o velikim utajama poznatih sportista i drugih javnih ličnosti.

Da Vas podsetimo:  Kum predsednika Srbije kupio avio-kompaniju od Stanka Subotića

*****************************************************************************************

Po ko zna koji put razni mešetari u zemlji Srbiji, po ko zna čijem nalogu, predlažu neverovatne stvari!
Kriminalne radnje sa utajom poreza su dostigle 4 mlrd. evra na godišnjem nivou, ako bi prošao predlog velikih eksperata iz Udruženja poreskih savetnika , naplata poreza bi se svela na 20% svih mogućih poreskih prihoda! To bi bio pravi način da se dokusure zdravstvo i prosveta, dokrajče penzioneri koji „bezdušno“ prazne budžet….Srbija bi nestala kao Atlantida. Znajuči ko čuva „leđa“ predlagačima, mislim da nam je nestanak vrlo realna opcija!

U Beogradu, 02.06.2016.

Dragan Radović

Dragan Radović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime