Srbija se već opredelila

0
823

3352909Balansirana međunarodna politika Srbije je hrabra, ali i jedina politika dobra za Srbiju. Nećemo morati da se opredelimo, već smo se opredelili da imamo odlične odnose sa Zapadom i sa našim vekovnim prijateljem i partnerom koji nas je najviše podržavao — Ruskom Federacijom, kaže za Sputnjik lider SNP-a Nenad Popović.

Komentarišući istraživanje agencije „Faktor plus“, koje je pokazalo da građani Srbije kao najbližeg političkog prijatelja zemlje vide Rusiju, dok prema EU i SAD gaje priličnu skepsu, lider Srpske narodne partije Nenad Popović kaže da ga rezultat ne iznenađuje, jer građani Srbije znaju da je Rusija uvek bila uz Srbiju kada joj je bilo najteže. Bratske i istorijske veze su nesporne, to objašnjava stav građana, kaže Popović za Sputnjik.

„Rusija je ušla u Prvi svetski rat zbog Srbije, u Drugom su se zajedno borile protiv fašista, ruski vojnici su oslobodili Beograd, a u vreme SFRJ Rusija je bila naša najveća podrška u ekonomskom smislu. Podržavali su nas tokom rata devedesetih godina, bili su uz nas tokom NATO bombardovanja. I danas Rusija Srbiji pruža najveću podršku u odbrani najvažnijih državnih i nacionalnih interesa, sprečila je usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici i pomogla da se spreči prijem Kosova u Unesko“, podseća Popović.

Prema istraživanju agencije „Faktor plus“, dobrim odnosima Srbije i Rusije najviše doprinosi premijer Aleksandar Vučić, slede ga predsednik Tomislav Nikolić, ministar inostranih poslova Ivica Dačić i sagovornik Sputnjika, predsednik SNP-a Nenad Popović, koji kaže da je ovo odlična procena građana i da samo balansirana politika može Srbiji da donese dobro.

„Iako kao opozicionar kritikujem vladu i premijera po mnogim osnovama, ono gde im izražavam poštovanje je balansirana međunarodna politika. Ona je i hrabra, ali i jedina politika dobra za Srbiju. Često čujemo, moraćemo jednog trenutka da se opredelimo. Ne, nećemo morati, mi smo se već opredelili da imamo odlične odnose i sa Zapadom i sa našim vekovnim prijateljem i partnerom koji nas je najviše podržavao u prošlosti, a to je Ruska Federacija“, kategoričan je Popović.

Da Vas podsetimo:  Srpska zastava proglašena najlepšom na svetu

Siguran je da će politika koju sprovodi Vlada doneti dobro Srbiji, posebno kada je u pitanju ekonomski razvoj, jer u ekonomskoj saradnji sa Rusijom vidi ogroman potencijal.

„Srbija je danas jedina zemlja koja ima najveće moguće povlastice, sve što proizvedemo u Srbiji možemo da izvezemo u Rusiju bez carine. Većina stranih investicija u poslednje četiri godine u Srbiju je i stigla da bi se devedeset ili čak sto procenata proizvedenog izvozilo u Rusiju. Srbija u vreme sankcija postaje ekonomski most između EU i Rusije“, ističe Popović.

Međutim, iako gađani Srbije kao najbližeg političkog prijatelja naše zemlje vide Rusiju, 1.200 anketiranih radije bi živelo i školovalo decu u zemljama-članicama EU i SAD, prema kojima gaje kritički odnos. U Rusiji bi živelo svega 11 odsto građana. Popović u ovom rezultatu ankete ne vidi ništa neobično, jer je, objašnjava, za realnu sliku potrebno pravilno informisanje, a Rusija je svoju snagu pokazala tek otkad je na čelo države došao Vladimir Putin.

„Rusija tada postaje simbol velike države, izvanredne ekonomije, odličnog potencijala, koji pre svega ocenjuju najjače evropske ekonomije, koje Rusiju vide kao svoje glavno tržište. Tako je vide i SAD, a u poslednje vreme i Kina. Zemlja sa univerzitetskom tradicijom dugom više od dvesta godina mnogo radi na jačanju univerzitetskog kadra, dobar sistem školovanja nasleđen od SSSR-a je unapređen“, kaže Popović.

On dodaje da je njegov odlazak u Rusiju, kada su drugi išli da rade na Zapad, izazvao čuđenje, ali da je danas situacija drugačija. Najviše stranaca koji rade u Ruskoj Federaciji dolaze iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Popović procenjuje da će za deset do petnaest godina Rusija postati veoma poželjno mesto za studiranje, jer je već sada jedna od najboljih biznis škola na svetu, koja se i dalje razvija.

Da Vas podsetimo:  Kad Rusija bude na Dunavu - biće nam još bliže, a i ovako nam je blizu!

Senka Miloš

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime