Srbija spremna da ispuni sve uslove

0
895

nikolic ficoBeograd – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preneo je premijeru Slovačke Robertu Ficu da je Srbija otpočinjanjem pristupnih pregovora svoju sudbinu vezala za EU.

Nikolić je istakao i da normalizacija odnosa Beograda i Prištine ne može značiti priznavanje Kosova i Metohije.

Nikolić je rekao da bilateralne odnose dve zemlje ne opterećuje nijedno otvoreno pitanje i da Srbija u Slovačkoj vidi podršku i iskreno prijateljstvo.

On je podvukao da je Srbija otpočevši pregovore vezala svoju sudbinu za Evropsku uniju i da je spremna je da ispuni uslove koje članstvo podrazumeva.

Napominjući da u domaćoj javnosti postoji nerazumevanje oko poglavlja 35 u kome se pominje normalizacija odnosa Beograda i Prištine predsednik je naglasio da “normalizacija ne može značiti priznavanje Kosova i Metohije.“

On je dodao da je pre početka pregovora bilo priče o tome da građane očekuje bolji život ulaskom u EU, a sada je red na konkretizaciju:

„Naš cilj je uređena i stabilna država i podizanje životnog standarda građana. Da bi to ostvarili dragoceno nam je iskustvo Slovačke, kako ne bi ponovili greške koje su neke članice napravile na svom putu punopravnog članstva“, rekao je Nikolić, saopštila je služba predsednika za saradnju s medijima.

Čestitajući Srbiji na istorijskom uspehu, Fico je sa zadovoljstvom istakao da je prvi zvaničnik jednje članice EU koji je posetio Srbiju od otpočinjanja pregovora sa Unijom.

„Mi nikada nećemo izneveriti Srbiju i podržavamo dijalog Beograda i Prištine“, istakao je premijer Slovačke. On je podvukao da je članstvo u Evropskoj uniji dobra stvar, ali da podrazumeva puno rada i odricanja. „Ponekad Vam se čini da ima puno problema, ali se oni na kraju reše,“ rekao je premijer Fico i dodao da Evropska unija uprkos teškoćama funkcioniše.

Da Vas podsetimo:  POGLED NA AGRAR SRBIJE: Polјoprivreda traži nov koncept!

Sastanku su prisustvovali ministri spoljnih poslova Slovačke i Srbije Miroslav Lajčak i Ivan Mrkić, ambasador Slovačke u Beogradu Jan Varšo i savetnica predsednika Stanislava Pak Stanković.

Premijer Slovačke Robert Fico na početku zvanične posete Srbiji prvo se sastao sa premijerom Ivicom Dačićem kome je simbolično predao ključ kapije EU. Nešto kasnije se sreo i sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

NSPM / Tanjug
like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime