Srbija – svetski šampion u feminizmu

1
1454

Zastupam tezu da je Srbija evropski i svetski šampion u feminizmu. Teza dobija potvrde sa svih strana.

U sredu 6. decembra 2017. na TV Hepi (TV Happy) dr Miša Đurković, direktor Instituta za evropske studije (IES), izjavio je: „Srbija je vodeća danas u Evropi po broju brakorazvodnih parnica u kojima se automatski ženama dodeljuje [dete]. U preko 80 posto slučajeva automatski se starateljstvo dodeljuje ženama.”

Po broju dodeljene dece majkama Srbija je evropski i svetski šampion u feminizmu.

Po broju optuženih i sankcionisanih muškaraca za „nasilje u porodici”, Srbija je takođe evropski i svetski šampion u feminizmu. Naravno, u većini slučajeva optužbe su lažne.

Po broju abortusa – a njih je oko 20.000 godišnje – Srbije je takođe evropski i svetski šampion u feminizmu.

Po broju razvoda, Srbija je takođe evropski i svetski šampion u feminizmu.

Po broju samaca, Srbija je takođe evropski i svetski šampion u feminizmu.

Po stopi rađanja, tj nerađanja dece, Srbija je takođe evropski i svetski šampion u feminizmu.

Po malom „dohodovnom jazu”, Srbija je na drugom mestu u Evropi, odmah iza Rumunije. Dakle, Srbija je po malom „dohodovnom jazu” na visokom drugom mestu u Evropi.

Po broju „poslanica” u Skupštini, Srbija je u vrhu u Evropi i svetu. Od 250 poslanika u Skupšini žena je sada 91, tj. 36 posto.

Po broju i uticaju radikalnofeminističkih organizacija, Srbija je takođe evropski i svetski šampion u feminizmu. Radikalnofeminističku agendu zastupa sama potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, ujedno i predsednica radikalnofeminističkog „Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost”.

Radikalnofeminističku agednu forsira i Marija Obradović, predsednica Ženske parlamentarne mreže. Radikalnofeminističku politiku podržava Maja Gojković, predsednica Skupšine Srbije. Naravno, Brankica Janković, poverenica za „zaštitu ravnopravnosti”, takođe je radikalna feministkinja. Na čelu države su radikalne feministkinje. Radikalni feminizam je postao politika svih državnih institucija. Pobedila je radikalnofeministička politika „rodnog glavnotokovanja” (gender mainstreaming).Po broju ministarki u Vladi, Srbija je u vrhu u Evropi i svetu. Žene ministarke čine 25 posto svih ministara u Vladi.

Da Vas podsetimo:  Standard Beograđana kao u Poljskoj, ostatak Srbije kao Severna Afrika

Po broju žena u državnim institucijama, Srbija je iznad evropskog i svetskog proseka. Po tome smo vodeći.

Po broju žena zaposlenih u sudovima, Srbija je takođe evropski i svetski šampion u feminizmu. Vrhovni kasacioni sud je 30. maja 2016. imao 37 članova, od toga 21 ženu i 16 muškaraca. Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić 17. decembra 2016. imenovo je 5 sudija Ustavnog suda, od toga 4 žene i 1 muškarca. U vrhu sudstva godinama dominiraju žene. Tako je 2009. predsednica Ustavnog suda bila jedna žena (Bosa Nenadić), predsednica Vrhovnog kasacionog suda takođe žena (Nata Mesarović), ministarka pravde u Vladi takođe žena (Snežana Malović), a predsednica Društva sudija Srbije takođe žena (Dragana Boljević). Današnja predsednica pravde je Nela Kuburović, radikalna feministkinja. U celini uzev, u tužilaštvima i sudovima radi duplo više žena nego muškaraca, a većina njih su radikalne feministkinje.

Po broju žena zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i centrima za socijalni rad, Srbija je takođe evropski i svetski šampion u feminizmu. U tim ustanovama radi četiri puta više žena nego muškaraca. Možda radikalnih feministkinja nema mnogo u zdravstvenim ustanovama, ali su zato to skoro sve u centrima za socijalni rad.

Po broju zaposlenih žena u prosveti, Srbija je takođe evropski i svetski šampion u feminizmu. U predškolskim ustanovama u Srbiji radi 96 posto žena i 4 posto muškaraca. U osnovnoškolskim ustanovama u Srbiji radi 88 posto žena i 12 posto muškaraca. U srednjoškolskim ustanovama u Srbiji radi 65 posto žena i 35 posto muškaraca. Na višim školama i fakultetima radi 53 posto muškaraca i 47 posto žena. U celini uzev, u školskom sistemu Srbije preko 67 posto zaposlenih su žene. Mnoge od njih su radikalne feministkinje.

Po broju zaposlenih žena u vojsci, Srbija je takođe evropski i svetski šampion. U Vojsci Republike Srbije zaposleno je 32 posto žena. Mnoge neće reći za sebe da su radikalne feministkinje, ali će se tako ponašati.

Da Vas podsetimo:  Crno nam se piše: IZUMIREMO- Novi Pazar i Raška, isto podneblje, a različit priraštaj

Obična je predrasuda da je Srbija vrlo patrijarhalno društvo. Zapravo, Srbija spada u red najnepatrijarhalnijih država na svetu.

Mnogim ženama je teško i ja saosećam s njima. Ali to nije zato što je Srbija vrlo patrijarhalna država, nego upravo zato što je evropski i svetski lider u feminizmu!

Vladislav Đoirđević

Srbin.info

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime