Srbija, tamo negde daleko od Srbije

0
1157

Svojom knjigom Tihomir Barbulović pokazuje i dokazuje, otima zaboravu i piše da tamo negde na severu, još uvek postoje Srbi koji su, iako daleko, toliko dušom blizu Naše Srbije da je mogu dotaći i osetiti. Možda to i nije ona Srbija koju mi iz rasejanja sanjamo, no sigurno je to Naša Srbija, ona koja postoji u svakom od nas.

Knjiga „Srpske staze u Skandinaviji“ – „Prilozi za istoriju srpskog iseljeništva u Skandinaviji“ je najpre potresno svedočanstvo severne Golgote srpske.
Autor prati sudbinu skandinavskih Srba od operacije „Viking“ preko norveškog „Krvavog puta“ iznad Polarnog kruga i zloglasnog „bejsfjordskog krosa“, pa sve do današnjih vremena.

Barbulović piše zanimljivo i emotivno, poučno, britko i tačno. Odlično dokumentovana, knjiga je svedok jedne epohe i mala lekcija srpske moderne istorije.

Čitalac će brzo shvatiti da knjiga Tihomira Barbulovića govori i o onoj Srbiji koje zasada nema, ali koju nisu prestali da slatko sanjaju svi Srbi od Vladivostoka do Vankuvera i od Hileroda do Kejp Tauna, a sve u nadi i veri da će se upravo ta Naša Srbija, ako je sanjamo i zamišljamo, jednog dana i otelotvoriti.

Radosti i tuge Srba prečana, autor prati kroz obilje dirljivih i potresnih svedočanstava, pa je stoga ova knjiga i svojevrstan zavet i amanet. Ona govori o lajičkom i verskom životu Srba, o prvim srpskim sveštenicima i crkvama na tlu Švedske, Danske, Norveške i Finske. O klubovima i školama srpskim, o lažnim nadanjima i snovima, o nostalgiji za rodnim krajem, o razočarenjima i radostima, jer „sve su sudbine i priče srpskih doseljenika naizgled slične ali i jedinstvene i različite.“

Posebno zanimljiv deo Barbulovićeve knjige predstavlja radiografija srpske štampe i knjiga u Skandinaviji. Presek aktivnosti kulturnih društava i srpskih udruženja na tlu vikinga, pruža čitaocu jedinstvenu sliku o naporima i željama da se sačuvaju nacionalni identitet, kultura, običaji, srpska pesma i igra.

Da Vas podsetimo:  Na proveri 600 diploma zaposlenih u Gradskoj upravi

Deo Znamenite srpske ličnosti u Skandinaviji otkriva nam sudbine fascinantnih Srba. Od Marka Milunovića Pipera, viteza srpske političke emigracije, do marljivog i bogoljubnog protosinđela Metodija Lazića, autor opisuje plejadu uglednih Srba koji su svoj vek proveli u Skandinaviji služeći srpstvu i Bogu.

U biti, knjiga „Srpske staze u Skandinaviji“ govori o duši srpskoj. O našoj duši, Srba prečana i o ljubavi prema Srbiji.

Ako smo mi ovde u bogom danom Temišvaru čuvari srpstva na istoku, onda su Tihomir Barbulović i njegovi Skandinavci severni stražari svetosavlja.

U Temišvaru,
dr Rajko Kornja

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime