Srbija u 15. veku

1
2600

Na čelu državnih preduzeća nema nijedne žene!

eletrosrbija-proslava-rodjendama-muskarci Koliko se osoba ženskog pola nalazi na ključnim rukovodećim funkcijama u državnim preduzećima? Čini se da Srbija i dalje živi u petnaestom veku jer se na rukovodećim funkcijama preduzeća, čiji je osnivač Republika, nalaze isključivo muškarci. Takođe smo istraživali koliko žena sedi u upravnim, nadzornim i izvršnim odborima tih preduzeća. Ustanovljeno je da i tu muškarci imaju veoma dominantan položaj. Ovo su rezultati našeg istraživanja.

Koliko god se Srbija trudila da ide u korak s modernim, demokratskim državama u kojima je zastupljena politika ravnopravnosti polova, svi prećutno znamo da je Srbija i dalje jedna konzervativna, partrijarhalna država. To je očito kada pogledamo ko zauzima rukovodeće funkcijeu državnim preduzećima.

Teleprompter.rs je analizorao direktorske funkcije, upravne, nadzorne i izvršne odbore preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija. Ustanovili smo da najvećim državnim preduzećima upravljaju isključivo muškarci.

Uzmimo za primer energetski sektor u Srbiji. Analizirali smo gotovo sva preduzeća čija je osnovna delatnost proizvodnja električne energije ili upravljenje energetskim sistemom.

Energetski sektor

Na čelu JP “Elektroprivreda Srbije” sedi muškarac, v.d. direktor Aleksandar Obradović. Njegov zamenik je takođe muškarac, Živojin Jovanović.

U upravi “Elektrodistribucije Beograd d.o.o” radi ukupno devet muškaraca i samo četiri žene koje se nalaze na nižim funkcijama. Direktor preduzeća je Zoran Rajović, a Slavica Stefanović zauzima funkciju pomoćnika direktora za ekonomiju poslovanja, i to je najviša funkcija koja pripada ženi u tom preduzeću.

Situacija je kritičnija u upravi preduzeću “Elektrovojvodina” (direktor Bogdan Laban) u kojoj radi 13 muškaraca i samo jedna žena – direktor za ekonomske poslove, Jelica Eremić Đođić.

U upravi preduzeća “Elektrosrbija” (direktor Srđan Đurović) iz Kraljeva, koja broji sedam članova, nema nijedne žene.

Od 13 rukovodećih funkcija u preduzeću “Jugoistok” (direktor Darko Bulatović) iz Niša, samo dve funkcije pripadaju ženama, a 11 muškarcima. Jedna žena rukovodi centrom za nabavke i ugovore, a druga je direktora za opšte i pravne poslove i poslove ljudskih resursa.

Primetićete da najviše žena radi u sektoru opštih poslova, pravnih poslova i poslova ljudskih resursa.

Preduzeće “Hidroelektrane Đerdap” (direktor Goran Knežević) ima više direktora i rukovodilaca. U upravi radi čak 20 muškaraca i samo četiri žene. One su ili pomoćnice direktora ili njihove zamenice. Na čelu HE “Đerdap 1″ sedi Ljubiša Jokić, a HE “Đerdap 2″ upravlja Jovan Milovanović.

Od ukupno devet upravljačkih pozicija u preduzeću “Drinsko-limska hidroelektrana” (direktor Mijodrag Čitaković) iz Bajine Bašte samo jedna pripada ženi i ona je pomoćnik direktora za ekonomsko-finansijske poslove. Kao što smo i napomenuli, pratite trend.

Situacija nije ništa bolja ni u “Termoelektrani Nikola Tesla” iz Obrenovca gde na čelu preduzeća sedi Čedomir Ponoćko, a od 14 zaposlenih u upravi, samo jedna žena ima odgovornu funkciju i to je Marija Stevanović, direktorka TE “Morava”.

Preduzećem “Termoelektrane i kopovi Kostolac” upravlja Dragan Jovanović, a od ukupno šest članova uprave preduzeća “Panonske termoelektrane-toplane” (direktor Zoran Ivančević) nema nijedne žene.

Nešto tolerantnije prema ženama je preduzeće “Elektromreža Srbije” gde je direktor Nikola Petrović, muškarac naravno. Međutim, njegov zamenik je Aleksandra Naupara, a od 11 zaposlenih u upravi, pet upravljačkih pozicija pripada ženama.

Da Vas podsetimo:  Da li znate koliko ljudi u Srbiji DNEVNO umre od kardiovaskularnih bolesti

Kako bismo ilustrovali činjenicu da muškarci ne dozvoljavaju ženama da se uključe u upravljanje energetskim sektorom, pogledajte fotografiju sa proslave 96. rođendana preduzeća “Elektrosrbija” iz Kraljeva. Ova proslava je okupila gotovo sve direktor iz energetskog sektora. Pronađite ženu na ovoj fotografiji.

JP “Podzemnu eksploataciju uglja u Resavica”, direktor – Vladan Milošević, od 16 radnika u upravi, samo tri su žene
JP “Srbija gas”, direktor – Dušan Bajatović, od osam članova menadžmenta, samo dve su žene, upravni odbor ima četiri člana, samo jedna žena sedi u UO
JP “Transnafta”, v.d. direktor – Tomislav Basta, sedam članova uprave, samo jedna žena, direktor za pravne poslove, predsednik nadzornog odbora – Branko Jokić, ostala četiri člana NO su muškarci

Prava “muška preduzeća”

JP “Srbijašuma” je pravo “muško preduzeće”. U direktorskoj fotelji sedi Igor Braunović, a Upravnim odborom od pet muškaraca upravlja predsednik, Miloš Sretković. Menadžment “Šuma” broji ukupno deset članova i sve do jednog je muškog pola. Čak je i šef kabineta generalnog direktora muško. Jedina žena u ovom “muškom preduzeću” zauzima funkciju čak zamenika šefa kabineta generalnog direktora.

Ne verujete? Posetite njihov sajt i uverite se sami.

Srpskim šumama upravljaju isključivo muškarci. Međutim, kakva je situacija sa vodama?

Javnim vodoprivrednim preduzećem “Srbijavode” upravlja direktor Goran Puzović, a njegov rad nadzire pet muškaraca iz Nadzornog odbora. Ni “ž” od žene u nadzornom odboru “Srbijavoda”.

JEDINO “žensko” preduzeće

Verovali ili ne u Srbiji postoji jedna direktorica javnog preduzeća. JP novinska agencija “Tanjug” je JEDINO preduzeće u kojem većinu članova uprave čine žene. Branka Đukić je direktorica. U “Tanjugu” žene imaju i većini u upravnom odboru – od devet članova, pet su žene.

“Politika a.d.”, kao još jedno medijsko preduzeće u vlasništvu države, je više muško nego žensko preduzeće. Direktor je Zefirino Grasi, među četiri člana Odbor direktora nema nijedne žene, a u Nadzornom odboru od pet članova sede dve žene.

“Službenim glasnikom” upravlja v.d. direktor Radoš Ljušić, a u Nadzornom odboru sede četiri muškarca i jedna žena.

Zašto se ne kandiduje žena za direktora propalih “Železnica”?

Sa čela “Železnica Srbije” nedavno je smenjen bahati direktor Dragoljub Simonović. Zatim je jedan od članova izvršnog odbora, Svetozar Ćapin, imenovan za direktora tog preduzeća na samo dva sata. Ne zna se da li je pre imenovan ili smenjen.

U javnosti se sve češće govori da bi tajkun Milan Beko trebalo da preuzme direktorsku poziciju u “Železnicama”. Međutim, pitamo se, da li je možda zabranjeno da se žena kandiduje za mesto direktora?

Imajući u vidu to da “Železnice” na čelu sa muškarcima već godinama tonu sve dublje i dublje u propast, možda je došlo vreme da se oproba neka sposobna i karakterna žena u direktorskoj ulozi.

Neka premijer malo razmisli o tome.

Nije ženama mesto na “Putevima Srbije”

Ako je samo muškarcima dozvoljeno da upravljaju srpskim šumama, vodama i železnicama, zašto bi putevi bili prepušteni ženama? U JP “Putevi Srbije” važi pravilo da “ženama nije mesto na putu” i zato ovim preduzećem upravlja “muškarčina”, Zoran Drobnjak. Iznad njega, u nadzornom odboru, sedi pet muškaraca, a u Izvršnom odboru od osam članova, čak tri člana u žene.

Da Vas podsetimo:  Godina koja nas je promenila

Uz to, “Koridorima Srbija” takođe upravlja “muškarčina”, Dmitar Đurović.

“Javno preduzeće za skloništa”, direktor – Vladan Skandić, četiri pomoćnika, tri su žene
“Javno preduzeće za skijališta”, v.d. direktor – Dejan Ljevnaić, predsednik Nadzornog odbora – Vlada Krstivojević, od pet članova NO samo je jedna žena – Vida Uzelac, zamenik direktora, šef kabineta direktora, direktor za finansije i direktor za pravne poslove su žene
JP “Zavod za udžbenike“, v.d. direktor – Dragoljub Kojčić, sekretar Zavoda i šef kabineta direktora su žene, savetnik direktora je muškarac, šef Interne revizije je muškarac, u Sektor za marketing i prodaju radi 10 ljudi, samo jedna žena, u Sektor finansija rade tri žene
JP Jugoimport SDPR, direktor – Jugoslav Petković, svih sedam članova Upravnog odbora su muškarci
JP “Nacionalni park Tara”, direktor – Boban Tomić
JP “Nacionalni park Đerdap”, direktor – Srđan Stefanović
JP “Nacionalni park Kopaonik”, direktor – Bojan Milovanović
JP “Nacionalni park Fruška gora”, direktor – Radovan Durutović
JP za razvoj planinskog turizma “Stara planina”, direktor Svetislav Popadić, predsednik Upravnog odbora Slađan Nedeljković, u UO od sedam članova sedi samo jedna žena
JP za upravljanje emisionom infrastrukturom “Emisiona tehnika i veze”, v.d. direktor Dejan Žmigić, zamenici dva muškarca, pomoćnik direktor u Sektoru za ekonomske, pravne i opšte poslove – Tanja Krasojević, svi ostali rukovodio sektora su muškarci
Javno preduzeće “Nuklearni objekti Srbije“, v.d. direktor – Dalibor Arbutina
Državna lutrija Srbije, v.d. direktor – Braminir Božović

Koje preduzeće je najkorektnije?

Verovali ili ne, može se reći da JP “Pošta Srbije”, na čijem čelu sedi Milan Krkobabić, najviše poštuje principe rodne ravnopravnosti. Iako je na čelu tog preduzeća muško, što se naravno i očekuje, ostatak uprave “Pošte” je raznovrstan.

Predsednik Nadzornog odbora je žensko, a ostali članovi su muškarci. Poslovodstvo ovog preduzeća čine direktori raznih sektora i ima ih ukupno 20. Od tih 20 direktora i izvršnih direktora, čak 11 je ženskog pola.

Zašto na čelu “Pošte” ne bi mogla da sedi žena? “Telekom Srbija” je nešto drugačija od “Pošta”. Na najvišim funkcijama sede isključivo muškarci.

Žene ne smeju da vode razgovore

Preduzeće “Telekom Srbija” je još jedno muško preduzeće. Direktor “Telekoma” je Predrag Ćulibrk, Izvršni odbor ima ukupno sedam članova, uključujući i direktora preduzeća, Samo jedna žena sedi u IO. OStale važe funkcije kao što su, Sekretar društva (Aleksandar Radovanovć) i direktor Interne revizije (Vladimir Vilić) sigurno ne pripadaju ženama.

STRAHOTA: Zamislite ženu kako upravlja avionom “Air Serbia”!

Žene se u arapskim zemljama poštuju, ali nemaju one šta da traže na mestima direktora. Izgleda da su se Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati baš složili po ovom pitanju kada su osnivali preduzeće “Air Serbia”.

Da Vas podsetimo:  Manastir Velika Remeta poseduje tekst jevanđelja iz 1580. godine

Tim preduzećem ne upravlja nijedna žena!

Generalni direktora je Dane Kondić, izvršni direktori su Branislav Malović i Davor Mišeljić, a u Odboru direktora od 11 članova ne sedi nijedna žena!

U preduzeću “Aerodrom Nikola Tesla” situacija se ne menja. V.d direktor je Saša Vlaisavljević, u Odbor direktora od četiri člana sedi samo jedna žena, u Nadzorni odbor od sedam članova sedi takođe samo jedna žena.

“Air Serbia Catering” d.o.o., direktor – John Earnshaw
“INTAIR LINK” d.o.o., Aerodrom Beograd, direktor – Dušan Dević
Aerodrom parking d.o.o. Beograd, direktor – Slobodan Cojić
Aerodrom poljoprivredna operativa d.o.o., direktor – Goran Ralić

Izgleda da muškarci, pored šuma, voda, železnica i puteva, vladaju i vazduhom.

Pronašli smo još jednu ženu…

Centralni registar – depo i kliring hartija od vrednosti a.d., direktorica Ana Jovanović, predsednik Upravnog odbora – muško, pet članova UO – tri muškarca, dve žene
Crveni krst Srbije, predsednik – prof. dr Dragan Radovanović, potpredsednici – Milutin Mihajlović, Živojin Jokanović i Borislav Đorđević, generalni sekretar – žensko, tehnički sekretar – žensko, od 14 stručnih saradnika, 10 su ženskog pola, koordinator logistike i finansijskog razvoja – muško, rukovodilac Službe odmaralište – muško, rukovodilac Finansijskog sektora – žensko
Galenika a.d., generalni direktor – Živomir Novaković, zamenik gen. direktora – muško, od 13 članova menadžmenta samo tri su žene, u Nadzornom odboru sede samo muškarci
HIP Petrohemija a.d. direktor – Velimir Unković, među pet članova Odbor direktora nema žena, Nadzorni odbor ima četiri člana od kojih je jedan ženskog pola
Preduzeće za čišćenje i održavanje železničkih voznih i drumskih sredstava “Nega kola i DDD” d.o.o., direktor – Nikola Štrbac
Zaštitna radionica d.o.o., direktor – Marko Dobrijević, vlasnik “Železnice Srbije”
Beogradčvor d.o.o., direktor – Milutin Milošević, vlasnik “Železnice Srbije”
“Srbijakombi” doo Beograd, direktor – Momčilo Tunič, vlasnik “Železnice Srbije”
ŽIT, Železnički integralni transport d.o.o, direktor – Svetozar Milanović, ostali zastupnici – Miloš Kovačević
Preduzeće za železničku izdavačko-novinsku delatnost “Želnid”, direktor – Žarko Mihajlović
Preduzeće za železničko ugostiteljstvo i turizam “Želturist” d.o.o., direktor – Goran Lugonjić
Društvo za održavanje zgrada d.o.o., direktor – Miloš Savić
Privredno društvo “Prosvetni pregled”, direktor – Milovan Trifunović
“Železara Smederevo”, direktor – Ivan Milošević
“Poštanska štedionica”, direktor – Srđan Ceković, predsednik Upravnog odbora-Miloš Miščević, UO čini pet muškaraca, Izvršni odbor ima tri člana, jedan od članova je direktor, ostala dva mesta pripadaju ženama koje su ujedno i ostali zastupnici preduzeća

Muški “Beograd na vodi”

Vlada Srbije osnovala je 24. jula preduzeće “Beograd na vodi” d.o.o. sa milion dinara osnivačkog kapitala. Na čelo tog preduzeća postavljen je Aleksandar Trifunović.

Imajući u vidu to da gotovo svako “muško” preduzeće u državnom vlasništvu posluje sa gubitkom ili je spremno za zatvaranje, možda ne bi bilo zgoreg da se upravljačke funkcije, možda jednom u budućnosti, prepuste ženama, pošto su se muškarci pokazali kao izrazito nesposobni za te poslove.

AUTOR ISTRAŽIVANJA: Teleprompter.rs

Teleprompter

1 KOMENTAR

 1. Moram da upitam javno istrazivace ove agencije, a sta ima u tome lose ako se SRBija jos uvijek drzi patrijahalnog nacina zivota? Kamo srece da je tako! I vrabci na grani danas znaju da se u poslednjih sto godina nad SRBima tajno vrse razni eksperimenti koji svojim sadrzajem nimalo ne zaostau za ekspementima Dr. Frankonstajna i njemu slicnih sluga Satane!

  Zar za jednu zenu moze da bude ista uzvisenije danas od toga da ona bude primjerna zivotna saputniza svome muzu i dobra majka svojoj djeci koja ce vaspitavati u SRBskom duhu novorodjenu djecu svoju? Ima poslova koji po svome sadrzaju odgovaraju zenskoj prirodi, a ima puno i onih poslova koji nisu preporucljivi za zene da ih one obavljaju. Tu se uopste ne radi o ravnopravnosti polova vec o psihofizickoj sposobnosti radnog lica koje treba odredjeni posao da uspjesno obavlja i savjesno radi.

  Kao sto ne odgovra muskarcu da bude dadilja male djece koja trebaju paznju i njeznost koje muskarci pravi obicno nemaju zbog prirodne grubosti svoje, tako isto ne odgovara da bilo koja zena radi trecu smjenu kada treba da bude sa djecom i muzem svojim, ili da zena radi teske fizicke poslove koje teskom mukom obavljaju i fizicki daleko jaci muskarci.

  Dokle ce nama SRBima u ime napretka i kulture po mjerilima samoga djavola, Satana preko sluga svojih da prodaje jaja za bubrege? Dokle ce SRBi slijepo da prate tudja dostignuca koja vode u propast porodice kao osnovne celije svakoga drustva? Sve dotle dok se SRBi ne okrenu sebi i svojoj Pravoslavnoj civilizaciji iz koje su potekli i kojoj pripadaju. Bjeli medjed ne zivi u Africi, a banana ne raste u Sibiru, sto znaci da svako podneblje ima svoje obiljezje izrazeno preko naroda koji pod njim zivi!

  Ako se nacin obavljanja negog posla pokazao uspjesnim u Americi ili Zapadnoj Evropi to nikako ne znaci da ce isti nacin rada doneti dobre rezulatate i uspjeti u SRBiji, ili na nekom drugom mjestu u svijetu!

  Da li ce neko preuzece u SRBiji raditi sa uspjehom ili gubitkom, ne zavisi uopste od toga da li je direktor muskarac ili zena. Uspjeh jednog preduzeca zavisi od svih zaposleni u tom preduzecu, kao i mnogi drugi strani faktora koji nisu uopste pod kontrolom radnika i direktora. U svakom preduzecu treba da se radi timski, i svaki radnik ili sluzbenik treba savjesno da obavlja svoj dio posla, a ne svoj nos da zabada u tudje poslove, za koje nije nadlezan niti mozda strucno spsoban da ih uspjesno obavlja.

  Ne mogu da shvatim da fakultetski obrazovani ljudi koji se hvale svojim diplomama ali ne i svojim stecenim znanjem i radnim iskustvom tako lako nasjedaju satanskim podvala sa kojima smo neprestalno obasuti sa Zapada. Objasnjenje lezi mozda u tome sto takvi ljudi koji nas vode i prestavljaju pravog znanja izgleda da oni i nemaju. Oni zato poput papagaja stalno ponavljaju ono sto su culi na Zapadu, a nikada u stvarnosti nisu vidjeli niti iskusili na svojoj kozi kako se neki poslovi sa uspjehom rade!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime