Srbija u oktobru nije uvozila struju, novembar će pokazati prave efekte štednje

0
28

Sada je spoljna prosečna temperatura 20 stepeni i bolje je da se u ovom periodu ne kreće sa grejanjem i tako uštedi, poručuje pomoćnik ministra rudarstva i energetike Raša Kojčić i ističe da je najbitnije da svih energenta ima dovoljno i da su sve toplane uradile remont.

Image by Th G from Pixabay

„Sve je spremno. Potrebno je par sati da krenu sa grejanjem“, rekao je Kojčić.

Navodi da su obezbeđene dovoljne količine, gasa, mazuta, i da su sve toplane tehnički 100 posto spremne.
„Banatski dvor je napunjen do vrha. Dodatna sigurnost je obezbeđena sa rezervama u Mađarskoj. Uz gas koji pristiže gasovodom“, rekao je on.

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić za Tanjug podseća da je prošle godine bilo grejanje čak i u maju i konstatovao da na grejnu sezonu utiče vreme, odnosno meteorološke prilike.

Govoreći o električnoj energiji Ilić je rekao da posle više meseci Srbija u oktobru nije uvozila struju.Ocenio je da prvi računi pokazuju da je apel i plan uštede dao rezultata u dobroj meri i da se štedi struja.

Rekao je da će tek ponašanje u novembru biti relevantno da se oceni u kojoj meri je ušteda prisutna.

„Neće biti povuci – potegni ni sa čim, sve je obezbeđeno“, rekao je on komentarišući izglede za zimski period.
Ilić je rekao da se ovih dana završavaju poslednji remonti na hidroelektranama, te da su i na termo-kapacitetima pri kraju.

„Sve je spremno. Sve će biti u pogonu. Tokom decembra i januara, kritični periodi, moraćemo da uvozimo, jer je ne proizvodimo dovoljno“, rekao je on.

Dodao je da su se pozivima na štednju električne energije odazvali i privreda i javni i privatni sektor, i domaćinstva.

„Možda ćemo proći zimu čak i da ne uvozimo električnu energiju“, poručio je on.

Da Vas podsetimo:  Robne rezerve traže 150.000 tona kukuruza, nude 40 din za kilogram

Ilić je ocenio i da bi možda bilo bolje uvoziti sada struju dok je ova cena, i tako podići rezerve uglja kako bi kvalitetnije ušli u zimu.

„Rezerve uglja svakog dana rastu. Država je odobrila uvoz 10 posto naših potreba, što je oko četiri miliona tona. U EPS-u sada skidaju ugalj i sa delova kopova gde ne prilaze veliki bageri. U jednom periodu uglja iz tih džepova je bilo više od uvoza“, rekao je on.

Naveo je da hidrološki potencijali još nisu u punom kapacitetu, ali da trenutno hidroelektrane daju preko 20 odsto ukupne proizvodnje struje u Srbiji.

Dodao je da se dnevno upumpava i voda u akumulaciona jezera kako bi se pojačala rezerva važna za periode kada potrošnja dostiže maksimum.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime