Srbija zvanično počinje da sprovodi novu spoljnu politiku

0
84
  • Zašto bi Srbija i Republika Srpska učestvovali na najvišem nivou na samitu Saveta Evrope ako ta organizacija direktno radi protiv srpskih nacionalnih i državnih interesa?
  • Ovo nadnacionalno telo postalo je ispostava zapadnih centara za širenje antiruske politike i ima dvostruke aršine kada su u pitanju Srbija i Ukrajina.

AUTOR: Nikola Joksimović

Ovako naučni savetnik Instituta za evropske studije dr Rajko Petrović komentariše početak rada samita šefova država i vlada Saveta Evrope u Rejkjaviku.

Na samitu će Srbija, prema najavama predsednika Aleksandra Vučića, biti predstavljena na najnižem nivou jer je, nakon što je takozvano Kosovo dobilo priliku da aplicira za članstvo u ovoj organizaciji, srpski amandman na deklaraciju o teritorijalnom integritetu Ukrajine, Gruzije i Moldavije, odbijen. Srbija je, podsećamo, predložila da se deklaracija odnosi na sve evropske države.

Samitu neće prisustvovati ni srpska članica i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović nazvavši ga ismevanjem međunarodnog prava.

Nova spoljnopolitička doktrina Srbije

Najavom da neće na najvišem prisustvovati samitu na najvišem nivou, Srbija je u delo počela da sprovodi politiku koju je najavila pošto je Savet Evrope dozvolio takozvanom Kosovu da aplicira za članstvo u toj organizaciji, ističe Petrović.

To što će Srbija biti uzdržana po pitanju deklaracije o teritorijalnom integritetu Ukrajine, Gruzije i Moldavije, potpuno je u skladu novom doktrinom srpske spoljne politike.

„Naša država očigledno ima volju i želju da napravi zaokret u tom domenu spoljne politike i očigledno je da Ukrajina ne može da računa na našu podršku, s obzirom na njeno ponašanje u poslednje vreme“, navodi naš sagovornik.

Prema Petrovićevim rečima, i ranije su postojali znaci da Ukrajina neće poštovati integritet Srbije. Tako je, podseća on, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko svojevremeno uporedio Ukrajince sa kosovskim Albancima, nazivajući teroriste OVK borcima za slobodu protiv srpske represije.

Da Vas podsetimo:  Srbija – zemlja apsurda

Priroda samita antiruska

I sama priroda sastanka u Rejkjaviku nije u skladu sa spoljnom politikom Srbije i BiH – on je posvećen isključivo samo jednoj tački – pitanju odnosa Zapada prema Rusiji.

Kako naš sagovornik kaže, učešće na samitu značilo bi i svrstavanje u kolonu onih koji su izrazito protiv Rusije.

„Videli smo da je na samit pozvan i Vladimir Zelenski. Pitanje je da li će moći da dođe da prisustvuje, ali tu je nekoliko evropskih lidera koji imaju ključnu ulogu u podršci Ukrajini. Srbija je neutralna po pitanju sukoba u Ukrajini i želi da zadrži dobre odnose sa Rusijom. Isto to želi i Republika Srpska i zato ovaj potez vidim kao usklađen sa našom spoljnom politikom“, komentariše Petrović.

Savet Evrope bez kredibiliteta

Sam Savet Evrope, za razliku od prethodnih vremena, kada je, kako Petrović kaže, služio miru i pacifizaciji političkih odnosa u Evropi, sada služi kao nadnacionalni ideološki instrument usmeren protiv Rusije, ali i protiv Srbije.

„Sama činjenica da je prihvatio Kosovo pod svoje okrilje govori u prilog tome da ne pokazuje nikakvo poštovanje prema Srbiji i prema našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu. I naravno, da pokazuje da je ova organizacija stavljena pod okrilje zapadnih centara moći i da vodi politiku dvostrukih aršina, grčevito se zalažući za to da se sačuva teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine ne govoreći ama baš ništa o osam godina progona, torture i svake vrste necivilizovanog i anticivilizacijskog ponašanja vlasti u Kijevu prema ruskom stanovništvu u donbaskoj regiji“, kaže Petrović.

Sa druge strane, kada je u pitanju Srbija, svi principi padaju u vodu, tako da je Savet Evrope, prema Petrovićevom mišljenju, izgubio kredibilitet kada se pre godinu dana svrstao na jednu od strana u sukobu na istoku Evrope.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime