Panel na (CN)N1: Srbijanski Srbi i druge satirične priče

0
976

2016-10-02_054453Dok su se u kasnim večernjim satima u Republici Srpskoj svodili računi oko rezultata referenduma za potvrdu 9. januara, Dana RS, na regionalnoj filijali SNN-ove TV mreže, čuvenom studiju N1, održavala se panel debata o političkoj satiri u regionu.

Iako su javno objavljeni rezultati o učešću glasača već govorili da je izlazak na referendum veoma blizu cifri od šezdeset posto, na ekranu se neprestano vrteo kajron kako je na referendum do 15 časova izašlo samo 17,2% glasača. Šaka jada, kako bi rekao lepi Zoki Milanović, skakač sa tenka bez padobrana, a prenela N1.

Učešće na panelu su uzeli viđeni satiričari iz Bih, Republike Srpske, Hrvatske i još uvek neizbežne Srbije, čija je adresa za ovu priliku bila – srbijanski satiričari.

Josip Pejaković, hrvatski glumac sa sedištem u Sarajevu, odmah je na oštricu svoje satire postavio Srbe ne praveći razliku između Srbijanaca i Srba. Prvo je dao veoma eksplicitno objašnjenje heraldike srpskih znamenja tvrdeći kako četiri ocila sa srpskog grba znače „Samo Sunećenje Srbina Spasava“ Tako je Josip, bar kad je sunećenje u pitanju, čvrsto držeći srpsku stvar u svojim rukama, odmah poveo sa 1:0. Srbijanski satiričari su se prestravili i krajičkom oka kradimice posmatrali da u studiju slučajno nije i reis-l-ulema Kavazović koji bi ih kao Srbe mogao pokušati da spase po Pejakovićevom receptu.

Iz njihovog izlaganja se potom shvatilo da bi takva intervencija bila nepotrebna jer su oni, kao viđeni satiričari, već došli na panel prethodno uštrojeni od satrapa aktuelne srbijanske vlasti.

Onda je Pejaković naveo primer kako je u Beču svog prezimenjaka, takođe Pejakovića, nažalost Srbina, zavrnuo za dve hiljade evra otpevavši na njegovom koncertu neke srbijanske pesmice koje su već zapaljenu publiku dovele do ludila pa ih je baš zabolela ona stvar iz operacije sunećenja za referendum u Republici Srpskoj.

Da Vas podsetimo:  Pančevačka javna preduzeća finansiraju medije bliske vlasti

I na ovo su Beograđani ostali nemi što i nije čudo jer su i sami protiv referenduma, slepo se držeći instrukcija koje su pred polazak dobili od Nikolića i Vučića. I obratno.

To je već bilo 2:0 za Sarajevo, Hrvatsku i međunarodnu zajednicu. Na panelu penali su se pucali direktno iz Sarajeva.

Satiričar iz Republike Srpske sa razbarušenom frizurom i naočarima pozamašne dioptrije, što je govorilo da se radi o ozbiljnom intelektualcu, toliko je mlatarao rukama da je hrvatski dobrosused morao da mu skrene pažnju kako ne dozvoljava povredu hrvatskog teritorijalnog integriteta, odnosno prekoračenje linije Karlovac-Karlobag-Virovitica. Ukoliko se to nastavi biće prinuđen – dodao je bez ikakve satire – da zatraži intervenciju oba zrakoplova hrvatskog ratnog zrakoplovstva da ponovo naruše vazdušni prostor BiH. I to pre nego što u Srbiju stignu ruski zrakomlati.

Shvativši upozorenje veoma ozbiljno, satiričar iz RS je odmah krenuo sa napadima na Dodika i referendum, te ustao u odbranu prava napuštenih pasa lutalica tražeći i za njih pravo glasa za izjašnjavanje o Danu Republike Srpske po principu „psi laju, karavani prolaze“! To je izazvalo napade smeha u studiju, Sarajevu i Zagrebu. Međunarodna zajednica je i ovog puta ostala na već poznatom stanovištu – pravila se luda što i jeste njena primarna uloga.

Onda su na javnu scenu stupili srbijanski satiričari, D. Petrović i Z. Kesić. Duhovito su napadali srpskog premijera kao tiranina, cenzora, samoubicu iz zasede, mrzitelja svega naprednog i ljubitelja ruske votke. Premijer, nastavili su, ne razume humor i satiru zbog čega se oni, Petrović i Kesić, najiskrenije izvinjavaju publikumu koji ih takođe ne razume i ne shvata njihove visokointelektualne domete, nivo njihove erudicije i smisao za prefinjen humor, šalu, komiku i druga zezanja. Zbog toga su, kako su se požalili, prinuđeni da svoja produhovljena ostvarenja saopštavaju u najužem krugu istomišljenika u retkim beogradskim kafanama u kojima se još uvek služe hladno pivo, škembići i – uz izvinjenje prisutnim navijačima što i to moraju da čuju – svinjski papci u saftu.

Da Vas podsetimo:  Ako ovo nije pretnja, šta jeste?

Hrvatski satiričari su pričali nešto na čistom srpskom jeziku i to na takav način da to ni jedan živi Srbin ne bi uspeo da razume pa je, sve što su rekli, ispalo prosto smešno, što im je i bio cilj.

U ovoj panel diskusiji Srbi i Srbijanci su izgubili sa po 4:0 svaki, odnosno sa 8:0 ukupno.

Aferim!

Dragoslav Pakić

Stanje stvari

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime