Srbijanstvo kao uslov srpske svesti

0
1059

srbijanstvoTermin srbijanstvo uopšte nije poznat termin. Velika su lutanja u pokušajima da se on shvati i samo retki su uspevali da stvar postave na svoje mesto. Lutanja nastaju prevashodno iz razloga što se termin srbijanstvo od samog svog nastanka koristi neadekvatno. Prva upotreba ovog termina bila je dirigovano izvitoperena, svakako smišljenim delovanjem protiv srpskog naroda, jer nije odražavala suštinu ovog pojma.

Termin srbijanstvo, koji suštinski predstavlja odliku Srba, koji Srbe upućuje i vodi ka stvaranju i izgrađivanju sopstvene srpske zemlje, koji izražava unutarnju međusobnu ljubav Srba, lansiran je kao ime… kao ime jednog dela srpskog naroda, onoga koji se našao u oslobođenoj od Turaka Karađorđevoj odnosno Miloševoj Srbiji. Dakle pripisan je samo jednom delu Srba i to ne kao njegova unutarnja odlika, nego kao zvanično ime. Činjenica je da takvo ime Srbi u Srbiji nikad nisu prihvatili, jer su shvatali da je to apsurdno, ali su Srbi koji su živeli izvan Srbije olako usvojili novo ime za deo svog srpskog roda. Time su napravili strahovitu štetu sebi, jer sebe više nisu smatrali Srbijancima, i time su gubili i moć koju ova reč nosi, gubili su sposobnost da stvaraju srpsku državu. Upravo su oni bili dužni da pruže otpor ovakvom imenu jer bi to bio način da se sačuva jedinstvo Srba i da se nastavi borba za oslobađanje i objedinjavanje svih Srba jednom srpskom državom. Sam pojam srbijanstvo upravo to i znači: srbijanstvo podrazumeva težnju svih Srba za jedinstvenom srpskom državom, kao omeđenom srpskom otadžbinom. Aktivnost Srba u tom smeru, dakle u smeru izgrađivanja države, otadžbine Srba, koja bi mogla da čuva i kultiviše srpski identitet, u kojoj plemenite težnje Srba mogu da nađu svoje uporište i postojan temelj i pruže neophodan okvir, to je srbijanstvo.

Da Vas podsetimo:  Esej o bahatosti

Ovaj pojam je pokušao da predoči Srbima i svetu Ljubomir Micić objavljujući 1940. godine ,,Manifest srbijanstva”, koji je odmah i zabranjen, odnosno, Micić nije uspeo iz razloga što je to bilo vreme u kome se takav poduhvat teško mogao realizovati. Bilo je još nekoliko pokušaja da se ovaj pojam ispravno sagleda i protumači, ali dovoljnog odjeka nije bilo. Pogrešno shvatanje pojma srbijanstvo i danas dominira među samim Srbima i samim tim koči svaki napredak i svaku dobru i korisnu delatnost srpstva u celini. Bez ispravnog shvatanja pojma srbijanstvo, srpstvo je sasvim dezorijentisano u samom svom korenu. Srpstvo ne prepoznaje svoje osnovno stremljenje, svoj pravac pružanja, svoju ulogu i svoj metod življenja i opstajanja. Jer srbijanstvo kao ljubav prema neprestanom izgrađivanju i nebeske (vrlinsko usavršavanje) i zemaljske (svakodnevno unapređivanje i ukrašavanje) Srbije, jeste podloga za svako srpsko delanje, ono daje smer i putokaze Srbima. Svaka iole dobra akcija, budući da u nedostatku srbijanske svesti biva neprepoznata, već je u samom začetku i teoretski osuđena na neuspeh.

Na nama je da pojam srbijanstvo rasvetlimo, dovedemo ga do njegovog osnovnog, suštinskog značenja i tek tada srpstvo može da prepozna sebe, svoje mesto i svoje mogućnosti. Samo shvatanjem srbijanstva mi ćemo saznati šta je srpstvo i spoznati sebe same.

Dragan Marjanović

srpskikulturniklub

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime