Srbiji će se EXPO 2027 isplatiti tek 2055. godine

0
30

Srbija će specijalizovanu svetsku izložbu EXPO, koja treba da bude organizovana 2027. godine u Beogradu, isplaćivati u narednih tridesetak godina, piše portal Radija slobodna Evropa.

EXPO je „neprofitna manifestacija“, a tek će korišćenjem izgrađenog kompleksa kao novog sajamskog prostora moći će da se opravdaju uložena sredstva, dok je rok za povrat investicije najmanje 27,4 godina, navodi se u „Prethodnoj studiji opravdanosti za EXPO i novi sajamski prostor“ u koju je RSE imao uvid.

Ta studija do sada nije bila dostupna ni javnosti ni nezavisnim institucijama koje u nadležnosti imaju kontrolu trošenja državnog novca.

Studiju, odnosno dokument koji utvrđuje da li postoji društvena i finansijska opravdanost izgradnje nekog projekta je naručilo Ministarstvo građevine, a studija je izrađena 20. juna 2022. godine.

„Prethodnu studiju opravdanosti za EXPO i novi sajamski prostor“ je izradila konsultanstka firma „Bates“ iz Bugarske, odnosno ogranak ove kompanije registrovan u Beogradu.

Ova firma je angažovana kao konsultant na projektima u Srbiji od 2001. godine, a između ostalog za procenu troškova na projektima u okviru naselja Beograd na vodi, projektima izgradnje poslovnih zgrada više svetskih kompanija u Srbiji.

U podacima registra javnih nabavki u Srbiji se ne vidi da je za posao izrade studije bio raspisan tender za isplativost EXPO 2027.

Na pitanje na koji način su ušli u ovaj posao, iz kompanije Bates nisu odgovorili.

U kratkom razgovoru samo su naveli da ih ugovor obavezuje na čuvanje tajnosti podataka.

Prilikom analize troškova i potencijalnih prihoda od izgradnje kompleksa za EXPO 2027 Bates je koristio niz izvora: od podataka Vlade Srbije i Republičkog zavoda za statistiku, preko finansijskih izveštaja firme „Beogradski sajam“, do analiza međunarodnih sajamskih organizacija, navodi se u studiji.

Da Vas podsetimo:  Prestonica Srbije za jedan dan

Zaključci iz studije do danas nisu predstavljeni javnosti.

U Prethodnoj studiji opravdanosti projekta EXPO, u koju je RSE imala uvid, se navodi da će troškovi izgradnje samo izložbenog kompleksa na toj lokaciji iznositi 500 miliona evra.

Prema podacima iz studije, u to su uračunati troškovi izgradnje sajamskih paviljona, ali i stambenih objekata, restorana, prodavnica, izgradnja šetališta, parkinga, pristupnih puteva…

Kako je predviđeno troškovi za sajamski deo treba da iznose 241 milion evra, dok bi izgradnja dodatnih sadržaja trebalo da košta 259 miliona evra.

Da bi gradnja imala ekonomsku opravdanost, studija računa na to da će se nakon izložbe u novoizgrađene objekte u Surčinu preseliti sajam, koji će uz sve dosadašnje sajamske manifestacije, morati da organizuje više događaja, koncerata, konferencija.

Ukoliko se svi ti planovi ostvare, povrat investicije u iznosu od 241 milion evra, koliko je predviđeno samo za izložbene hale, očekuje se za skoro 30 godina, navodi se u studiji.

U odgovoru za Radio slobodna Evropa, Ministarstvo građevinarstva je 7. maja navelo da konačna Studija opravdanosti izgradnje kompleksa za EXPO još nije urađena.

Za lokaciju na kojoj će EXPO biti realizovan, javnost je saznala iz izjava predstavnika vlasti kada je 2022. saopšteno da će se kompleks graditi u prigradskom beogradskom naselju Surčin.

Izabrana lokacija je u tom trenutku bila poljoprivredno zemljište, bez saobraćajne i komunalne infrastrukture.

U „Prethodnoj studiji opravdanosti projekta EXPO i novi sajamski prostor“, navodi se da će troškovi izgradnje samo izložbenog kompleksa na toj lokaciji iznositi 500 miliona evra.

Kako je predviđeno, troškovi za sajamski deo treba da iznose 241 milion evra dok bi izgradnja dodatnih sadržaja trebalo da košta 259 miliona evra.

Da Vas podsetimo:  Šta Srbiji donosi povećanje kreditnog rejtinga i šta on uopšte znači?

Da bi gradnja imala ekonomsku opravdanost, studija računa na to da će se nakon izložbe u novoizgrađene objekte u Surčinu preseliti sajam koji će uz sve dosadašnje sajamske manifestacije, morati da organizuje više događaja, koncerata, konferencija.

Ukoliko se svi ti planovi ostvare, povrat investicije u iznosu od 241 milion evra, koliko je predviđeno samo za izložbene hale, očekuje se za skoro 30 godina, navodi se u studiji.

EXPO će u Beogradu biti održan od 15. maja do 15. avgusta 2027.

Belgrade EXPO 2027 nije svetska izložba već specijalizovana izložba koja se održava između dve manifestacije svetske izložbe EXPO koja predstavlja najveći događaj takve vrste.

Specijalizovane EXPO izložbe posvećene su obrazovanju, inovacijama i održivom razvoju. Traju tri meseca, upola kraće od svetskih EXPO izložbi, a prostorno su ograničene na 25 hektara površine.

Domaćin velike, svetske izložbe 2025. godine biće Japan. Grad Osaka organizuje izložbu na području od 155 hektara sa projektovanim budžetom od 1,2 do 1,6 milijarde evra.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime