Srbiji je potrebna stranka radikalne levice

6
1394

Ovim tekstom se obraćam samo onima kojima je stalo do države i do zaštite teritorijalnog integriteta, uključujući i kosovsko-metohijski deo Srbije.

Foto: nspm.rs

Levak

————

Politika koju vodi Vučić, a koja je konceptualno nastavak prethodnih politika od 2001.godine (o nekoliko dana Đinđića i nekoliko meseci Koštunice, koji ne predstavljaju kontinuitet, kasnije, a o pogrešnosti Miloševićeve politike je nepotrebno govoriti) slikovito se može prikazati kao kretanje osobe koja je upala-ušla u veliki levak.

Na početku kretanje nije naročito brzo, daje mogućnost da se vidi okolina i nesrećniku se čini da može da bira šta će sledeće da uradi. Onda se sve ubrazava i ide ka svom ishodištu. Onaj u levku više ne vidi ništa, sve mu se vrti u glavi i samo gleda kako sebe da spase.

Sasvim je svejedno da li je Vučić prethodno prihvatio obavezu da Srbiju provuče kroz levak, ili je to uradio zbog svoje nesposobnosti. Rezultat je isti. Nema smisla iscrpljivati se u tim raspravama.

Najveće ubrzanje je nesumnjivo dato Briselskim sporazumima i sve što nam se događa i ovih dana nije nikakav incident „terorističkih šiptarskih bandi“ nego logična posledica politike koja se vodi u Beogradu. Objašnjenje kako je tobože važno razumeti da to nisu Albanci nego SAD itd. nema značaja ako se ne preduzma ništa što bi nas zaista iz tog levka izvuklo.

Kada je ubijen Ivanović već je konstatovano da je to dokaz poraza Vučićeve politike prema KiM u celini. Ovo sa Đurićem je samo nastavak istog, potpuno nezavisno da li u tome Vučić učestvuje svesno ili se tome protivi. Dok si u levku nema ti spasa.

To se dogodilo i Đinđiću, pa kad je video da u tom sistemu oslanjanja na zapad nema spasa, to je javno i rekao. Nije ništa preduzeo da bi Srbija ojačala, ali je rekao da je to bezizlaz. Otuda svako ko se poziva na Đinđića kao vizionara, a zagovara prihvatanje secesije kosovsko-metohijskog dela Srbije, ne govori istinu. Ili se lažno poziva na Đinđića, ili mu pripisuje odricanje od KiM bez osnova.

Da Vas podsetimo:  Kosovski MUP: Od danas opomene, od 21. novembra i kazne

Isto se dogodilo i Koštunici. Prihvatio je privatizaciju, prihvatio je predaju bankarskog sistema strancima, smanjivanje vojske i saradnju sa NATO-om, medijski upliv i obaveštajni upliv stranaca, put ka pridruživanju EU, a onda je shvatio da je stvar bezizlazna. Usprotivio se članstvu u NATO i potpisivanju SSP-a. Građani su poverovali da je to izlazak iz levka, masovno izašli na ulice u znak podrške da se borimo da iz toga izađemo, a on ih je odveo u Hram Svetog Save da pale sveće. A da građani sami, u potpunoj kotroli medija od strane onih koji nam rade o glavi, uz prihvatanje i samog Koštunice da je privatizacija dobra itd, dakle da sami građani razumeju da je on oslonac mogućih promena. I naravno da su demagozi i izdajnici pobedili na izborima. Onoliko koliko je nedostajalo plaćeno je u evrima i prozapadna vlada je nastavila posao.

Vrtlog ka dnu se nastavlja Tadićem, a onda dolazi Vučić o čemu je već bilo reči.

Rešenje

————

Rešenje je bolno jednostavno. Mora se izaći iz levka. Unutar tog koncepta prihvatljivog rešenja nema.

Naravno da i tu postoje bolji i lošiji predlozi, ali ishod je uvek približno isti. To što iz levka ispadne neće biti Srbija. Osim što će se možda tako zvati. Niti ćemo mi biti Srbi. Mada će nas tako nazivati.

Da bi se iz levka izašlo nije dovoljno povući jedan potez. Ne postoji jedna poluga kojom se problem rešava. Potrebno je planski na najmanje dvanaestak polja povlačiti poteze. A svako od tih polja prioritetno ima po nekoliko poteza koji se ostvaruju sa po 7-8 mera.

Kako je reč o nekoliko stotiona mera koje treba povući u narednih 10 godina, naravno da vremenski neki potezi idu odmah, a neki za nekoliko godina. Ali je od najveće važnosti da se razume da bez celovite borbe na svim poljima, izlazak iz zamke nije moguć.

Da Vas podsetimo:  Komšijski ustašluk-nestašluk

Odatle sledi da značajan broj predloženih rešenja mora biti ne samo suprotan onome što imamo na sceni, nego i inventivan i stručno utemeljen. A da istovremeno glavne pravce tog delovanja građani relativno jednostavno razumeju. Da bi mogli takav napor da podrže.

Opozicija

—————

Već iz pretohdnog opisa svako može da vidi da postojeća opozicija ne može da ponudu rešenje.

Otuda je pitanje „udruživanje u jednu kolonu“, „ prevazilaženje sujeta“ „ udruživanje resursa“ itd. sekundarno. Naravno da je bolje da postojeća opozicija ide u 1-3 kolone, a ne u 6-7, kako ne bi došlo do rasipanja glasova. Uz punu svest da će Vučić uvek poturiti desetak svojih „opozicionih „lista. Ali to je samo ostvarenje određenih taktičkih prednosti, a ne stvarno rešenje.

Neophodna je nova politička snaga. A ono što nedostaje je radikalna levica.

Takva opoziciona ponuda ne rasipa glasove, zato što od onih koji glasju za postojeću opoziciju niko ne bi ni glasao za levicu.

Ona je važna zato što se nužno obraća najsiromašnijima u našem društvu, zahtevajući veću jednakost, a postojeće opozicione stranke su uglavnom elitističke.

Kao jedina opcija koja istorijski dokazano uništava organizovani kriminal, ona može naročito mladima da bude podsticajna za ulazak u politički život Srbije.

Zahtevajući primereno snažnu državu, ona je nužno na antiglobalističkim i antineoliberalnim, ali i antitajkunskim pozicijama, a to će potisnuti sve „progreisvno-liberalne“ besmislice koje sluđuju svet.

Nama je neophodna radiklano leva partija koja će Jugoslaviju ceniti kao najbolje rešenje za balkanske narode, a naročito za Srbe, ali koja će biti odlučno protiv ove prevare koja se naziva „Zapadni Balkan“. Kada Jugoslavije nema i neće je u dogledno vreme ni biti, onda je ponovo otvoreno srpsko nacionalno pitanje i ponovo smo na poziciji iz 1912., oslobođenje i ujedinjenje. Savremeno „levo“ nije i ne sme biti anacionaolno. Bez poluga države, nemamo čime da se borimo protiv modernih kolonizatora. A nema jake države bez nacije.

Da Vas podsetimo:  Nemamo pravo na zaborav! Dan sećanja na žrtve genocida!

Važno je jasno izraziti divljenje za partizanski pokret koji je ovde pobedio nacizam i koji jedini iz porobljene Evrope u Drugom ratu ima moralno pravo da stane rame uz rame sa pobednosnom Crvenom armijom.

Potomci četnika imaju 20 drugih partija, pa nek glasaju za njih, a sa nama neka se udruže u poslovima oslobođenja koji su zadatak današnje generacije. Nas samo zajednička borba na tom pravcu može pomiriti, a ne prekapanje po istoriji.

Postoje brojne zamke, ali nema ozbiljnih dilema. Ne treba biti isključiva, ali je važno biti odlučan. Ishod ovoga što imamo je izvestan. Kad –tad moraćemo da stvaramo novo. A novo je samo nova ideja. U boljem smislu te reči. Ako je ostvarimo i pogledamo šta je to novo, ona će se pojaviti kao Srbija-dražva slobodnih i jednakih.

Branko Pavlović

nspm.rs

6 KOMENTARA

  1. Нема ту шта много да се паметује, јер је паметноме све јасно. Нема нама спаса са онима који заговарају капитализам, ма којим се именима крстили! Наука која се назива Социологија пре скоро два века је објаснила главну идеју капитализма: 95% нас ради за 5% њих, тачка!!! Док се не формира НАЦИОНАЛНА ЛЕВИЦА нема ни „П“ од (људских и сваких других) права, јер капитализам права даје неким наводно угроженим мањинама, а на штету већине, док нека права радник добије тек ако се капитализам, као систем, осећа угроженим. Како данас не постоји реална противтежа капитализму, тако нема ни потребе за неким правима радника (што нови обавезујући закон о раду ЕУ сурово потврђује).
    Нажалост управо ови душмани који су четвороручке пригрлили све благодети и привилегије које носи капитализам (наравно на штету нас, „обичног“ народа), убедили су масе да им је социјализам непријатељ и да је сво зло данас последица јуче: данас лоше живимо зато што смо онда добро живели….. Драги Боже, реци ко је овде луд?!?
    Остајте с’ Богом, догодине на Космету!

  2. Fašisti u eu i americi luduju udruženi u zlo zvano novi svetski poredak. Neće se smiriti dok ih braća Rusi sa saveznicima ne unište za sva vremena. Ovaj si put ne smeju dozvoliti grešku naciste treba uništiti za sva vremena da se nikad više ne oporave. Pouku treba izvući iz prošlih ratova čim se oporave počinju novi pohod na Rusiju i pravoslavne narode i države koje nikako da se ujedine pod istu kapu a svima nam je isti neprijatelj katoličko-protestansko-križarsko zlo satanisti.

  3. Sprema se veliki svetski rat a Srbi i Srbija okupirani, pokoreni i izdani. Vučiću bedo i izdajniče slugo zapada pogledaj kako Srbi žive u privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini u XXI veku bez struje, vode, puteva, mostova i lekara. Hrvatsku isto kao i tebe izdajniče ti Srbi ne intersuju bitno je samo oteti njihovu imovinu, zemljišta, kuće, reke, šume i sve na čemu su živeli vekovima. A oni tamo umiru sami ko poslednji mohikanci bitno je da se ti hvališ kako ćeš Hrvatima u Srbiji dati puno više nego oni traže? Ti si predsednik Hrvata i šiftara u Srbiji a Srbi nemaju nikoga pa tako ni državu. Pogledajte video od 23.03.2018 godine druga smrt Krajine Hrvatska je potpisala obaveze prema Srbima samo da uđe u eu kad su ušli sve potpisano su pogazili a kao čedo i miljenici katoličko protestanske eu mogu sve i sve im se dopušta: https://play.rtl.hr/potraga-p_7460 Merkelica ta velika prijateljica našeg Vučka zabranila je južni tok kroz Srbiju i tako nas plansko dodatno uništavaju posle milosrdnog anđela od tih eu prijatelja. I slepac vidi šta nam rade ali kukavički srpski narod i izdajnički predsednik mogu sve da istrpe jer neju obraza. Normalno Severni tok može jer pomaže ekonomski katoličko protestansku eu, u kojoj Srbima nema mesta ali Rusi su nam neprijatelji tvrdi Vučić čovek bez obraza: http://www.dnevno.hr/geopolitika/njemacka-dala-dozvolu-za-izgradnju-sjevernog-toka-2-0-1148159/ A lakoveran, naivan, glup i kukavički narod se čudi pa kako to vučko oprašta nemcima, ne blejte ko ovce oprostiti će on i hrvatima i šiftarima što nas javno biju a mi ćutimo jer smo kukavice i obraza nemamo: https://www.a1info.net/cela-srbija-u-soku-zakonom-srbija-nemackoj-oprasta-ratnu-odstetu/ Širite ovu istinu po fejsu, tviteru, portalima, forumima i gde god stignete.

  4. Bože dragi sačuvaj nas od bilo kakve levice ili komunista u Srbiji. Pa jel vam nije dosta što ste Srbiji nametnuli autonomije podelili Srbiju u tri dela? U isto vreme su u Hrvatskoj niste bili sposobni da izborite barem autonomiju za Srbe ako ne samostalnu državu Krajinu u granicama Vojne Krajine.Lizali ste dupe Hrvatu Brozu ljigavci odvrati izvršavali slepo sve zlo koje vam je naredio.Uveli ste belu kugu u Srbiju porodicu s jednim detetom. Uništili naša sela opljačkali imućne i školovane a na njihovo mesto doveli nesposobne i poslušne. Zato ste dobro uništili Srbiju a pomogli Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i šiftare smradovi jedni komunistički. Jel bi još jednu jugoslaviju na štetu Srbe ne dao Bog nikad više Srbi moraju u budućnosti zaokružiti svoje nacionalne granice jer sad današnji kukavice i slabići to ne žele.

  5. Ta levica o kojoj gospodin pise lici mi na nacional-socijalizam. A znamo sta je to donelo. I to novo-srpsko preziranje progresivno-liberalnih tekovina je apsurdno. Levica je u svojoj sustini progresivna i liberalna i to nije problem. Problem je sto od propasti komunizma nema leve protivteze. Cim nema toga nema ni potrebe kapitalista za socijalnim davanjima i pravima radnika. Da zakljucim, nama kao i celom svetu ocajnicki treba levica, ali progresivna i liberalna, inace ce zacas pretvoriti u staljinizam. A znamo sta je i to donelo.

  6. Vrlo zanimljivo,kad god treba da se Srbi prevare,uvek iskočite vi komunisti sa pričom kako vi imate rešenje.Vi komunisti ste i doveli do svega ovog.Od vaše okupacije Srbije,su i počeli ovi problemi.Problem i jeste u tome što su u Srbiji od 1945 radikalni komunisti,čisti tito-staljinisti.Opljačkali su državu,sa tim parama su pokupovali sve firme koje su prethodno vaši direktori doveli do bankrota,a direktori su mogli biti samo komunisti,to se zna.Onda su postavili na vlasdt svoju decu i unuke,koji su već zaraženi boljševičkim komunizmom.Zbog vas Srbe zovu mali rusi,ne zbog normalnih Srba,koji osećaju prirodnu povezanost sa slovenskim narodima,pod koje ne spadaju komunisti jer oni sebe nazivaju internacionalistima,koji imaju zadatak da sprovedu ideju K.Marksa o uništenju vašljivih slovena.Tvoji radikalni komunisti su i doveli do ovoga,jer se radi o komunističkoj Srbiji a ne o nekoj demokratskoj vlasti.Te vaše laži o nekoj tzv opoziciji su opet udbaška prevara,jer su sve te ekipe napravljene što od udbe što od kosa,nema tu nikakve opozicije,sve su to deca i unuci ortodoksnih komunista.Neće valjda neko reći da je Ćeća stefanović neki demokrata,a zna se koliko je Srba stradalo od njega kao Rankovićevog zamenika,a sve su njini na vlasti,samo što su im napravili stranke sa pridevima,demokrate i Srpski.Zbog komunističke politike je Srbija stalno na udaru.USrbiji,da je bilo promene,bilo bi pohapšeno bar pola udbaša,ovako oni i dalje vladaju,a vi da se podsmejete Srbima u vašoj mržnji prema svemu Srpskom,kažete da bi trebalo napraviti još neku radikalniju komunističku partiju koja će takvo ime i nositi.kome nije jasno,preporučujem,da pogledaju na internetu SOVJETSKA PRIČA FILM,i sve ostalo,da bi video ko ste i šta ste.Kako ste napravljeni svi u istoj firmi.Jel beše ti onaj što u onoj komunističkoj privatizaciji ponudi sebe kao savetnika,pa si tako savetovao radnike da im ne kaza ko to kupuje te njine fabrike.Svi ste vi dobro obezbeđeni,jer obavljate isti posao,od Draškovića i Šešelja pa nadalje,svi iz iste kuhinje,samo je smetao Đinđić,pa je uklonjen.Bojim se da sve radite da u Srbiji napraviote još gori haos,nego što ga već pravite,da će Srba nestati,po zamisli vašeg ideologa K Marksa.Da to ne objašnjavam to se može videti u predloženom filmu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime