Srbijo, reaguj!

0
1083

vukovarOdbor za zaštitu ljudkih prava „Udruženja Banijaca Beograd“ traži od vlade Srbije da oštro reaguje i da zaštiti preostale Srbe u Hrvatskoj i omogući im da prežive, jer posle ukidanja njihovog pisma i jezika, sledeći korak je atak na njihove živote“, navodi se u dopisu.

Odbor za zaštitu ljudskih prava „Udruženje Banijaca Beograd“ oglasilo se revoltirano činjenicom da je Vukovar proglašen mestom posebnog pijeteta te da su hrvatski jezik i latinica u ovom gradu službeni jezik i pismo.

Odbor za zaštitu ljudskih prava „Udruženja Banijaca Beograd“ navodi da gradsko veće Vukovara nad preostalim Srbima u Vukovaru sprovodi apartheid koji je sramota čitavog sveta.

Gradsko veće Vukovara je izmenilo Statut grada i proglasilo Vukovar za mesto posebnog pijeteta. Statut je dopunjen članom kojim se menja član o službenom jeziku i pismu, tako da je službeni jezik u Vukovaru hrvatski, a pismo latinično i obavezno je za sve stanovnike Vukovara.

Ovom odlukom Gradsko veće Vukovara je oduzelo sva prava koja pripadaju srpskome narodu u Hrvatskoj po Ustavu Hrvatske i međunarodnim propisima koji se primjenjuju u EU.

Odbor za zaštitu ljudskih prava „Udruženja Banijaca Beograd“, pita EU, međunarodnu zajednicu i UN do koje granice će biti tolerisano nasilje i linč nad pravima Srba u Hrvatskoj koja je, usput rečeno, članica EU.

„Tražimo od EU da zaštite bar ono što je preostalo Srba od progona u Oluji i nakon Oluje i da preostalim Srbima i njihovim crkvama, manastirima, spomenicima, kulturi, pismu i jeziku bude omogućeno da postoje i traju u Hrvatskoj“.

Izvor: Dnevno.hr, Kurir, prvasrbija.com

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime