Srbin ne ume da mrzi druge

2
972

srbi„Srbin je izvesno, od svih naroda na Istoku, najmanje sklon mržnji. Ne mrzi nijedan narod oko sebe. Ako uopšte koga mrzi, to je onda svog suseda, kakvog svog brata Srbina preko ulice, ili onog Srbina na gornjem spratu, ili onog Srbina na donjem spratu.

Turci su oborili njegovu srednjovekovnu državu, rušili njegove kuće i crkve, odvodili u ropstvo njegove žene i decu, i čak mnoge prodavali na pazaru. Međutim, Srbin ni danas ne odriče Turčinu čak ni one sjajne vrline koje ovaj nije nikad ni imao. I Hrvata je smatrao svojim bratom! Ne mrzi ni Bugare, koji su uvek bili prijatelji njegovih neprijatelja. Srbin nikad nije prestao da i njega smatra bratom. Proterao je jednog svog kralja, kralja Milana, zato što je ovaj bio digao ruku na Bugare, u jednom ratu koji je bio politički razumljiv.

Ovaj nedostatak otrova u Srbinu, otrova koji je, međutim, priroda dala i najlepšim životinjama i najlepšim biljkama, čini Srbina više slabim nego jakim. Jer dobrota često oslabi čoveka više nego zloća. Istorija Srba nema nijedne stranice mržnje i fanatizma. Nikada u svojoj staroj državi Srbin nije znao ni za verske ratove, ni za inkvizicije, ni za vartolomejske noći, ni za suđenja torturom.

Po mom mišljenju, nema istorije u Evropi koja je, kad se očisti od šarenih legendi, i osvetli istorijskim činjenicama, pokazivala toliko pobožnosti i čovekoljublja koliko istorija pravoslavne srpske države“

Jovan Dučić, „Jutra sa Leutara“

2 KOMENTARA

  1. srbija ne mrzi ko nju kamenom ona njega hlebom .zato nema ni srba ni srbije nepretelj se nikad ne voli nepretelj nikad ne spava nepretelju se nesme dozvoliti da te jase. nepreteljom se ne razgovara ko te mrzeo lani i ove ce godine srbijo progledaj nedaj svoje brani svoje suvaj kucu i porodicu to ti je duznost od boga i vere nedaj drugom gazdi u kucu

  2. Nije problem u tome što Srbi ne umeju da mrze. I ne treba da mrze. Mržnja je destruktivna i ne donosi rešenja. Problem je što Srbi zaboravljaju, što ne uče na greškama već dozvoljavaju da im se ponavljaju iste greške.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime