Mir Božiji, Hristos se rodi! Redakcija portala KORENI želi vam srećan Božić!

2
1794

Redakcija portala KORENI želi vam srećan Božić! Vama i vašim porodicama želimo mir i blagostanje, puno ljubavi, sreće, zdravlja i napretka.

Na Božić u kuću prvi dolazi položajnik. Njegova prva dužnost je da poželi sreću, zdravlje i napredak domaćinovom domu.

Božić je uvek mrsni dan, kome je prethodio četrdesetodnevni božićni post. Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača umešena od pšeničnog brašna bez kvasca.

U česnicu se stavlja zlatan ili srebrni novčić. Česnica se za ručkom isključivo lomi rukama, ne seče se nožem. Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini. Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Božić slave tri dana, koji su u njenom bogoslužbenom kalendaru obeleženi crvenim slovom. 

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.

Svima koji slave neka je srećan Božić,neka se vašom kućom šire sloga,mir,napredak i zdravlje.

MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI !

2 KOMENTARA

  1. Такође, срећан Бадњи дан и Божић драги господине Никола, поштована редакцијо портала Корени, с хришћанским поздравом:Христос се роди!!!Ваистину се роди!!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime