Srećna nam nova (stara) srpska vlada

0
1268

srpska vladaČestitamo! Srbija je dobila novu – staru Vladu! Šta se promenilo od prethodne? Ništa posebno. Neki su samo zamenili fotelje, neki se prošetali od zgrade Skupštine do zgrade Vlade i to je to veliko iznenađenje koje je Aleksandar Vučić najavljivao.

Cela Srbija je iznenađena. Ne zbog nove Vlade, nego zbog činjenica da nova vlada mnogo podseća na staru. Zapamtite, potrošili smo oko 20 miliona evra na vanredne izbore kako bismo dobili staru Vladu u novom sastavu. Neki su samo zamenili fotelje, a pojedini su čak zamenili zgradu Skupštine zgradom Vlade.

Prvo veliko iznenađenje jeste da smo potrošili oko 20 miliona dinara da Aleksandar Vučić i Ivica Dačić zamene fotelje. Vučić sada sedi u centru, a Dačić sa njegove leve strane. Sad je Dačić PPV Aleksandau Vučiću. Vučić je postavio visoke standarde kao PPV u pogledu spasavanja građana iz smetova. Nismo sigurni da li će Dačić uspeti da održi tako visoke standarde.

Drugo, Dačić je očigledno boravio previše u unutrašnjim poslovima pa je Vučić odlučio da ga pošalje u spoljne poslove da malo vidi sveta. Dačić je sada ministar spoljnih poslova koji ne govori engleski jezik. Sada imamo i predsednika države i ministara spoljnih poslova koji ne znaju engleski. To mora da je nekakav rekord.

Dačić i Vučić su samo fotelje zamenili, ali Nebojša Stefanović je morao čak da promeni zgrade. Umesto da na posao ide u Skupštinu, njegovo radno mesto sada je u Nemanjinoj 11 u zgradi Vlade Srbije i to u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Da, čovek sa nadimkom “Neša Slina” je novi ministar unutrašnjih poslova. Pretpostavljamo da je zbog toga pumpao mišiće u teretani? Inače, ovaj Megatrendovac je doktor ekonomskih nauka. Apsolutno kompetentan za unutrašnje poslove.

Da Vas podsetimo:  Amerika protiv Srba i Rusa ratuje i pomoću engleskog i kurseva „kritičkog mišljenja“

Zoranu Mihajlović smo kao ministarku energetike gledali kako šparta po elektranama i trafo stanicama, a sada ćemo je gledati kako se šeta autoputevima kao ministarku saobraćaja. Gospodina Aleksandra Antića, kojeg smo kao ministra saobraćaja gledali kako Vučiću pomaže u Feketiću tokom snežne oluje, sada ćemo gledati kao ministra energetike. On stručan za saobraćaj, a vodi energetiku, ona stručna za energetiku, a vodi saobraćaj. Ovo samo u Srbiji može.

Vičićev miljenik Lazar Krstić ostaje na mestu ministra finansija. Iz nekog razloga svoju fotelju je zadržao i Vanja Udovičić kao ministar sporta i omladine. Nabrojte samo jednu aktivnost Vanje Udovičića u prethodnoj Vladi koja je doprinela boljem pozicioniranju mladih u Srbiji.

Dok vi lupate glavom tražeći odgovor, podsetimo da su Ivan Tasovac i Nikola Selaković takođe zadržali svoje fotelje. Selaković će ostati na čelu ministarstva pravde, ali mu je Vučić oduzeo državnu upravu. Ivan Tasovac će ostati u fotelji ministarstva kulture i informisanja. Ako ste odustali od Vanje Udovičića, evo vam još jedna mozgalica. Nabrojte samo jednu stvar koju je Ivan Tasovac uradio u prethodnoj Vladi kako bi unapredio stanje u kulturi ili informisanju.

Novi ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, u prošlosti je bio poznat kao “Doktor smrti”. Kakva ironija! Ovde pročitajte zašto.

Imajući u vidu to da je kosovskim vlastima Aleksandar Vulin postao veoma iritantan (malo malo pa mu zabrane ulaz na Kosovo), Vučić je odlučio da ga postavi za ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja pošto je Jovan Krkobabić otišao na bolje mesto.

I da, za malo da zaboravimo, Rasim Ljajić takođe ostaje na čelu istog ministarstva, samo što mu se ministarstvo više ne zove “Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija” nego je dobilo novi naziv “Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turzima”.

Da Vas podsetimo:  JUGpress: Kad Leskovčanka gleda na svet sa 6057 metara nadmorske visine

Ministar odbrane je Bratislav Gašić, čovek koji ima mnogo iskustva u privredi i sa stečajima. Kakva Vojska, takav i ministar.

Ministar privrede je Dušan Vujović, čovek koji je gotovo ceo radni vek proveo u Svetskoj banci. Jasno je čije će on interese zastupati.

Ostaju da se pokažu nova-stara Kori Udovički kao ministarska državne uprave i lokalne samouprave i novi Srđan Verbić kao ministar obrazovanja.

Ministarka poljoprivrede je Snežana Bogosavljević-Boškovići, bivša poslanica SPS-a. Ima bogato iskustvo iz poljoprivrede. Ostaje nam samo da posmatramo njene buduće korake. Prvo je bilo najavljeno da će taj resor preuzeti SPS-ovac Živanko Radovančev, ali je u poslednjem trenutku odustao od ministarske fotelje. Interesantno.

Najbolje smo ostavili za kraj. Velimir Ilić će biti ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije. Očito izmešljeno mesto samo za Velju Ilića. Kao da Srbiju godišnje zadesi pedeset vanrednih situacija da nam je potreban ministar za to. Takođe, kao da ne postoje stručne službe u okviru MUP-a koje je se bave vanrednim situacijama. Ali, Velimir Ilić je neprikosnoven u nevremenima, zemljotresima, poplavama i snežnim olujama. Ima mnogo iskustva u tome.

Očito su nam vanredne situacije bitnije od Kosova jer više ne postoji ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju, funkciju koju je do izbora ove Vlade obavljao Aleksandar Vulin. I Jadranka Joksimović, “Internacionalni sekretar SNS-a”, biće ministarka bez porteflja zadužena za EU integracije.

Toliko o Vučićevoj Vladi. Srećna vam bila nova – stara Vlada!

teleprompter

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime