Srećna vam izborna nova godina

0
1197

kecmanŠta je to izborna nova godina? Izborna nova godina je svaka četvrta nova godina, jer se u njoj održavaju parlamentarni i predsednički izbori, i tako je u svim demokratskim zemljama, pa čak i u nekim protektoratima kao što je BiH.

Izborna nova godina je godina u kojoj će političari lagati mnogo više nego inače, ali ne zato što su po prirodi lažovi ili zato što žele to da budu, nego zato što birači tokom predizborne kampanje mnogo radije slušaju prijatne obmane nego neprijatne istine.

Izborna nova godina je godina u kojoj će političari koji su nekad ranije bili u istim partijama ili koalicijama odjednom početi da se vređaju i svađaju preko medija kao da nisu do juče bili partijski drugovi ili delili vlast, nego kao da su krvni neprijatelji.

Izborna nova godina je godina u kojoj će i unutarstranački odnosi postati manje drugarski, jer će početi nadmetanje za mesta na kandidatskim listama, a pre toga i za funkcije u štabu za predizbornu kampanju.

Izborna nova godina je godina u kojoj će se političari više baviti predizbornom kampanjom nego svojim redovnim poslovima od kojih žive, i zato je to godina u kojoj će u strankama zavladati vanredno stanje opšte mobilizacije.

Izborna nova godina je godina kada stranke i kandidati započinju tzv. pozitivnu kampanju, što znači da se hvališu pred biračima i obećavaju im brda i doline, a da ih ovi pomno slušaju sa slatkom nevericom.

Izborna nova godina je godina kada svi učesnici na izborima započinju i “negativnu kampanju”, što znači da će konkurentske stranke i kandidate preko medija da blate, pljuju i psuju za ono za šta ima osnova i još više za ono za šta nema osnova.

Da Vas podsetimo:  Važno je pobediti...

Izborna nova godina je godina u kojoj će nakon prljave predizborne kampanje birači jedino moći da zaključe da im se nudi izbor između više mafijaških klanova, koji se kriju pod imenima stranaka (parlamentarni izbori).

Izborna nova godina je godina u kojoj građani neće za najviše funkcije u RS i BiH birati najbolje političare nego, prema onome što objavljuju mediji, profesionalne lopove, švercere, reketaše, narko-dilere, trgovce belim robljem i slično (predsednički izbori).

Izborna nova godina je godina kada će birači moći da vrate na vlast one koje su već smenili zato što nisu valjali i kada će moći da zadrže na vlasti one koje su već jednom reizabirali zato što su valjali, ali i godina kada će moći da urade suprotno.

Izborna nova godina je godina kada će mediji, marketinške agencije i agencije za ispitivanje javnog mnjenja biti privredni sektor koji će ostvariti najveći rast prihoda i novih radnih mesta.

Izborna nova godina je godina kada ćemo imati značajan priliv inostranih investicija u predizbornu kampanju stranaka i kandidata koji su po volji međunarodne zajednice, a ko su ti korisnici neupućeni birači saznaće tek kada već bude kasno.

Izborna nova godina je godina kada muška društva po kafanama manje mudruju o fudbalu, izmišljaju švalerske uspehe i fantaziraju o velikim poslovima, a više pričaju o ličnim vezama s izbornim favoritima.

Izborna nova godina je godina u kojoj će se potrošiti mnogo para na predizborne kampanje za koje, uprkos brojnim domaćim i inostranim kontrolama, javnost nikada neće saznati odakle su došle i gde su otišle.

Izborna nova godina je godina u kojoj je onaj dan kada ljudi, od ujutro u osam do uveče u osam, jednom u četiri godine glume da učestvuju u demokratiji i da stvarno nešto utiču na politiku koja se vodi u njihovo ime.

Da Vas podsetimo:  Četvrt veka od NATO agresije – gde se nalazi srpska kultura otpora?

Izborna nova godina je godina u kojoj se prijatelji, komšije i kolege neće deliti na navijače Borca i Igokee, na “delije” i “grobare”, nego na vatrene pristalice pojedinih stranaka i političara.

Izborna nova godina je godina u kojoj će u udarnim televizijskim terminima dueli kandidata za političke funkcije po gledanosti postati ozbiljna konkurencija turskim sapunicama i rijalitijima, poput “Velikog brata”, “Farme” i slično.

Izborna nova godina je godina kada će stari mudro prećutkivati za koga će glasati, sredovečni neće znati za koga da glasaju, mladi će znati za koga, ali ne i zašto, a samo najstariji i najmlađi biće pošteđeni takvih nedoumica.

Izborna nova godina je godina na čijem početku će se mnogi političari nadati da će postati ili ostati vlast, a na čijem kraju će većinom biti razočarani što će čitave četiri godine morati da čekaju novu šansu.

Izborna nova godina je godina u kojoj će mnogi političari napustiti politiku i vratiti se profesijama za koje su se školovali, ali i godina u kojoj će mnogi ući u politiku zato što je to jedina profesija za koju se ne traži nikakva škola.

Izborna nova godina je godina na čijem kraju ćemo početi bespoštedno da kritikujemo stranke i političare koje smo svojim glasovima doveli na vlast taman kao da nam ih je izabrao neko drugi.

Izborna nova godina je godina u kojoj će se “najluđa noć” nastaviti čitavih deset meseci, ali je to ipak mnogo bolje nego kada smo u posleratnom periodu izbore imali svake dve godine.

Neka vam je srećna nova izborna godina i neka nam Bog pomogne da je preživimo.

Nenad Kecmanović

intermagazin.rs / Glas Srpske

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime