Srpska ima pravo na referendum

0
863

republika-srpska-srbija_660x330-1-640x320Zanimljivo je čuti kako se domaći i strani promoteri demokratije i ljudskih prava utrkuju u omalovažavanju ideje referenduma ili konkretnije osporavanju prava Republici Srpskoj na isti. Referendum je čist i direktan demokratski način odlučivanja, no očigledno kad nekom ne odgovara konkretan slučaj nije teško ni da se on ospori ili da se zabranjuje. Ono što je Ustavni sud BiH uradio kad je osporio pravo Srpskoj na dan državnosti je kršenje i slova i duha Dejtona.

Jasno je da «ustavni sud BiH» predstavlja marionetu sarajevskih političara a ovi su opet marioneta Zapada. Jasno je da Zapad radi aktivno i sistematski na pokušaju gušenja Srpske, ali je ova odluka zapravo provokacija koja destabilizuje ovu «frankeštajn državu».

Srpska ima pravo i treba da se demokratskim metodama, a tu je na prvom mestu referendum, brani i odbrani. Srbija ne bi trebalo da podlegne pritisku Zapada i da vrši pritisak na Dodika da popusti jer bi time bila nanesena još veća šteta. Da li je referendum način da se izuzetno štetna odluka promeni – očigledno da nije, ali šta preostaje Srpskoj no ovakav oblik izjašnjavanja.

Ovo je vrlo ozbiljna politička i geopolitička kriza u kojoj treba biti mudar ali i odlučan u odbrani nacionalnih interesa. Ovde se prelamaju sitni politički interesi i karijere sa pitanjem opstanka Srpske sa jedne i interesa «suseda» i velikih sila sa druge strane. Bez obzira na ishod ove krize najveća opasnost bi bio raskol na liniji Beograd – Banja Luka koji se nazire kao ponavljanje onog lošeg iz «devedesetih». Teško je u ovom momentu biti mudar jer je potrebno razlikovati fabrikovane diverzije i najave konflikta kao pretnje, od realne pretnje. To otežava i činjenica da ima mnogo onih koji rade na raskolu Dodik i Vučić.

Da Vas podsetimo:  Pismo patrijarha Pavla upućeno Miloradu Vučeliću

Branko Radun

Vidovdan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime