Srpska javna preduzeća na Kosovu: Srbija izdvaja novac ali ih ne kontroliše

0
884

images_cms-image-000001410Prema istraživanju Insajdera, Srbija već godinama iz budžeta plaća javna preduzeća u južnom delu Kosova, od kojih mnoga ne rade ništa otkad su nadležnosti preuzele institucije Prištine. Istovremeno, nije poznato kolika su izdvajanja za ta preduzeća i koliko zaposlenih imaju na platnom spisku.

Ove podatke o poslovanju javnih preduzeća na Kosovu Kancelarija za Kosovo i Metohiju nije dostavila Insajder.netu ni nakon isteka za to predviđenog roka po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Kako su nam u službi medije u Kancelariji usmeno rekli, oni nisu nadležni za ova pitanja, insistirali smo na zvaničnom dopisu u kom bi nas uputili na nadležne, ali zvaničan odgovor nikada nismo dobili.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju, osnovana je 2012, nakon ukidanja Ministarstva za Kosovo i Metohiju, između ostalog i s ciljem uspostavljanja kontrole trošenja novca iz budžeta za pomoć Srbima na Kosovu i funkcionisanja institucija Republike Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

Kolikim budžetima raspolažu javna preduzeća na Kosovu i koliko ljudi zapošljavaju nije moguće saznati ni u javnom registru APR-a. Prema našem istraživanju, neka od ovih preduzeća već godinama ne dostavjaju finansijske izveštaje Agenciji za privredne registre, iako ih na to obavezuje Zakon o računovodstvu.

Određen broj preduzeća umesto APR-u obavezan je da finansijske izveštaje dostavlja Ministarstvu finansija, zbog čega smo podatke o njihovom poslovanju pre više od 10 dana tražili i od Ministrstva finansija, odnosno Uprave za trezor. Odgovore još čekamo.

Podsetimo, fiktivna javna preduzeća sa Kosova bila su i jedna od tema serijala Patriotska pljačka, u kom se Insader bavio brojnim zloupotrebama novca namenjenog ugroženom srpskom stanovništvu na Kosovu od 2000. do 2012.

Neka od preduzeća za koja se tada pokazalo da ne rade ništa, odnosno da postoje samo zarad očuvanja privida o postojanju srpskih institucija na jugu Kosova, i dalje su u aktivnom statusu i na spisku budžetskih korisnika.

Da Vas podsetimo:  Pinkova emisija u kojoj je Vučić izašao iz frižidera kršenje zakona, REM ćuti

Među njima su i preduzeće Termokos, zaduženo za održavanje prištinskog sistema centralnog grejanja, i preduzeće za prikazivanje filmova i organizovanje manifestacija od javnog značaja za grad Prištinu. Ove firme su i danas registrovane u Prištini, iako su njihova sedišta preseljena u Gračanicu, u kojoj nema ni bisokopa ni centralnog grejanja.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime