Srpska oblast u Ukrajini

0
2779

slavo_serbia-ukrajina-1

Trenutna zbivanja u Ukrajini otvorila su i pitanje bivše srpske autonomne oblasti u Ukrajini, koju je ukinuo Vladimir Ilič Lenjin. Tim ukidanjem su Srbi izgubili pravo na samostalno upravljanje svojom oblašću, čime im je uskraćeno službeno i književno korišćenje srpskog jezika – te su proglašavani pripadnicima ukrajinskog naroda.

REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA

VLADA I SKUPŠTINA U PROGONSTVU

11070 Zemun, Magistratski trg 3 – Tel. 34-27-044, vladarsk@gmail.com

Br. 1721/14 – 13.april 7522 (2014)

SRPSKA OBLAST U UKRAJINI

Prof. dr Božidar Mitrović, predsednik Regionalne organizacije Srba u rasejanju u Moskvi, uputio je pismo prvom potpredsedniku Vlade Republike Srbije, Aleksandru Vučiću, i skrenuo mu pažnju na nebrigu državnih ustanova Republike Srbije o Srbima u rasejanju. Posebno je zamerio, što Vlada Republike Srbije ne čini ništa na zaštiti ljudskih i drugih prava prognanih Srba iz Republike Srpske Krajine i Hrvatske. Oko 800.000 Srba je prognala hrvatska vojska i policija od 1990. do 1995, lišavajući ih pokretne i nepokretne imovine, a i najosnovnijih ljudskih prava.

Prof. dr Mitrović je upoznao prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije, da su trenutna zbivanja u Ukrajini otvorila i pitanje bivše srpske autonomne oblasti u Ukrajini, koju je ukinuo Vladimir Ilič Lenjin. Tim ukidanjem su Srbi izgubili pravo na samostalno upravljanje svojom oblašću, čime im je uskraćeno službeno i književno korišćenje srpskog jezika – te su proglašavani pripadnicima ukrajinskog naroda. No, ovih dana su potomci Srba naseljenih u ovom kraju Rusije, u 18. stoleću, ustali da istaknu svoju narodnosnu pripadnost – srpsku!

Oni su, na barikadama u Lugansku, tražili svoja prava, koja su im stekli preci u Rusiji 1753. godine, a koja je Vladimir Ilič Lenjin ukinuo 1918. godine. Srbi su imali u Rusiji svoju autonomnu oblast, koja se zvala SLAVJANOSERBIJA – s desetinama naselja, koja su nosila imena iz starog kraja: Pančevo, Vršac, Varaždin, Karlovac, Vukovar, Osijek… I danas postoji naselje koje nosi ime te srpske oblasti Slavjanoserbsk – 33 km od Luganska.

Da Vas podsetimo:  Izlaganje Nikole Janića na Uskršnjim susretima dijaspore, maja meseca 2002.

Prof. dr Božidar Mitrović je predložio Vladi Republike Srbije, da se obrati Vladi Ruske Federacije, radi prikupljanja podataka o ovoj srpskoj pokrajini i njenom stanovništvu, kako bi se kod UN i drugih međunarodnih organizacija pokrenulo pitanje obnove ove srpske autonomije u Ukarajini – što su Srbi obnarodovali na nedavnim demonstracijama u Lugansku. Najveći broj naseljenika u Slavenoserbiji, u 18. stoleću, poticao je iz Republike Srpske Krajine, koja je danas okupirana od strane Hrvatske.

S poštovanjem.

Ratko Ličina, ministar

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime