Srpska omladina

0
865

dru-srpsko-kolo-ya-ginisa-700x413Na pitanje šta će biti ako srpska javnost počne da protestvuje protiv stupanja u EU, ja odgovaram prosto: u tu konjušnicu ona će biti na silu ugurana. Ne verujete? Zainteresujte se kako Crnu Goru uteravaju u NATO.

Iskreno rečeno, želja ili nedostatak želje Srba da stanu u red boraca za interese novčanih vreća iz Brisela i Vašingtona trebalo je već da postane predmet izučavanja od strane vlade.

Jer, ako ispitivanje javnog mnjenja fakulteta za politikologiju i Evropskog pokreta u Srbiji pokazuju da nije sve tako jednostavno, onda ih ne treba ignorisati.

Oko 33% omladine ne želi da stupi u te redove. Mladi ljudi radije razmišljaju o Austriji koja nije sebe zamarala članstvom u tako sumnjivim družinama kao što je EU. A družina je sumnjiva već i zbog toga što se narastajuće neprijateljstvo prema izbeglicama sa Bliskog Istoka i Afrike neizbežno prenosi i na druge strance.

Tamo se nelagodno osećaju ne samo državljani država koje nisu članica EU, nego i građani država “polučlanica”. A kako nazvati državljane Bugarske i Rumunije koji su sa jedne strane članovi EU, a sa druge strane ne koriste se preimućstvima Šengenske zone? Državljanima polučlanovima ili poludržavljanima članovima? Od ukrajinskih gostiju koji ponosno smatraju da je Ukrajina Evropa, Evropska Unija se nekako skriva kao đavo od Krsta i obećava im produžetak viznog režima do kraja veka. Oni ionako nisu postali članovi, iako su im to obećali i njih sa potpunim pravom možemo zvati polučlanovima EU. Zašto su se ti polučlanovi borili s Moskvom?

A srpska omladina koja više voli osećanje ličnog dostojanstva i slobode, nekako nije baš raspoložena da stane u red poludržavljana – polučlanova sa svim posledicama za rad, plate i putovanja, koje iz toga proizilaze. A omladina je neiskusna. Hoće da ponosno pokaže svoje ljudsko dostojanstvo i smatra da se Srbija u spoljnoj politici mora oslanjati na Rusiju. Između ostalog, skoro 43% tako smatraju, a prijateljstvo sa SAD želi samo 4%.

Da Vas podsetimo:  Zagorka Dolovac nestala u "borbi protiv mafije"

Štaviše, ne samo omladina, nego skoro 80% celokupnog stanovništva smatra da se situacija u Srbiji odvija u pogrešnom smeru. No, vrednosti evropske demokratije pritom njih ne oduševljavaju. Oni kažu da tu demokratiju koriste da bi ih obmanjivali. Ništa se glasanjem neće promeniti. I oni nisu daleko od istine. Glasanje po modelu demokratije koja je utvrđena u Evropi služi za zabavu publike i ispuštanje pare. Mašina koja upravlja javnim mnjenjem je tako konstruisana da će se uvek dobiti rezultat koji je potreban vlastima. Zbog toga je sledeća etapa demokratije drevna tradicija, kada narod izlazi na ulice i daje izjave koje se ne sviđaju vlastima. A vlasti baš briga za te izjave. Na taj način, postiže se građanski mir i harmonija i narod polagano, kao radnu stoku uteruju u potrebnu štalu.

I zbog toga ponavljam: ako me pitate hoće li Srbija ući u EU, reći ću, naravno da hoće. Pritom ću vam otkriti neveliku tajnu: uskoro će u EU početi klasne borbe sa američkim Transnacionalnim kompanijama (TNK) koje će jurnuti u Evropu u skladu sa potpisanim Sporazumom o trgovini i investicijama. Taj Sporazum je za njih jednostavno bezumno lagodan. Oni će postati gazde Evrope. Radnici se ka tome odnose bez entuzijazma i već sada počinju da zuje.

Eto tako, kada među njima počne žestoki period borbe i njih prosto počnu isterivati s posla zbog neposlušnosti, TNK će zatrebati štrajkbreheri. Sirijci i Tunižani ne odgovaraju toj ulozi – nemaju tehničke potkovanosti. A Srbi – sasvim zadovoljavaju.

No, ne verujem da će se srpskim mladićima i devojkama svideti takva uloga. Oni su odrasli u drugoj zemlji.

Dmitrij Sedov

FSK

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime