Srpska sloga preko krive Drine

1
1738
Dodik i Vučić

I Vučić sit, i ovce na broju. Tako bi se mogao napraviti bilans posete predsednika Republike Srpske Milorada Dodika predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u Beogradu.

Poznato je da Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, poseduje nekretnine u Beogradu. A i državljanin je Srbije. Stoga, kada on zvanično gostuje kod predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, u stvari privatno na neki način dolazi kući. Dodikovo stalno pojavljivanje u Beogradu nije više neka posebna vest, a poznata je i njegova sklonost da preko Beograda šalje poprilično oštre poruke opoziciji u Banjaluci, bošnjačkim političarima i američkom ambasadoru u Sarajevu, što je za njega skoro isto.

S obzirom na razne vrste bunta s kojima je suočen u svom prekodrinskom političkom životu, počev od revolta zbog smrti mladog Banjalučanina Davida Dragičevića koji traju od marta, do protesta zbog cene goriva, Dodik se redovno propinje do veće, beogradske govornice, da dovikne dalje.

Deklamovanje istog

Njegove teze poznate su godinama. Za Dodika je Bosna i Hercegovina teško održiva zemlja zato što domaći političari nikada nisu postigli bazični dogovor. Zemljom vlada međunarodna zajednica koja forsira bošnjačku majorizaciju i unitarizam. Ili, kako je rekao na jednoj od brojnih konferencija za štampu u Beogradu – BiH je eksperiment stranaca.

Valja očekivati dodatno zaoštravanje takve retorike uoči opštih izbora u Bosni i Hercegovini oktobra 2018. Postoje naznake da je Dodikov zagrljaj Vučiću zgodan samo do izvesne mere. Dobar odnos Vučićeve vlasti prema bosanskim „prečanima“ može biti generalno nagrađen na desnom rubu političkog spektra, tamo gde su Radikali fiksirani na Hrvatsku, a Dveri sve više na socijalna pitanja.

Stotine hiljada građana Srbije koji potiču iz Bosne i Hercegovine dobrim delom spadaju u Vučićevu biračku bazu. Dodik mu onda služi kao prekodrinski Vulin – kaže jasno i glasno sve što umereni i proevropski upodobljeni gazda više ne može. Vučić će uvek da ponovi napamet naučene sentencije o tome da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Da Vas podsetimo:  Amber alert ili ne

„I Srpska i Bosna“

Ta politika bi mogla da se nazove „i Srpska i Bosna“. Tamo gde se ta dva pojma potiru, Vučić se samo izmakne i prepusti Dodiku reč.

Zbog toga treba očekivati sve češću praksu poput današnje (15.6): predsednik i njegov gost će se izložiti objektivima kamera, ali ne i pitanjima novinara. Uslediće saopštenje.

Tako je i Vučić sit i ovce na broju. Dodik neće upotrebljavati pretešku političku artiljeriju nišaneći preko Drine, jer bi to povećalo pritisak na Vučića da se ogradi od te predizborne akrobatike. Dodik dobija kao predizbornu municiju fotke sa Predsednikom svih Srba i kontrolisano saopštenje o autoputevima, zajedničkom identitetu i svetloj budućnosti. A Vučiću može da pomogne oko Kosova, koje je konstantno pitanje svih pitanja u Beogradu.

Tako je Milorad Dodik posle današnjeg susreta rekao da razume poziciju predsednika Vučića, koji ne prihvata da se napravi bilo kakvo rešenje na štetu Srbije i srpskog naroda. Dodik je pozvao na okupljanje svih ljudi iz Srbije oko pregovaračke pozicije Vučića u Briselu.

Ekonomska sabornost

Dodik nije zaboravio da najavi zajedničku sednicu dve vlade krajem avgusta u Trebinju, izgradnju dve zajedničke hidroelektrane kod Foče i autoput uz Drinu. Dodik ne bi bio to što jeste da nije izbacio i nekoliko načelnih misli o srpskom jedinstvu: Republika Srpska je po njemu nacionalni prioritet za Srbiju. „Tu lekciju jednog dana moraju da nauče ne samo oni u Sarajevu, već i oni na Zapadu“, konstatovao je Dodik.

Dodikova predizborna matematika je očita, mada to ne bi nikada javno potvrdio – Dodik dobija podršku na izborima u BiH, a Vučiću daje podršku na briselskim pregovorima i priznaje njegovu poziciju apsolutnog lidera Srba. Ili, kako je svojedobno rekao u Novom Sadu, Vučić je za njega političar koji ima „viziju i karakter“. To je jednačina srpske sabornosti kojoj je kičma kriva Drina.

Da Vas podsetimo:  Vučić: Kad bismo uveli sankcije Rusiji — tapšali bi nas po glavi pet-šest dana

A kad se vrati u Banjaluku, Dodik onda može da nastavi sa svojom paljbom po „britanskim obaveštajcima“ koji prerušeni u vojnike zvanično dolaze u BiH da se pridruže Misiji EU i NATO u BiH kako bi „sprečili rusko mešanje u oktobarske izbore“.

Rusofilna melodija Milorada Dodika je gromoglasna, koliko i nedavno brujanje motora „Noćnih vukova“ u Banajaluci, dok je Vučić nešto tiši. Na nedavno pitanje novinara u Nišu, za koga će navijati na Svetskom fudbalskom prvenstvu – za Saudijce ili za Ruse – Vučić se stidljivo opredelio za Ruse, mada sa svojim Arapima gradi Beograd na vodi. Ipak ga povuklo.

Dragoslav Dedović

dw.com

1 KOMENTAR

  1. Наравно да председник Републике Србске, ко год то био, треба да има добре односе са председником Србије, ко год то био. А овом новинару из Дојче Веле то много смета. А на грађанима Србије и РС је да одлуче да ли ће своје преседнике да мењају, и то на изборима а не на улици. Новинару Дојче Веле такође смета да се помињу страни агенти у РС. Он би хтео да му поверујемо су демонстрације којима се тражи улично рушење власти у РС – спонтане?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime