Srpska vlada u političkom lavirintu

0
909

Negativna „karma“ Vučićeve vlade

Ukrajina-030710Ni jedan premijer Srbije u poslednjih dve decenije, a za tako kratko vreme od dolaska na vlast, nije se suočio sa toliko neprilika, nevolja i konflikata kao što je to Aleksandar Vučić! Teško je objasniti o čemu se radi, ali je jasno da politička većina koju ima nije mu dovoljno dobar saveznik da uspešno krene sa svojom vlašću i najavljenim reformama. Lider SNS pored značajne radne energije i želje za promenama i izvesnog, i vidljivog autoriteta koji ima u nekim državama EU, nosi državnu i političku „karmu“ unutrašnjih slabosti, međuarodnog pritiska na Srbiju, loše kadrovske strukture unutar vlade i prirodnih nevolja koje su politiku Aleksandra Vučića stavile na tešku probu i iskušenja.

Vlada velikih problema i malih potencijala?

Gde su najveće slabosti vlade i politike Aleksandra Vučića? One su skoncetrisane u malom potencijalu najbližih saradnika koji pati od nedoraslog energetskog nivoa da se suoči sa težinom problema koji ima Srbija, kako pred Vučićev dolazak na vlast, ali još i više posle katastrofalnih poplava. Vlada se tehnički dobro snašla u vreme poplava, ali sada deluje nesinhronizovano, amaterski sa datim rokovima koji nisu realni za realzaciju, sa praznom kasom i velikom ambicijom da donesu set zakona koji „reformišu“ privredu i ekonomiju Srbije, ali je istovremeno uvode u težu krizu i veću socijalnu bedu no što je bila pred parlamentarne izbore. Vlada Srbije i njeni ministri nalazi se pred teškim iskušenjima u narednih nekoliko meseci. To praktično znači da vlada može da bude pred unutrašnjim padom ili većom rekonstrukcijom do jeseni ili unutrašnjom pobunom i socijalnim nemirima ukoliko ne bude bilo političke i socijalne ravnoteže.

Ko sve preti Vučiću?

Ko sve preti Vučićevoj vladi? Pretnje doalaze od struktura javnih preduzeća koje treba da se reformišu i javnog sektora sa mogućim širim socijalnim protestima i štrajkovima u narendnih dva do tri meseca. Unutar važnih resora poput MUP-a već je došlo do pregrupisanja i pripreme za obaranje ministra policije Stefanovića, ne samo zbog sumnje u orginalnost dokotorata, posle afere sa bivšim rektorom „Megatrenda“ Mićom Jovanovićem, već i istračavanjem premijera u „odbrani“ ministra Stefanovića oko sumnje u plagijat-doktorata. Unutar MUP-a formirana je organizovana grupacija koja ima moć kroz policijske sindikate ali i vođstvo koje je dugo u poziciji uticaja i korupcije. Može se očekivati unutrašnji bunt u MUP koji vodi i krizu vlade Aelksandra Vučića.

Da Vas podsetimo:  KULTURA LAŽIRANjA: MUSLIMANSKA PROPAGADNA NADUVAVA BROJ UBIJENE DJECE U SARAJEVU DEVEDESETIH GODINA

Iza mreže koruptivnih moćnih funkcionera nalazi se u senci moć delova SPS-a koi su sa DS vladali MUP-om i BIA od 2008 godine. Postavljen je model upravljanja u MUP koji ne odgovora uticaju SNS i njenoj kontroli policije. Poreed toga veći deo moći i uticaja u vladi imaju strukture Mlađena Dinkića koje čine pravu „paukovu mrežu“ koja u mnogo čemu „parališe“ ili kontroliše SNS u vladi. Da li to odogovara premijeru Vučiću ili ne uskoro će se videti, ali je sigurno da te strukture ne rade za Vučića već za Dinkića i svoje „gazde“ izvan Srbije. Vučiću je pretnja i mafija, ne samo narko karteli, već i mafija unutar javnih preduzeća i moćnih kompanija koje se neće olako predati „reformama“ i gubitku moći i pozicija

Nedorasli ministri za teško „breme“?

Premijer Aleksandar Vučić oko sebe nema dobar i uigran tim, pre svega stručnih, hrabrih i Srbiji odanih ljudi, već su u „poklonjenju“ prema Aleksandru Vučiću. Takva logika vodi u koruptivnost, birokratizaciju vlasti i politike, privatizaciju i pre svega nesposobnost u vršenju vlasti. Teška nevolja koja je pogodila Srbiju kroz poplave, i šteta od oko dve milijarde evra, veliki je teret za normalno funkcionisanje vlade i države i opstanka budžeta Srbije bez većih posledica. Ako se na sve to dodatno ugradi u problem odnosi EU, SAD prema Rusiji i odlaganje za neko vreme gradnje gasovoda „Južni tok“ cenu će do jeseni pred zimu platiti veći deo jugoistoka Evrope i Balkan, ali i Srbija.

Energenata do jeseni će biti do izvesnih granica, ali vlada Aleksandra Vučića suočiće se sa velikim energetksim problemom i grejanjem stanovništva tokom kasne jeseni i zime. Globalna kriza i energetski konflikt između EU i Rusije i Ukrajine biće veliki teret za vladu Aleksandra Vučića. Paralelno sa energetksom krizom i manjkom struje koja će se kupovati dok je bude bilo, a biće je manje, sledi i pritisak do jeseni EU i SAD na Srbiju oko svog prijateljskog stava da Srbija neće uvoditi bilo koje mere kao EU Ruskoj federaciji. Čitava politička arhitektura u Srbiji može biti pred pucanjem, a može doći do unutrašnjeg raskola u vladi na realciji SNS-SPS, ali i postepenog napuštanja pojedinh koalicionih partnera SNS iz zajedničke koalicije i stvaranja novih poslaničkih grupacija koji će biti u dosluhu sa delom opozicije i stranim faktorima.

Da Vas podsetimo:  Zao duh Medlin Olbrajt lebdi nad Evropom

Kritična jesen za vladu Aleksdandra Vučića?

Postavlja se pitanje koliko će moći premijer i vlada Srbije da izdrže sve ove krize i probleme koji će biti „slojevito“ aktivirani. Premijer Vučić izvesno je da će biti u prilici i teškoćama da zemeni neke od ministara u vladi, recimo ministra policije, ministra prosvete, kulture, možda čak i ministra finansija. Treba očekivati i političko raslojavanje u koaliciji oko SNS ali i SPS-a i izvesni veći pritisak pojedinih tajkuna, pre svega „lobija“ oko Miroslava Miškovića i čitave ekipe moćnih finasijera politike u Srbiji. Ova mreža stezaće obruč oko Vučića i biće podržana od pojedinih stranih diplomatija i tajnih službi, sve u cilju slabljenja Srbije i samog Aleksandra Vučića.

Pod velikim će pritiskom Vučić biti i od sindikalne oligarhije koja će štiteći svoje decenijske interese pokušati da obori Vučića ili da ga pridobije za svoje interese. Afera oko „Megatrenda“ i Miće Jovnovića i ministra Stefanovića, samo je deo vidljivog „ledenog brega“. Ono što se sada ne vidi mnogo je teže i opasnije jer predstavlja izgrađeni sistem moći. Otežavajuće za vladu Srbije biće u bilo kojoj varijanti pojavljivanje u Srbiji, puštanje na uslovnu slobodu lidera SRS dr Vojislava Šešelja, koji će lično dobiti veliki javni ugled i poštovanje, te će njegova eventualna pojava u Srbiji biti velika negativna hipoteka i za premijera Vučića ali i predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Sve navedeno deo je jedne „domino“ politike gde se smenjuju krize, afere, hapšenja, pritisci izvan Srbije. Premijer Srbije Aleksandar Vučić i njegov kabinet do kraja 2014. godine biće u veoma teškim problemima i mi zajedno s njima. Izvesno je da se Vučić kao premijer nalazi u politički težoj poziciji nego i jedan predsednik vlade Srbije od 1990 godine.

Tomislav Kresović

Da Vas podsetimo:  Kome smeta Izetbegovićeva ramazanska iskrenost?

Vidovdan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime