Srpska vlast ima više brakova nego dece!

1
2013
Foto: iskra.co

Na ovom podužem naslovu mogao je ostati čitav tekst koji sledi na temu populacione politike Srbije i odnosa vlasti prema porodici i rađanju dece, ali…

…Vlada Srbije ima 22 člana, a oni, prema podacima koje su naveli u zvaničnim biografijama na službenom portalu, imaju 29 potomaka: 1,38 po ministru.

Zajedno sa predsednikom Vučićem, Vlada ima ideju da finansijski stimuliše rađanje dece, ali nema objašnjenje: zašto oni, kao vlast, iako finansijski bolje stoje nego što će obične majke stajati i sa Vladinom pomoći, nemaju više dece?

Ili se varam: možda će uz obećanu finansijsku pomoć ministarke koje mogu da rađaju, počev od prve među jednakima, navaliti da popravljaju bilans između mortaliteta i nataliteta?

Ili znaju za ovo:

– Gde nema nade u budućnost, deca se ne rađaju! – tvrdi psiholog Žarko Trebješanin. – Kada izgubite nadu i veru u budućnost, onda tu nema dece, jer niko ne želi da unesrećuje potomstvo. Nema te finansijske pomoći koja će postaći rađanje, ako se uslovi za život ne budu bar malo poboljšali. Pozdravljam što se predsednik bavi time, trebalo bi i Vlada, ali čini mi se da ne shvataju dovoljno taj signal. Finansijskim merama se taj problem ne rešava. Ako vi treba da imate dete, a ne znate šta će sutra biti sa njim, da li ćete moći da ga prehranite, školujete, da li će imati bilo kakav posao ili će morati da ide iz zemlje, onda ne postoji želja za rađanjem na tako lošem mestu. Mnogo je bitnije da se u Srbiji izmeni društvena i ekonomska klima, da se pristojno živi. Tada bi natalitet prirodno rastao, bez ikakvih posebnih mera.

Da Vas podsetimo:  Obesmišljavanje briselskog dijaloga

Trenutnu i dosadašnju ”društvenu i ekonomsku klimu”, a u kontekstu odnosa prema braku, porodici, deci, njihovoj budućnosti i budućnosti Srbije, kreirala je i ova elita:

Ana Brnabić, neudata, živi sa partnerkom u vanbračnoj zajednici, Aleksandar Vučić – dva braka, Siniša mali – razveden, Milutin Mrkonjić – razveden, Zoran Babić – razveden, živi sa ljubavnicom, Boško Obradović – dva braka, Zorana Mihajlović živi u vanbračnoj zajednici, Boris Tadić – dva braka, Dušan Bajatović – živi u vanbračnoj zajednici, Muamer Zukorlić – ima dve supruge, Dragan Đilas – dva razvedena, živi u trećem braku, Miloš Aligrudić – dva braka, Zoran Lilić – dva braka, Predrag Simić – dva braka, Goran Pitić – razveden, Srđan Đurić – razveden, Aleksandar Antić – vanbračna zajednica, Velimir Ilić – tri do pet brakova, Vojislav Šešelj – dva braka, Nenad Čanak – dva puta razveden, Aleksandar Šapić – dva braka, Borko Stefanović – razveden, Predrag Marković – razveden, Vlajko Senić – razveden, Božidar Đelić – razveden, Vladimir Bakarec – razveden, Nebojša Pavković – tri braka, Branislav Ivković – dva braka, Vesna Pešić – tri razvoda, Žarko Korać, Milorad Vučelić, Milan St Protić – razvodi…

Ne kažem da su oni krivi za oronulu srpsku porodicu i posrnuli natalitet, nego pitam – da li su kvalifikovani da to poprave?

Ako ukazuju, a ukazuju, da se Šiptari bolje razmnožavaju od nas – hoće li da kažu da Šiptari imaju finansijske podsticaje od svoje države koju nemaju? Ili misle da smo i mi na nivou plemenskog uređenja rađanja? U čemu se to još mogu porediti Šiptari i Srbi, a da kod nas izazove ”kompleks niže vrednosti”? Hoće li država Srbija plaćati i svim majkama na Kosovu, južnoj srpskoj pokrajini, za rađanje dece?

Da Vas podsetimo:  Kako je težak izborni poraz naših građanoida pokrenuo novi talas autošovinističke histerije

Ili nam se bauk šiptarskog suludo progresivnog razmnožavanja nabacuje na nos da bi sami, na nekom referendumu, rekli: bolje da se mi od njih odvojimo granicom, jer će da preplave celu Srbiju?

Zašto naša elita ne prizna da u Srbiji nije reč samo o razlici između rađanja i umiranja? Zašto vlast ne saopšti – koliko mladih, reproduktivno najsposobnijih, svake godine ode iz Srbije i podmlađuje tuđe nacije?

Misli li vlast da su majke i očevi, koji su odgovorni prema svojim porodicama i potomcima u najboljoj srpskoj tradiciji, odgovorni i prema Trebješaninovom učenju – glupi ljudi? Da će izroditi četvoro dece i uz finansijsku pomoć gajiti ih do desete godine života, što je maksimalan rok za državne dotacije?

Šta raditi od desete do dvadesete, kako da se školuje, završi fakultet, šta do prvog zaposlenja posle tridesete..?

Ah, da: do tada ćemo biti u EU i apsolutnom blagostanju, pa će početi da rađaju i očevi, što je intencija EU zajednice…

Šta raditi u državi u kojoj majkama u porodilištima kradu i prodaju decu?

Pravosuđe nabrojane elite, današnje, presudilo da otac sudski dokazano ukradene bebe iz porodilišta dobije odštetu od države 10 hiljada evra…

Ili da ovu priču, kako to ovde biva, zatrpamo nekom novom, da se nespretnost ove zaboravi. Evo, recimo, hajde da se raspišemo i raspravljamo o još jednoj rekonstrukcji Vlade Srbije…

Što bi ovaj put moglo popraviti i prosek broja dece članova Vlade: smene dvoje i dovedu, na primer, Velju Ilića i Zukorlića za ministre, a oni imaju najmanje desetoro dece!

Radoje Andrić

iskra.co

1 KOMENTAR

 1. Ево рецимо примера из праксе.
  Служба зс социјално одузме два детета родитељима који живе у стању беде – незапослени, и дају их у хранитељске породице да би деца имала нормалне услове живота.
  Јел да да наша држава брине о деци?
  Ееее, та деца доносе хранитељској породици по 30.000 динара месечно.
  И у овој брижној Србији се нико не пита како би живела породица да су и родитљима давали мецечно 60.000 динара за та два детета? Дал би онда породица била у стању апсолутне беде?

  Рађајте децу, држава ће да их отме од вас под разним разлозима да вашој деци буде свуда боље него са родитељима.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime