Srpska vojska ušla u Banjaluku – 100 godina od oslobođenja

0
656

Srpska vojska je pre tačno 100 godina ušla u Banjaluku i oslobodila je od austro-ugarskih okupatora. Danas se obeležava dan ulaska vojske u ovaj grad. Ulaskom Srpske vojske, Banjaluka je, posle više vekova provedenih pod turskom i austro-ugarskom okupacijom, ponovo postala slobodan grad.

Nakon proboja Solunskog fronta, 15. septembra, 24.000 srpskih dobrovoljaca sa prostora BiH učestvovalo je u oslobađanju Srbije, a potom i Bosne i Hercegovine i svih teritorija koje će ući u sastav novonastale države Kraljevine Jugoslavije.

Vojska je došla pod komandom majora Dragoljuba Bajalovića, komandanta Prvog bataljona 13. pešadijskog puka „Hajduk Veljko“. Njega je na stanici pozdravio dobrodošlicom predsednik novoizabranog Narodnog veća sveštenik Nikola Kostić, a odmah i podnačelnik Pavo Grgić, ponudivši mu so i hljeb.

Predsednik Narodnog veća, Nikola Kostić, stupajući pred majora Bajalovića sa suznim očima koje su odavale neograničenu radost i ljubav vide velike oslobodioce i pozdravio ga rečima:

„Željno očekivana, braćo, dobro nam došli. Vjekovi su vas izgledali, gusle su vas dozivale, hrabri junaci ginuli s imenom vašim na usnama, mnoge su se ruke potajno širile, da vas prime u zagrljaj. I, eto, ispunjen je dugo sanjani san. Prvi put stupa noga srpskog vojnika na tlo krvave Krajine, hajdučko konačište Petra Mrkonjića, blagoslovene neka su vaše stope. Procvjetaće njive i livade, propjevaće šume i lugovi, zaigraće kolo braće od tri imena i tri vjere, zaoriće se himna slobode, silna, gromka, nikad ne čuvena. Vi, junaci, koji nosite rane s nebrojenih krvavih bojišta, čija je plemenita krv tekla za slobodu našu, hodite u naš zagrljaj. Ostalo je još jakih mišica da vam pomognu dogradnju velike domovine. I sestre vaše, čiju neograničenu ljubav uživate, došle su da vas okite cvijećem, da vam izraze sestrinsku miloštu, miloštu u pjesmi opjevanu kakve ravne u svijetu nema. Mala je ljudska riječ u ovom času gđe istorija govori. Suviše su silni osjećaji da bi ih mogla usta izraziti. Mada bi srca naša izvadili, ona bi vam pokazala trzaje naše velike radosti“.

Da Vas podsetimo:  NADEŽDA PETROVIĆ, ponos i ukras naše istorije

I dok je Kostić izgovarao ove dirljive reči, nepregledna masa neprestano je oduševljeno klicala: „Živela srpska vojska, živio kralj Petar Oslobodilac“.

Za početak Prvog svetskog rata vezana je jedna zanimljivost. Naime, po objavljivanju rata Srbiji, Austro-Ugarska je u Banjaluci pohapsila sve viđenije Srbe i optužila ih za veleizdaju. Slobodu za njih je uspio da izdejstvuje Alfons XIII, tadašnji kralj Španije, i to preko svoje majke, Marije Kristine, koja je bila poreklom sa austrijskog dvora. Zahvalna Banja Luka i danas ima ulicu u samom centru grada koja nosi ime ovoga vladara.

U toku novembra Srpska vojska oslobodila je najveći dio teritorije BiH, a 21. novembra, na Aranđelovdan, ušla je i oslobodila Banjaluku, a ulaskom Srpske vojske okončana je Austro-Ugarska okupaciona vlast u Banja Luci.

Izvor: vostok.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime