Srpska zastava proglašena najlepšom na svetu

2
270

U glasanju sprovedenom na sajtu Ranker, uz učešće preko milion ljudi, srpska zastava proglašena je najlepšom na svetu, ispred zastava Crne Gore, bivše Jugoslavije, Tibeta i Turske.

U glasanju za najlepšu zastavu učestvuje više od 230 državnih zastava, a zastava Srbije je trenutno broj jedan.

Glasanje je stalno otvoreno, a srpska zastava je na istoj poziciji poslednje dve godine.

Na srpskoj zastavi su tri boje, horizontalno raspoređene u polja istih dimenzija, crvena na samom vrhu, plava u sredini i bela na dnu.

Stručnjaci za zastavu smatraju da simbolika boja nije vezana za naše specifično područje i nacionalno iskustvo, ali ova značenja vide kao univerzalna. Oni nude objašnjenje po kome je plava boja simbol vernosti i odanosti, a bela simbol čistote i poštenja.

U narodu se veruje da crvena boja na srpskoj zastavi predstavlja krv prolivenu za ovu zemlju, plava predstavlja slobodu, dok bela predstavlja majčino mleko koje hrani snažnu srpsku decu.

Državnu zastavu pored trobojnice čini grb sa krunom. Ispod krune je prikazan dvoglavi orao, koji je simbol jednakosti božanske i zemaljske vlasti. Orao nosi mali crveni štit sa krstom, četiri strele i dva zlatna ljiljana.

Srpska zastava kroz istoriju

Poslednja verzija zastave je iz 11. novembra 2010.

Najstariji sačuvani podaci o bojama srpske zastave odnose se na steg (zastavu) kralja Vladislava I (1232 – 1243) sina Stefana Prvovenčanog, unuka Nemanjinog. Prema jednom dubrovačkom dokumentu iz 1281. godine – koji sadrži opis dragocenosti i predmeta, koji su u trezoru u Dubrovniku ostavili na čuvanje sin kralja Vladislava župan Desa i udovica, kraljica Beloslava, zastava je bila „vexillum unum de zendato rubeo et blavo“ – zastava od platna crvenog i plavog (zendato je čenda, vrsta laganog, svilastog platna).

2 KOMENTARA

  1. Из неког разлога, на слици приказа српске заставе,
    Заставе Србије, не види се горњи део круне – Православни
    Крст?!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime