Srpske firme sele se iz Srbije

1
2723

Čitava jedna firma iz Požege preseljena je nedavno u Rogašku Slatinu u Sloveniju. Sve je premešteno i sredstva za rad i radnici i rukovodstvo. U Srbiji je ostala samo veb adresa na kojoj se kad ukucate pojavi obaveštenje „uskoro novi sajt kompanije, hvala na razumevanju“. Reč je o preduzeću za međunarodni drumski transport.

Ova seoba urađena je u tišini, za nju malo ko zna. Nikoga ne interesuje to što se odselilo sto i kusur kamiona i isto toliko vozača. Jedna druga, možda i veća iz iste branše, izmeštena je nešto ranije iz Srema u Salcburg u Austriju. Procene su da je u skorije vreme više od hiljadu kamiona i približno isto toliko vozača napustilo Srbiju.

U našoj zemlji registrovano je više od 10.000 modernih „drumskih krstarica“ za međunarodni transport. Država, samo po osnovu akciza, godišnje ima 5.000 hiljada evra prihoda po kamionu. Kada se odseli 1.000 kamiona država po tom osnovu gubi pet miliona evra. A gde su porezi i doprinosi na plate radnika, a gde je servisiranje tih mašina, registracije… Ogroman je to odliv novca i ljudi, a seobe ima i u drugim delatnostima.

Zamislite da se desilo obrnuto, da je iz Slovenije kompletna firma preseljena u Srbiju. Sjatio bi se državni vrh da to predstavi kao svoj veliki uspeh, slavodobitno bi stisnuta pesnica išla put neba. Slikanju ne bi bilo kraja. Država bi se pohvalila da je kao pomoć izdvojila desetak, dvadeset hiljada evra po zaposlenom za slovenačku firmu koja je prepoznala „odličan privredni ambijent u Srbiji“.

Drumski međunarodni transport je težak, ali unosan posao. Najveći problem je naći dobre vozače. U susednoj Mađarskoj su organizovali obuku za 20.000 vozača kamiona i rešili taj problem. U Hrvatskoj, na primer, trenutno nedostaje 1.000 vozača kamiona. A šta mi radimo? Isporučujemo najbolje kadrove i najbolje firme bogatoj Evropi.

Da Vas podsetimo:  Snaga autoriteta

Zašto kamiondžije sele firme iz Srbije? Zbog loših uslova poslovanja, zbog države koja im više odmaže nego što pomaže. Iskorišćenost „srpskih“ kamiona zbog administriranja je značajno manja od iskorišćenosti „evropskog“ kamiona. Veliki problem su međunarodne (CEMT) dozvole. Njihova raspodela gotovo po pravilu svake godine dovodi do štrajka kamiondžija, a država ne čini napor da se njihov broj uveća i transparentno raspodeljuje.

O ovoj pojavi, ovom problemu se u Srbiji ne govori, zato što se ovde uopšte ne govori o problemima. Nije poželjno kvariti sliku „istorijskog uspeha“, a mogla bi tri, četiri ministarstva da se zapitaju šta se to događa i kako to zaustaviti.

Čitava priča može i ovako da se posmatra. Neki od tih vozača vremenom će premestiti i porodice u Sloveniju, njihova deca biće Slovenci srpskog porekla, unuci… Prošla godina bila je najkatstrofalnija u poslednjih 112 godina u pogledu broja umrlih i rođenih u Srbiji. Kako reče nadležna ministarka umrlo je oko 100, a rodilo se manje od 65 hiljada. A ta 2016. biće svakako bolja od 2017. i narednih godina…

Piše: Milenko Vasović, Bizlife

ozonpress.net

1 KOMENTAR

 1. Neki od tih vozača vremenom će premestiti i porodice u Sloveniju, njihova deca biće Slovenci srpskog porekla, unuci…

  Na zalost nece biti tako, u Sloveniji nema nikakvih pomaka u priznanju Srske manjine a u Srbiji saka slovenaca je zakonom i ustavom manjina.
  U Sloveniji su svi drzavljani slovenije, ne pisu oni nigde da su Srpskog ili Hrvatskog, muslimanskog porekla. Asimilirali su nas bez da bi nas o tome iko ista pitao. Preko 350 godina Srbi zive u Sloveniji a nisu priznati kao manjna iako nas ima vise od Madjara i Italijana.
  Na popisu stanovnistva niko nije moga da se izjasni da je poreklom iz Jugoslavije oni su taj termin zabranili iako smo do 1991 svi rodjeni u drzavi Jugoslaviji, republike tad nisu bile drzave a oni zabranjuju kao drzavu rodjenja upises Jugoslaviju.
  Jedino imas opciju da se izjasnis po verskoj pripadnosti.

  To je veliki propust nase vlade jer ne zahteva i ne uvodi reciprocitet. Kad bude uveden reciprocitet i vazio za sve zemlje u okruzenju onda ce i nama biti lakse.

  Da su albancima u Jugoslaviji dali prava kakva su imali Srbi u Albaniji, nikad nam se nebi desilo bombardovanje 1999.
  Na zalost i BiH je posle raspada SFRJ bez nase saglasnosti i znanja maticne knjige Srba i Hrvata isporucila Sloveniji a nas izbrsila samo oni koji su naknadno zatrazili i sredili sebi drzavljanstvo BiH pored Slovenackog, danas mogu iskoristiti i svoje nasledje po roditeljima u BiH. Inace se to nasledje otima i prodaje budi posto.
  Srbi smo najludji narod posle amerikanaca, ali na drugi nacin, mi smo toliko naivni da to prelazi u ludilo u svojoj ne brizi o nama.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime