Srpske tate na porodiljskom odsustvu

0
920

Da je čuvanje bebe tokom prvih meseci njenog odrastanja najteži i najlepši posao, govori svaki tata koji je bio na porodiljskom odustvu. Tokom njega su Milovan, Ivan i Lale menjali pelene, pripremali obroke, igrali se sa bebom i što je najvažnije, postali su bolji ljudi.

Prvi koraci, prve reči, prvi padovi i ustajanja, svemu tome su mogli da prisustvuju ovi očevi koji su odlučili da iskoriste svoje zakonsko pravo. Ono kaže da nakon prva tri meseca, tokom kojih brigu o bebi vodi mama, na odsustvo može da ode bilo koji roditelj, pod uslovom da su oboje zaposleni. U Srbiji trenutno oko 300 očeva koristi to pravo, navodi „Kamatica“, a preciznih podataka nema.

Istoričar umetnosti Dobrivoje Lale Erić je dva puta išao na odustvo kako bi brinuo o svojoj deci i gledao kako ona stasavaju i dobijaju prve zubiće.

– Meni je to omogućilo da se povežem s oba deteta. Da imam vrlo lepe i intimne trenutke, u kojima gledam kako prvi put jedu neku hranu i prave svoje prve korake. Pomoglo mi je i da razumem neke stvari u svom životu, da bolje tretiram prioritete, da razumem majke. Majkama je mnogo teže nego očevima, zato je važno da im oni pomognu od čega će koristi na kraju najviše imati zapravo oni sami – poručuje Lale.

Kada je prvi put otišao na porodiljsko, to je trebalo da bude eksperiment od tri meseca, a pretvorilo se u šest najlepših meseci u njegovom životu. Slično iskustvo prošao je i fizičar Milovan Šuvakov.

– Oduvek sam smatrao to normalnim i planirao sam da imam odustvo zbog brige o detetu. Iako sam planiro da to bude više dana, zbog okolnosti sam s detetom proveo dva od 12 meseci. U trenutku kada sam to učinio nisam poznavao nijednog tatu koji je imao slično iskustvo, tako da nisam znao koga da pitam za savet – priča Milovan za NOIZZ.

Da Vas podsetimo:  Novi Etički kodeks treba da "nauči" funkcionere kako da se ponašaju, u Nišu još na čekanju

Pošto je odluku saopštio računovodstvu svoje firme, zaposleni je bio pomalo zbunjen i nije bio siguran kako ide procedura. Kasnije je još kolega krenulo Milovanovim stopama, računovodstvo se snašlo, a dečica su dobila potrebnu podršku tata.

– Bio sam tu kada je pravio prve korake, izgovarao prve reči i ne mogu da vam opišem kakav je to osećaj. Naravno da je teško, ali donosi toliko benefita da bih ga uvek ponovio – poručuje Milovan.

Nažalost, zbog poslovnih obaveza nije mogao da prođe isto iskustvo i s drugim detetom.

Upravo poslovne obaveze, ali ovog puta jedne mame, bile su razlog da novinar Ivan Tešanović preuzmem brigu o svojoj ćerki nakon njenog osmog meseca. Kako u šali kaže, bio je prva porodilja nekadašnje FOX televizije.

– Ja sam tada radio jutarnji program i bio sam strašno neispavan, tako da mi je to odsustvo dobro došlo da se ne budim u četiri, nego u sedam. Tada Vanja i ja ispratimo mamu na posao, zatim doručkujemo, igramo se, onda ide dremka. Posle toga zovemo mamu da vidimo šta ćemo da ručamo, odemo do prodavnice, na pijacu, spremimo obrok i sačekamo mamu – prepričava Ivan.

Kaže da su ga drugari zezali, ali da živi u Švedskoj, mogao bi on da zeza njih, s obzirom na to da se ta stavka upusuje u CV i poslodavci je gledaju kao prednost pri zaposlenju.

U Srbiji je stanje nešto drugačije, pa pored svih zakona i dalje postoje poslodavci koji diskriminišu žene baš zbog ove stavke. Tako bi muškarci preuzimanjem brige o detetu, pored toga što bi stvorili vezu sa svojom decom, razvili se i pomagli ženama koje vole, a i smanjili polnu diskriminaciju prilikom zapošljavanja. Kada bi poslodavci znali da su muškarci jednako spremni da privremeno napuste svoj posao, kao i žene, onda bi im pol budućeg zaposleg postao potpuno nevažan. Još jedan od modela koji naši sagovornici predlažu, jeste da se u prvih nekoliko meseci omogući da o bebi brinu oba roditelja, a da se kasnije odluči koji roditelj će nastaviti.

Da Vas podsetimo:  U Topoli počela Oplenačka berba

Petar Paunović
noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime