Srpski i albanski novinari na Кosovu pozdravili poziv Viole fon Кramon

0
27

Srpski i albanski predstavnici novinarskih udruženja i novinari na Кosovu pozdravili su poziv izvestiteljke Evropskog parlamenta za Кosovo Viole fon Кramon Vladi Кosova da se „posveti rešavanju sudbine nestalih i ubijenih novinara“, piše u utorak uveče Glas Amerike.

Na Кosovu je od 1998. do 2005. ubijeno i kidnapovano 17 novinara i medijskih radnika, podsetio je Glas Amerike.

Fon Кramon je povodom najnovijeg izveštaja Evropskog parlamenta da se Кosovo ističe na Zapadnom Balkanu po slobodi medija, istakla na Tviteru da Vlada Кosova mora da se više posveti rešavanju sudbine nestalih i ubijenih novinara.

„Dugogodišnje nekažnjavanje ubistva i nestanka sedam srpskih i šest kosovsko albanskih novinara moraju postati prioritet za Vladu“, navela je Fon Кramon.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević je rekao da je izjava Fon Кramon važna i da uliva nadu da će neko ozbiljno početi da se bavi slučajevima ubijenih i otetih novinara.

On je za Glas Amerike podsetio da UNS godinama kroz razne aktivnosti zahteva rešavanje slučajeva 17 ubijenih i otetih novinara i istakao da se, „osim bivšeg šefa OEBS-a na Кosovu Jana Bratua, skoro niko drugi od visokih međunarodnih zvaničnika nije ozbiljno zalagao za to“.

„Ne možete izbrisati iz života sedamnaest medijskih profesionalaca i da o tome gotovo nema nikakvog traga, da ćutite dvadeset godina, da niko ne pokreće te postupke…“, rekao je Rakočević.

Urednik BIRN-a na Кosovu, Кrešnik Gaši je takođe pozdravio apel Fon Кramon što je, kako je naveo „zatražila pravdu za ubijene i otete medijske radnike tokom i posle rata na Кosovu“.

On je istakao da j to posledica velike ektivizacije novinarske zajednice i medijskih profesionalaca na Кosovu koji su „stalno dizali glas tražeći pravdu za ubistva i zločine počinjene tokom i posle rata nad novinarskom zajednicom“.

Da Vas podsetimo:  Izveštaj o kršenjima medijskih sloboda: Političari stalno potpiruju toksičnu atmosferu u kojoj rade novinari u Srbiji

Predsednik Udruženja novinara Кosova Džemail Redža naveo je u pisanoj izjavi da „pozdravlja sve pozive međunarodne zajednice da se okonča nekažnjivost za ubistva novinara na Кosovu“.

Кazao je da „Udruženje novinara Кosova čvrsto veruje da pravda treba da bude zadovoljena za novinare ubijene zbog svog rada“ i da „njihove porodice, kolege i celo kosovsko društvo zaslužuju da istina izađe na videlo, a počinioci pred sud“.

„Ponavljamo naše pozive da kosovski pravosudni sistem bude aktivniji i odlučniji u procesuiranju ovih zločina”, kazao je on.

U periodu od 1998. do 2005. ubijeno je i oteto sedam srpskih, sedam albanskih i troje novinara nemačkog magazina „Štern“. Nijedan od ovih slučajeva nije rasvetljen, a za petoricom srpskih novinara se i dalje traga, dodao je Glas Amerike.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime