Srpski izvoznici da se uozbilje

1
1135

pijacaZvanična Moskva je prošle nedelje, na godinu dana zabranila uvoz mesa, ribe, mleka i mlečnih proizvoda, voća, povrća iz EU, SAD, Australije, Kanade i Norveške. O tome šta će na licu mesta Privredna komora Srbije i njeno predstavništvo u Moskvi učiniti kako bi pomogli srpskim izvoznicima u aktuelnoj situaciji, govorimo sa gospodinom Svetom Vasiljevićem, direktorom predstavništva.

Zvanična Moskva je prošle nedelje, na godinu dana zabranila uvoz mesa, ribe, mleka i mlečnih proizvoda, voća, povrća iz EU, SAD, Australije, Kanade i Norveške. Ova okolnost srpskom izvozu otvara velike mogućnosti, ali uz poštovanje propisa, odredbi ugovora i uopšte jedno značajno ozbiljnije shvatanje veličine i zahtevnosti ruskog tržišta.

Prošle godine je EU od izvoza prehrambenih proizvoda u Rusiju prihodovala skoro 12 milijardi evra, stoga niko ne može da porekne da će ruske sankcije itekako osetiti izvoznici iz pomenutih zemalja.

Srbija nije među zemljama koje su Rusiji uvele sankcije i nije pogođenja ovim kontramerama zvanične Moskve, njoj se sada, naprotiv, otvaraju još veće šanse za izvoz roba na rusko tržište. Ne sme se ovde zaboraviti ni sporazum o bescarinskom izvozu u RF.

Privredna komora Srbije je odmah reagovala na novonastalu situaciju. „Moramo da računamo na to i da je ovo ogroman izazov i ozbiljan zadatak za našu privredu“, rekao je predsednik Privredne komore Željko Sertić, govoreći o šansi koja se ukazala Srbiji nakon protivmera Rusije na ekonomske sankcije Zapada. On je dodao da resorna srpska ministarstva imaju za obavezu da pojačaju inspekcijski nadzor srpskih proizvoda koji se izvoze u Rusiju. Takođe, gospodin Sertić je apelovao da se strategijski osmisli razvoj određenih delova poljoprivrede koji bi u narednom periodu mogli da donesu veću dobit.

Da Vas podsetimo:  ORDEN NIKOLE TESLE ZA NOVAKA ĐOKOVIĆA

O tome šta će na licu mesta Privredna komora Srbije i njeno predstavništvo u Moskvi učiniti kako bi pomogli srpskim izvoznicima u aktuelnoj situcaiji, govorimo sa gospodinom Svetom Vasiljevićem, direktorom predstavništva.

Gospodine Vasiljević, kakve ćete korake preduzeti na licu mesta?

Mi smo se odlučili na dva koraka. Prvi možemo da nazovemo kratkoročni interes i drugi kao dugoročnu strategiju. Zbog celokupne aktuelne situacije oformili smo tim stručnih ljudi koji se bave ruskim tržištem jedan duži niz godina i koji su apsolutno upućeni u celokupnu problematiku. Šansu koja nam se ukazala nije jednostavno iskoristiti. Želimo ozbiljno da se pozabavimo ovim mogućnostima i konkretno pomognemo našim izvoznicima i potencijalnim izvoznicima, a to znači i firmama koje do sada nisu nastupale na ruskom tržištu jer su možda do sada izvozile svoju robu u EU ili zemlje u okruženju.

Pomenuli ste kratkoročni interes i dugoročnu strategiju. Recite nam nešto više o ovim kratkoročnim merama…

Kao kratkoročni interes, Privredna komora Srbije i predstavništvo u Moskvi su definisali kao traženje načina da se što pre na rusko tržište uputi već proizvedena roba tj slobodne količine roba, koja su na lageru ili u hladnjačama ili magacinima. Takođe, tu mislimo na robe koje sad dospevaju- ta naša čuvena jabuka i berba koja kreće za nekih 7 do 10 dana. Dakle, cilj nam je da nađemo načina za naše izvoznike da što bolje plasiraju svoje proizvode.

Čini se da srpski proizvođači i izvoznici ne shvataju ozbiljnost i veličinu ruskog tržišta. Time su do sada često gubili svoje mesto i šansu ovde. Može li Privredna komora da kontroliše isporuke, kako srpski izvoznici, posebno oni koji nisu imali iskustva sa ruskim tržištem ne bi dolazili u neprijatne situacije?

Da Vas podsetimo:  TRESLA SE GORA, RODIO SE SPORAZUM O TABLICAMA

Osim što Privredna komora Srbije pokušava da objedini ponudu svih tih roba koje su trenutno, ponavljam, slobodne, jer mnogo toga je već ugovoreno, mi smo uradili sledeće: obavestili smo ministarstvo poljoprivrede i uputili zvanični apel koji se pojavio u gotovo svim srpskim medijima, gde zahtevamo od naših izvoznika da ispoštuju procedure. Tu se najpre misli na poštovanje limita u vezi sa upotrebom pesticida, ako govorimo o voću i povrću koje je trenutno najaktuelnije. Takođe, veoma je bitno da se pridržavamo ruskih standarda koji su malo drugačiji od evropskih, ali i od drugih svetskih normi. Decidno smo naglasili i zamolili ministarstvo da uključi sve inspekcijske službe i da nam pomognu u tom smislu.

Insistiramo na to tome da ili mi šaljemo naše stručnjake ili ruske partnere da prisustvuju utovaru robe. To znači da kontrolišemo kompletne pošiljke. Svi kontigenti koji idu preko Privredne komore, sva ta roba ima svoj sled i lančanu reakciju od samog utovara- da li je to hladnjača ili samo proizvodni pogon ili polje negde u Srbiji- do kupca ovde u Moskvi. Pri istovaru uvek je prisutan neko od naših predstavnika, pa često i lično prisustvujem, kako bismo proverili da je zaista to što je plaćeno i kupljeno zaista i stiglo u Moskvu.

Gospodin Vasiljević dodaje da Privredna komora sa svoje strane pruža pomoć srpskim izvoznicima u potrazi za validnim kupcima, u rešavanju svih administrativno-birokratskih zahteva i procedura i najvažnije od svega u sertifikovanju proizvodnje. U tom smislu je pre 4 meseca Privredna komora organizovala edukaciju o sertifikaciji proizvoda na ruskom tržištu za sve zainteresovane srpske izvoznike. Za kraj gospodin Vasiljević kao odličnu vest navodi da je najveći ruski trgovački lanac „Magnit“ poslao zvanični upit za nekoliko prehrambenih proizvoda, kojim, kako se nadaju, srpska privreda može da snabdeva rusko tržište.

Da Vas podsetimo:  Njena ekselencija Jelena Milić, ambasador bede i jada!

Jovana Vukotić

Glas Rusije

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime