SRPSKI JEZIK BEZ GRANICA

0
70

– ONLAJN GRUPNA NASTAVA SRPSKOG KAO ZAVIČAJNOG JEZIKA –

Akademska srpska asocijacija realizovala je po prvi put ove godine projekat pod nazivom “Onlajn grupna nastava srpskog kao zavičajnog jezika”. Projekat je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Onlajn grupna nastava trajala je od 20. juna do 31. jula 2021. godine. Za ovogodišnji projekat bila je velika zainteresovanost, a na projektu je učestvovalo 34 učenika u 8 grupa iz svih krajeva sveta. Države naših učenika su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija, Velika Britanija, Švedska, Norveška, Mađarska, Italija, Švajcarska, Grčka, Francuska, Argentina i Rusija.

Grupna nastava je specifična po tome što su učenici u grupama bili približnog znanja srpskog jezika i godina. Mogli su da se druže i razmenjuju iskustva kako na časovima, tako i van časova na društvenim mrežama. Naš cilj, pored učenja srpskog kao zavičajnog jezika, bio je i povezivanje mladih iz svih krajeva sveta. Posebna specifičnost grupne nastave u Akademskoj srpskoj asocijaciji jeste prirodni metod učenja. On podrazumeva učenje na osnovnu stvarnih životnih situacija, tako da su naši učenici učili srpski jezik na konkretnim primerima u vidu radionica. Radionice su održane preko striminga pomoću kamere. Na radionicama su učenici mogli da primene naučeno znanje kroz praktične zadatke. Praktični zadaci su bili simulacije realnih situacija: u prodavnici, muzeju, restoranu, apoteci, turističkoj agenciji, agenciji za nekretnine, na pijaci, kod lekara itd.

 

Pored praktičnih zadataka, učenici su imali zadatak da snime prilog ili prezentaciju o svom gradu kako bi pokazali članovima svoje grupe. Drugi deo zadatka je bio intervju sa ljudima u dijspori i predstavljanje njihovog načina života. Na kraju kursa učenici su dobili Potvrdu o pohađanju 24 časa.

Da Vas podsetimo:  U Rostovu, na istoku Ukrajine!?!

Tim Akademske srpske asocijacije

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime