Hašim juče, Hašim danas, Hašim sutra …

Srpski napredno, mašala!

0
629

aleksandar-vucic-briselski-sporazum-spas-hasim-taci-dogovor-1371860818-328757I, eto, umesto da sačeka da Hašim Tači dođe u Beograd, srpska vladajuća klika upozorava zločinca da ne kreće put srpskog glavnog grada, jer će biti uhapšen. Hašim Tači, zvani „Zmija“, pravnosnažno je osuđen na dugogodišnju robiju, pa bi država Srbija, prema tome, bila obavezna da reaguje u slučaju da joj on postane dostupan. Da bi izbegla takav razvoj događaja, koji ne bi bio u skladu s „dobrosusedskom politikom“, srpska vlast se odlučila da preventivno deluje i zaštiti se od negativnih posledica takvog čina.

Nije ni isključeno da će se Tači, i pored opomene srpskih vlasti, 24. aprila pojaviti u Beogradu. Ako tako bude, to će biti po nagovoru (ili nalogu) Evropske unije, a to bi bio još jedan šamar (i novo poniženje u nizu) srpskoj državi i srpskoj javnosti. Konačno, nije isključeno ni to da je EU započela jednu novu predstavu (i zaplet) u ovoj dugogodišnjoj balkanskoj „igri slepih i gluvih“; te da je upravo ona naložila srpskoj vlasti da uhapsi Tačija ukoliko se ovaj usudi da se (i pored upozorenja) pojavi na beogradskom asfaltu. Dakle, evroatlantski Levijatan će najpre da naredi da se Hašim Tači uhapsi, a potom će da ospe paljbu na srpsku vlast zbog takvog „nedemokratskog“ čina, kojim se „krše osnovna ljudska prava“, kao što se „derogiraju i međunarodne norme“ – one koje, navodno, važe u „celom civilizovanom svetu“.

Poslednja reakcija srpskog ministra inostranih poslova, gde on, gotovo u očaju, pokušava na neki način da umoli Evropsku uniju da prestanu da Srbiju uteruju u tor uz pomoć politike „štapa i šargarepe“, pokazuje sav jad i bedu u kojoj se Srbija danas zaglibila. Valjda je i Ivici Dačiću postalo jasno da Srbija neprekidno (decenijama) dobija samo štap po leđima, a da šargarepu nije za to vreme uspela ni da omiriše. Koliko je Srbija dovedena u onu šizofrenu poziciju, o kojoj je na uvredljiv način govorio i američki ambasador Kirbi, pokazuje i činjenica da Hašima Tačija u goste, posredno, poziva ista ona srpska vlada, koja najavljuje i njegovo hapšenje. „Dobro si došao u Srbiju, a kad ovde stigneš, ugostićemo te u zatvoru!“ – govore oni koji više ne znaju kojim putem da nastave, a da pritom ne udare glavom o zid. Ako znamo da je Tačija u Srbiju pozvala (ne)vladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje, koju finansira država Srbija (Ministarstvo omladine i sporta, Tužilaštvo za ratne zločine, Kancelarija za evropske integracije, Agencija za borbu protiv korupcije i drugi državni fondovi), tada postaje sasvim „transparentna“ rascepljenost srpske politike. Zapadnim „uređivačima sveta“ je dodijalo da sami finansiraju silne (anti)srpske nevladine organizacije, pa su odlučili da ih sve „okače“ na srpski budžet, to jeste, da ih natovare na leđa građana Srbije. Sličan apsurd, da jedna državna vlast nije načisto sama sa sobom i da mora da pristane na svaku vrstu „kompromisa“; pa čak i to da u jezgro vlasti inkorporira nevladine organizacije (čime one postaju vladine, a u pojedinim segmentima političkog života čak su jače i od vlade), izgleda, moguća je samo u Srbiji.

Da Vas podsetimo:  Politička glupost ili jevtina letačka propaganda

Da se stvari u vezi Tačijeve posete ozbiljno komplikuju, potvrđuju i najnovije vesti: Hašim Tači ne odustaje od namere da za sedam dana poseti Beograd. Nije se nimalo uplašio pretnji srpskog ministra unutrašnjih poslova. Jasno mu je da iza njegovih (albanskih) leđa stoje oni koji su daleko moćniji od srpske vlade; oni čija se reč mora slušati. U Beogradu će se, pod dirigentskom palicom britanskog ambasadora u Beogradu, sastati istomišljenici, zapravo oni, koji veruju da se na propasti Srbije može raditi i bolje i brže. Radni naslov skupa je „Evropske integracije zapadnog Balkana:zajedno možemo bolje“, iako Srbija ne spada u zapadni, već u centralni Balkan. Ali to što se sintagma „zapadni Balkan“ neosnovano koristi i nije neki veliki problem. Opasnije je ono što se u naslovu skupa dodaje, a to je poruka: „zajedno možemo bolje“, jer se u onom „zajedno“, osim ratnog zločinca Hašima Tačija i njegovog zamenika Petrita Seljimija, nalaze i takve političko-intelektualne veličine, kakvi su Sonja Biserko, mlađani Milan Antonijević i „(a)politični analitičar“ Dušan Janjić. Iz ovakvog sastava postaje prilično jasno o kakvom bi tu „zajedničkom poslu“ moglo da bude reči.

U stvari, tema takvog skupa je „suočavanje s prošlošću“, ali tako, da se pokaže da su svi bili žrtve na ovim centralnobalkanskim prostorima, osim Srba, kojima, po pravilu, pripada uloga agresora, zločinca, ubice. Jednom rečju, Srbe treba po svaku cenu proglasiti genocidnim narodom. Ka tome otvoreno idu svi srpski neprijatelji, ali to ne treba da nas čudi. No, trebalo bi da nas ozbiljno zabrine činjenica, da se i sa srpske strane, na različitim forumima, pojavljuju samo oni Srbi koji „priznaju“ da su Srbi ono što srpski neprijatelji žele da oni budu. Na primer, u Presingu, na „srpskom CNN-u“ (TV N1), pojavljuju se Azem Vlasi, Muhamed Filipović – Tunjo, a uz njih i Vuk Drašković.

Da Vas podsetimo:  Ima li stanova za profesore

Bukvalno, kada su u pitanju teme iz jugo-ratova devedesetih, na ključnim srpskim medijima više se ne može pojaviti niko ko nije saglasan, na primer, da je u „Srebrenici počinjen genocid nad muslimanima“. Iako postoje jasni dokazi da je priča oko Srebrenice uveliko naduvana, uskoro će postati kažnjivo da se takav izmišljeni genocid poriče. A postaće kažnjivo, jer se u medijima pojavljuju samo oni Srbi koji se slažu sa „nalazima“ razbojničkog Zapada i konfabulatornim tvrdnjama žrtava – „bošnjaka“; onih koji jesu stradali, ali ništa više nego što su stradale i njihove komšije – Srbi.

Uostalom, čemu Srbi uopšte mogu da se nadaju, ako čak i (nominalna) srpska desnica – DSS – tvrdi da su Srbi u Srebrenici počinili zločin genocida? Ostalo je još samo da se sa takvom neistinom pomire (i saglase) i desetkovani Šešeljevi radikali, pa će proces izmene svesti Srbima biti uspešno okončan u neverovatno kratkom roku. Ranije su za slične kardinalne zahvate na mentalnom sklopu jednog naciona bili potrebni milenijumi, a sada nekoliko godina. Srpski smo NAPREDNI – nema zbora.

Za www.koreni.rs

D. Gosteljski

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime