Srpski predstavnici protiv R. Srpske?

12
1657

Šta se to zbiva sa opozicionim Savezom za promjene u RS, odnosno sa predstavnicima RS u zajedničkoj vlasti u Sarajevu? Srpski ministri u Savjetu ministara BiH glasali su da osporavanje „genocida u Srebrenici“ bude kažnjivo sa 5-10 godina zatvora!!! Da li je moguće da SDS – politička stranka koja je bila na čelu nacionalnog pokreta koji je stvorio Republiku Srpsku, svjesno radi na njenom rušenju? I kakav je spoljni kontekst ovog skandaloznog gesta?

Ivanic
Mladen Ivanić

Uoči izbora 2014, SDS odnosno Savez za promjene (SZP) kritikovao je vlast, konkretno Ivanić-Dodika, pored ostalog, i zato što vodi politiku konfrontacije Srpske sa Federacijom i svijetom. Odnosno da zaoštravanjem odnosa unutar BiH i izvan nje nastoji da prikrije loše socijalno-ekonomske rezultate unutar RS. Možda je to, s obzirom na „Dodikovu retoriku“, tj. njegovu sklonost da na prvu loptu žestoko uzvraća na svaku provokaciju prema RS i njemu kao predsjedniku, ma odakle dolazila, moglo da izgleda i tačno. U bošnjačkom komšiluku, EU i SAD je dobro primljeno kao osnova za projekat izbornog rušenja tvrdoglave vlasti u Banjaluci.

Projekat nije prošao jer su SNSD (sa DNS i SPRS) i Dodik dobili većinu u RS, te poslanika više u parlamentarnoj skupštini u Sarajevu. Ipak, predizborno širenje ruku prema komšijama i svijetu dalo je rezultat. SZP je, i sa poslanikom manje, SDA prihvatio za koalicionog partnera u formiranju zajedničke vlasti na nivou BiH (Skupština i Savjet ministara). A Ivanić je, kako je nedavno potvrđeno, bošnjačkim glasovima u RS pobijedio za tročlano Predsjedništvo BiH.

Kako će izgledati ta koaliciona inferiornost SZP-a, pokazalo se već na konstitutivnoj sjednici Savjeta ministara kada je aplauzom propraćen program premijera Zvizdića da dva entitetska ministarstva preseli iz Banjaluke u Sarajevo. A onda je došla SZP-ova pasivna opstrukcija u Skupštini RS prilikom glasanja o referendumu o vraćanju pravosuđa u nadležnost entiteta. Pa zatim spor o mehanizmu koordinacije za pregovore sa EU, koji je isključivao direktnu ulogu vlasti u RS. A kada je Bakir Izetbegović „u ime BiH“ pred Sudom u Hagu obnovio tužbu protiv Srbije za agresiju i genocid iza leđa Ivaniću, ovaj je odlučno reagovao uz napomenu da je već i njemu prekipjelo. Povukao je poslije toga lider PDP-a u SZP-u nekoliko državničkih poteza kao što su postrojavanje srpskog puka ABiH na proslavi Dana RS i prekid komunikacije sa Inckom zbog poređenja obilježavanja rođenja RS sa onim u Blajburgu.

Da Vas podsetimo:  Džaferović je sa prozora svog stana mogao posmatrati kako ABiH i policija muče Hrvate i Srbe u Zenici

Ovi Ivanićevi potezi, međutim, više nalikuju prijekom Dodiku nego konstruktivnoj politici koju je on bio najavio. Postavlja se pitanje šta su rezultati te njegove „bolje saradnje sa komšijama i svijetom“, izuzev povremenih reakcija na podvale druge strane. Sa SDS-ovim članovima u Savjetu ministara BiH, međutim, nema baš nikakvih dilema.

Vlast opoziciju, ili opozicija vlast često olako proglašava izdajničkom. Kada se radi o starim i velikim, moćnim i stabilnim državama koje je realno teško dovesti u pitanje, to se doživljava kao samo politički ostrašćena fraza. Kada se to događa u mladim državama koje mnogi spolja i iznutra osporavaju, neke političke odluke, direktno ili indirektno, mogu zaista da znače biti ili ne biti za njihov opstanak. Potezi Mirka Šarovića i Dragana Mektića nesumnjivo spadaju u tu kategoriju. O liku i djelu ovog posljednjeg nedavno je sličnim povodom već dovoljno rečeno. A kada je riječ o veteranu SDS-a, bivšem predsjedniku RS i srpskom članu Predsjedništva BiH, neki asociraju bizaran događaj kada je prije više od deset godina pod inostranim pritiskom podnio ostavku na visoku funkciju, zatim bio i uhapšen i suđen, a potom isto tako iznenada pušten i rehabilitovan.

Šarović je ne samo član užeg rukovodstva SDS-a i ministar spoljnih poslova stranke nego i čovjek koji vuče sve konce u njoj. Jedino se tako može objasniti da ga se SDS nije odrekla ni nakon debakla na lokalnim izborima. A pogotovo da se ni pod rukovodstvom novog šefa partija nije distancirala od politike koju vode njeni predstavnici u Sarajevu ni po cijenu dalje kompromitacije među članstvom i biračima. Glasanjem protiv svake kritičke rasprave o „genocidu“ u Srebrenici pod prijetnjom teške zatvorske kazne, on nije doveo u pitanje samo opstanak Srpske kao „genocidne tvorevine“ i sudbinu svoje stranke koja je, ispada, politički predvodila „genocid“ nego, ni godinu pred izbore, i vlastitu političku budućnost. Izuzev ako ne računa na neki preokret na liniji prijetnji koje spolja stižu Republici Srpskoj i njenom lideru, prvenstveno od američkih diplomata i eksperata iz kruga Klintonovih iz „duboke države“.

Da Vas podsetimo:  Zločin koji se ne može niti sme zaboraviti

Tako dolazimo i do spoljnog konteksta. Najnovija etapa sage o „genocidu“ u Srebrenici i njegovoj kritičkoj nedodirljivosti započela je britanskim predlogom rezolucije u SBUN, koju je zaustavio sada pokojni ruski amabasador Ćurkin. Kasnije je iz Londona puštena priča da je rezoluciju inicirala dobro udata bošnjačka lobistkinja Nerminka Heljić kako bi se zataškao interes Zapada da stavljanjem tačke na preispitivanje „genocida u Srebrenici“ zaštiti alibi za sva nepočinstva članica NATO-a i SAD u Srpskoj i Srbiji. Ali, ako im nije uspjelo spolja, preko Ist rivera, zašto ne bi pokušali iznutra, diskretnije i preko domaćih snaga.

Da SAD i EU nisu odustale od ovog posla, povjerenog Britancima kao velemajstorima za ujdurme na Balkanu, pokazala je neobična akcija Nele Kuburović, ministarke pravosuđa u Srbiji koja je naizgled iz čista mira i samoinicijativno predložila „zakon o zabrani preispitivanja genocida ukoliko ga donese neki međunarodni sud“. U medijima i poslaničkoj debati potrošeni su silni kontraargumenti o politički suicidnim posljedicama po državu i o kršenju prava na slobodu naučnog istraživanja, ali je zakon izglasan u Skupštini. Potonji pokušaj Bakira Izetbegovića da Međunarodni sud pravde donese odgovarajuću presudu o genocidu nije uspio, ali pored onoga za zločine postoji u Hagu još međunarodnih sudova koji bi mogli da aktiviraju „Nelin zakon“. A onomad je Evropski parlament podržao Kandićkin REKOM i sugerisao Srbiji „da predvodi njegovo regionalno osnivanje, te da osudi sve oblike javnog negiranja genocida“.

Neću eksplicitno da povezujem iste ili slične inicijative Kuburovićke, Kandićke, Heljićke, Izetbegovića, Šarovića i Mektića, a pogotovo da umišljam nekog spoljnog koordinatora da ne bih ispao „teoretičar zavjere“. Ali, mora se reći da postoji osnovana sumnja o nekoj tajnoj vezi jer je zaista neobično da se u srpskim zemljama i zapadnom inostranstvu toliki toliko trude da zapečate „istinu o genocidu u Srebrenici“, a istovremeno manje brinu za hrvatski genocid nad Srbima u Jasenovcu i turski nad Jermenima. Dobro, znamo da su ustaše bile na istoj strani sa Nijemcima, da je Turska regionalna velesila, a da su, kako je nezaboravno rekao Žak Širak „Srbi narod bez vjere i zakona, narod razbojnika i terorista“. Ali, sada su Srbi, bar ovi u matici, stub mira i stabilnosti i trkom grabe ka Briselu.

Da Vas podsetimo:  Politički i spoljni odnosi Republike Srpske i Republike Hrvatske

A što se tiče onih u RS, protiv srpskih predstavnika u Savjetu ministara BiH oglasio se i patriotski nevladin sektor. Po prvi put brojna udruženja boraca ’92-’95, civilnih žrtava građanskog rata, vojnih invalida, a trebalo bi očekivati i da se jave dva univerziteta i ANURS, ako ništa u odbranu slobode naučnog istraživanja. Mladen Ivanić se ogradio od kolega iz SPZ-a Šarovića i Mektića (SDS), kao i njegov ministar spoljnih poslova Crnadak (PDP). Ivanić nije znao šta se sprema u Savjetu ministara BiH, a Crnadak nije bio na sjednici. Hoću da im vjerujem, kao i to da Vučić nije imao dovoljno vremena da pažljivo pročita „Nelin zakon“.

Na startu izborne godine u RS, ne kalendarske nego vremenske, „međunardoni faktor“ (praktično SAD) nikada nije bio otvorenije narogušen na „manji entitet“, njegovu aktuelnu vlast i posebno predsjednika, te ubrzano radi na disciplinovanju najneposlušnije tačke regiona. I, na taj način, kako pokazuju sve domaće i američke sondaže javnog mnjenja, kao i obično, samo podižu rejting vlasti i obaraju ga kod kooperativne opozicije. Da li će zato ovog puta pokušati nešto jače preko OHR-a, Ustavnog suda BiH ili Savjeta ministara u Sarajevu? Usvajanje predloga zakona o sankcionisanju svakog osporavanja genocida završilo bi u međunarodnoj stigmatizaciji RS kao genocidne tvorevine, sa najgorim posljedicama. Ivanić je, doduše, dao utješnu izjavu da za tako nešto neće biti dovoljno glasova, ali to sigurno neće biti i posljednji izazov sa kojim će se narednih mjeseci suočiti Srpska.

Nenad Kecmanović

www.fsksrb.rs

12 KOMENTARA

 1. Sve je na zalost potpuno jasno. Zar Dodik i odabrano drustvo nije dan uoci petooktobarskog prevrata „u maloj kafani u Laktasima“ zajedno sa predstavnicima britanskog MI6 i petokolonasa iz Beograda nisu napravili detaljnu agendu dogadjanja za prevrat u Beogradu? O tome je govorio Jaksa Scekic u jednoj od emisija kod Milomira Marica. Sta je onda ccudno sto su Dodik i Spiric bili „gosti“ na NATO brodovima? Oni tamo pripadaju, zar ne?

  • А да ли је „Лука“ сигуран да је Шћекић поменуо Додика, или је „Лука“ то чуо у тајној комуникацији са Шћекићевим пешкирским шалом? Или „Лука“ зна из прве руке да је Додик био тамо, пошто је седео за суседним столом у својству агента МИЈАО 6,6 и МРЊАОО 7-али-пазим-да-се-не-набодем? Или је све само сањао у ноћној мори, на стомак пун сенвича?

 2. Нема никакве потребе гледати на то ко кога проглашава издајицом – то се јасно види из тог ко шта ради. Ови “српски” представници у председништву БиХ су очигледно плаћеници запада, као што су и ови ботови који у хору блате Додика (кога и нема у чланку), да би убили две муве: наудили Српској, и забаштрали антисрпску активност СДС. Јадни ли су…

  (коментар на који се односи доњи)

 3. @“Vlada Cokolada“ piše:
  23. Jun 2017. u 01:49

  E, pa strucnjače za krastavce, svaki put braniš nešto što je očigledno i neodbranivo pokušaj objasniti otkuda ova „elita“ iz Republike Srpske baš u vreme bombardovanja Srbije na ratnom brodu USA, odnosno NATO-a. O tome svedoče i fotogorafije snimljene na nosaču aviona USS Harry S.Truman. Ubuduce, nastoj manje da s**reš o botovima, jer je tvoja pozicija sasvim jasna. Sigurno je da nikoga time ne možeš impresionirati.

  http://www.rtvbn.com/cache/images/23-06-2017/765-430-6da9a15909c49c86997e830e22171972.jpg

  http://administracija.rtvbn.com/images/536868d4331c430db5621a7b95c1b440.jpg

  http://administracija.rtvbn.com/images/fdbf29d974180a2bd85d110054eae40b.jpg

  • Нема никакве потребе гледати на то ко кога проглашава издајицом – то се јасно види из тог ко шта ради. Ови “српски” представници у председништву БиХ су очигледно плаћеници запада, као што су и ови ботови који у хору блате Додика (кога и нема у чланку), да би убили две муве: наудили Српској, и забаштрали антисрпску активност СДС. Јадни ли су…

   (коментар на који се односи доњи)

  • Занимљиво је да краставац који је жуљао „Драгана“, сад жуља „Михаила“. Или су у питању сијамски близанци који деле известан део тела, или је „Михаило“ заборавио да је био „Драган“ – догађа се онима који толико лажу да забораве шта су коме рекли.

   Нема потребе да коментаришем нову мизерну пропаганду против Додика на СДС – пардон, БН ТВ и другим медијима на платном списку СДС тј. запада. Али би било занимљиво чути шта „Михаило“ мисли о гласању „српских“ представника, сасвим случајно теми овог чланка. Или то не спада у ботов опис посла?

 4. Нема никакве потребе гледати на то ко кога проглашава издајицом – то се јасно види из тог ко шта ради. Ови „српски“ представници у председништву БиХ су очигледно плаћеници запада, као што су и ови ботови који у хору блате Додика (кога и нема у чланку), да би убили две муве: наудили Српској, и забаштрали антисрпску активност СДС. Јадни ли су…

 5. A tek fotografije Dodika i Nikole Špirića sa ratnog broda NATO zločinaca dok „seire“ kako „naši zapadni prijatelji“ ispaljuju „tomahavke“ sa osiromašenim uranijumom po položajima Vojske Srbije i Crne Gore. FUJ, MAJKU VAM IZDAJNIČKU!

 6. Čitalac mile ronhill 21.06.2017 13:49 kaže (naravno, s pravom). U tekstu objavljenom na portalu rtvbn.com detaljnije – TO JE PRAVO LICE DOKIKA I NJEGOVE SNSD BRATIJE:

  Političar nema pravo mijenjati mišljenje od danas do sutra, pogotovo o nekim krucijelnim pitanjima.. jer od tog njegovog „mišljenja“ ovise sudbine ljudi i dalji razvoj društva. konzistetna politika je odlika pravog državnika, a ne ovog pijačara…

  http://www.rtvbn.com/3868670/koji-je-dodik-originalan

  Koji je Dodik originalan?

  Nekada veliki zagovornik,a sada protivnik avroatlanskih integracija bio je upravo predsjendik Republike Srpske Milorad Dodik. I ne tako davno od Dodika smo slušali izjave koje nisu nimalo slične današnjim. Bio je to kako je rekla nekadašnja državna sekretarka SAD „svjež dašak vjetra na Balkanu“….

  • Hm,hmm….srpski i srbski narod,su zrtve,otimanja i preotimanja,za pocasno mesto,ili mijesto…cesanja i provizija,“ nacionalista,vodja naroda“,pri “ fondovima za razvoj,svesno u desno,opljakanih podrucja“ da bi se “ oslobodio“, za montazu,kolonijalnu okupaciju,stranog kapital,na tlu SFRJ“..razni,vazali,sandzaklije..vojvode..posrednici zla.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime