Srpski studenti neće u NATO

1
937

Skoro 88 odsto studenata Univerziteta u Beogradu smatra da Srbija ne bi trebalo da postane članica NATO-a, 39,7 odsto ne bi glasalo za članstvo u EU, dok polovina smatra da Srbija neće postati članica Evropske unije, rezultati su danas objavljenih istraživanja „Stavovi studenata Univerziteta u Beogradu o spoljnoj politici Srbije”.

© Tanjug Раде ПрелићIstraživanje Centra za međunarodnu javnu politiku u okviru projekta „Predstavnici srpske diplomatije“, obuhvatilo je 1.323 studenata sa 38 fakulteta Univerziteta u Beogradu, kako bi se saznalo na koji način studenti formiraju svoj stav i koliko su upućeni u svakodnevna politička dešavanja u zemlji i svetu.

Na pitanje da li bi u ovom trenutku glasali za članstvo Srbije u EU, najveći broj studenata je dao odričan odgovor — 39,7 odsto, navedeno je u saopštenju.

Za ulazak bi glasalo 28,9 odsto, nešto više od osam odsto ne bi izašlo na glasanje, a o tom pitanju stav nema 22,4 odsto ispitanih studenata.

Polovina ispitanika smatra da Srbija neće postati članica Evropske unije, 24 odsto smatra da će ući u EU, a formiran stav o ovom pitanju nema 26 odsto studenata.

Nešto manje od 50 odsto ispitanika misli da je glavna prepreka ulaska Srbije u EU pitanje statusa Kosova i Metohije.

Što se tiče stavova o bilateralnim odnosima Srbije sa zemljama u okruženju, studenti ocenjuju da najlošije odnose imamo sa Albanijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Skoro 80 odsto anketiranih smatra da su odnosi sa Albanijom loši, a isto tako je odnose sa Hrvatskom ocenilo dve trećine ispitanika.

Kada je reč o odnosima sa Crnom Gorom, četvrtina ispitanika loše ocenjuje odnose sa ovom zemljom.

Sa druge strane, studenti smatraju da najbolje odnose imamo sa Rumunijom, Mađarskom i Bugarskom.

Većina ispitanika (47 odsto) nije zadovoljna odnosom naše zemlje prema dijaspori, 38 odsto nema stav, a samo 15 odsto je zadovoljno ovim odnosima.

Da Vas podsetimo:  Rekao "ne" izvršiteljima: "EPS legalizovao pljačku!"

Što se tiče pristupanja u druge međunarodne organizacije, većina studenata (61 odsto) nema stav o tome da li bi Srbija trebalo da se pridruži Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), što se objašnjava nedovoljnom zastupljenošću ove teme u medijima.

Slično mišljenje studenti su izrazili o jačanju međunarodnog ugleda Srbije tokom predsedavanja naše zemlje OEBS-om, gde 51 odsto nema stav.

Nešto više od 60 odsto studenata nije upoznato sa aktivnostima naše zemlje u UN. Većina ispitanih smatra da Srbija treba da postane član Svetske trgovinske organizacije (STO) — 48 odsto, stav o ovome nema 37 odsto, dok je 14,1 odsto anketiranih studenata protiv pridruživanja ovoj globalnoj organizaciji.

Zanimljivo je da devet od deset studenata nije upoznato sa radom srpskog Kokusa u Kongresu SAD.

Kada je reč o celokupnom utisku ispitanika o spoljnoj politici Srbije, njih 50,8 odsto ocenilo je spoljnu politiku naše zemlje kao lošu, a oko 29 odsto smatra da je dobra.

www.rs.sputniknews.com

1 KOMENTAR

  1. Стварно би било занимљиво чути логику оних који су против НАТО, а за ЕУ. НАТО се доказао као непријатељ, а ЕУ није? Да ли иком треба објашнити да су то две стране једног истог западног света који нам ради о глави? Стварно бих желео да је анкета намештена, јер ако је тачна то би значило да је пола омладине у Србији горе него необавештено – глупо.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime