Srpski sudovi desetkovani: 4 miliona sudskih predmeta u rukama 2500 sudija…

0
55
sud čekić
Foto: printscreen

U Srbiji se na neke sudske odluke čeka i po dve godine, jer fali stručnog kadra

Sudovima u Srbiji nedostaje bar 565 sudija, jer ih je, u odnosu na broj sistematizovanih mesta, za toliko manje trenutno aktivno. Očekuje se da će taj broj narednih godina biti i veći, budući da polovina postupajućih sudija ima blizu ili preko 60 godina.

Trenutno, u svim sudovima u Srbiji postupa 2.508 sudija, a u njihovim je rukama blizu četiri miliona predmeta. Sudovi u Srbiji nisu jednako opterećini, te najviše predmeta imaju upravo oni u najvećim gradovima, Beogradu i Novom Sadu.

Viši sud u Novom Sadu, drugi po veličini u Srbiji, je do pre godinu i po dana imao 33 sudija. Od Visokog saveta sudstva tražili su i dobili proširenje sistematizacije, pa se broj sudija povećao na 44. Time se situacija popravila, ali i dalje nije postignuta željena ažurnost, kaže predsednik suda.

Kako je za Euronews Srbija rekla sudija Višeg suda i član Udruženje sudija i tužilaca Srbije Ivana Josifović, veliki napor sudija je potreban da se u Novom Sadu obrade svi predmeti.

– Konkretno u Višem sudu u Novom Sadu na Krivičnom odeljenju prvostepenog suđenja, sudije imaju po 60 predmeta u radu. Sudi se pet dana nedeljno, nekada i po dva suđenja u toku dana. To je za takvu strukturu i takav obima i kvalitet predmeta koji se sude pred Višim sudom zaista vanljudski napor – rekla je Josifović.

Predsednik Višeg suda u Novom Sadu Miroslav Alimpić kaže da se najveći problem javlja u drugostepenoj materiji, te građani i po dve godine čekaju odluku po žalbi.

– To je zaista neprimereno i protivno svim propisima koji regulišu dužinu trajanja suđenja i suđenja u razumnog roku. Ali objektivna situacija je takva da sudije imaju po dve hiljade predmeta u radu – kaže Alimpić.

Da Vas podsetimo:  Naprednjačka nedela govore i više od dela

Uduženje sudija i tužilaca traži od Ministarstva pravde zapošljavanje pripravnika – oglas nije raspisan od 2017. godine

Ipak, u odnosu na broj sudija u Evropi, u Srbiji ih, posmatrano na 100 hiljada stanovnika, kaže, ima relativno mnogo. Razlika je, pojašnjava, u efikasnosti.

– U drugim državama postoji veliki broj stručnih saradnika koji prate sudiju, mnogo efikasnije postupaju, jer tehnologija im dozvoljava da koriste savremenije sisteme informacione, komunikacione tehnologije. Tako da iako nam se čini da je broj sudija nedovoljan, mislim da ne možemo to rešavati u nedogled povećavajući broj sudija. Mislim da se mora mnogo više raditi na efikasnosti rada postojećih kadrova – objašnjava Alimpić.

Produženje radnog staža ili prilika za mlađi kadar?

Statistika ipak pokazuje da oko 60 odsto sudija ima između 50 i 60 godina, odnosno da su blizu penzije. Deo pravnika kao moguće rešenje predlaže produženje radnog veka, čime bi se, kažu, iskoristilo postojeće znanje i iskustvo.

– Ova naša ideja je bila da sve one profesije koje su deficitarne zbog smanjenja broja stanovnika, zbog njihovog iseljavanja i tako dalje i uvoza radne snage iz inostranstva, da probamo da produžimo radni vek za određene profesije do 70. godine života. Da to budu i sudije i tužioci, i kelneri i negovateljice i lekari – navela je za Euronews Srbija Vesna Stojanović, docentkinja na Univerzitetu „Nikola Tesla“.

Sa druge strane, Ivana Josifović sudija Višeg suda ističe da bi bilo bolje planiranje uvođenja mladih kadrova na sudijske funkcije. Dodaje da se godinama bore za beneficirani radni staž, budući da izvestan broj sudija, zbog stresnog posla, ni ne dočeka penziju.

– Mi imamo preko 1.500 sudijskih i tužilačkih pomoćnika. To je mladi kadar stručan, obrazovan, osposobljen, koji samo čeka da utrči na teren. Oni su spremni da preuzmu sudijsku funkciju – kazala je Josifović.

Da Vas podsetimo:  Vučićeva obećanja penzionerima – ludom radovanje

Dragana Boljević iz Društva sudija Srbije istakla je za Euronews da je problem što se neke promene u sistemu pravosuđa često osete tek 10 godina kasnije, kada se uviđaju i dobre i loše strane.

U Srbiji pravdu deli uglavnom nežniji pol, ali sudove ipak vode muškarci.

Izvor: Euro news Srbija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime