Srpski telegraf prelomio – Srbiji sever Kosova

0
2760

Srpski tabloidi ne odustaju od ideje da je Tramp doneo odluku šta će se desiti Kosovom, pa tako i danas Srpski telegraf objavljuje da je “stigla potvrda da u Vašingtonu više ništa nije isto”. Svoje tvrdnje ovaj put potkrepljuju tekstom urednika Bazfid njuza Alberta Nardelija, u kome se, kako se ispostavlja, ne nalaze takvi navodi. Da nisu doneli nikakvu prelomnu odluku za Raskrikavanje je potvrdio i Stejt dipartment.

Srpski telegraf navodi: Tramp je prelomio – Srbiji sever Kosova. Niko nije bio za podelu, ali je onda vlast u SAD preuzeo predsednik koji namerava da prekroji granice na Balkanu, procurilo iz Bele kuće.

Jedino što je “procurilo” iz Bele kuće jeste zvanično saopštenje Stejt dipartmenta u kome su za Rakrikavanje naveli da svaki dogovor o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije mora da dođe od obe strane.

“Mi ćemo da nastavimo da podržavamo obe strane i Evropsku uniju kao posrednika. Kosovo i Srbija treba da nađu dogovor koji je primenjiv, dugotrajan i koji ne stvara nestabilnost ni u jednoj zemlji u regionu. Ovo će zahtevati viziju i fleksibilnost. Ohrabrujemo obe strane da preuzmu potpunu odgovornost nad procesom, smanje negativnu retoriku i da rade zajedno i konstruktivno”, naveo je Stejt dipartment u pisanom odgovoru.

U pokušaju da “dokaže” da je podrška SAD-a podeli Kosova izvesna, Srpski telegraf se u nastavku poziva na tekst jednog od urednika Bazfid njuz-a Alberta Nardelija.

Međutim, u tekstu “Trampova ljubav prema dogovorima stvara rizik za destabilizaciju granica na zapadnom Balkanu” se ne govori o izvesnoj podeli već piše sledeće: „Evropske prestonice – i do skoro Vašington – dugo su se protivile bilo kom predlogu koji se poigrava sa granicama na zapadnom Balkanu, plašeći se da će takvi potezi poremetiti osetljivi balans u regionu. Ali, pod predsednikom Donaldom Trampom, SAD se čini kao da je prihvatila ambivalentiji pristup.“

Nardeli takođe nije najavio plan o podeli pozivajući se na dva diplomatska izvora, kao što piše Srpski telegraf. Pogrešna interpretacija se vidi u originalnom tekstu u kome piše da “prema dva diplomatska izvora, jedan od mogućih planova, nezvanično podržan od strane viših zvaničnika na Kosovu i pogotovo Srbije, severni delovi Kosova koji su dom desetinama hiljada Srba bili bi razmenjeni za zemlju južne Srbije gde su većina Albanci.”

Podsetimo, Raskrikavanje je već pisalo o netačnim vestima da je Tramp odlučio o granicama Srbije i Kosova.

Jelena Đorđević
www.raskrikavanje.rs


POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime