Srpski telegraf šampion kršenja Kodeksa novinara

0
1100

Savet za štampu zabeležio je od marta do novembra ove godine 5.292 medijska sadržaja u kojima je bilo kršenja Kodeksa novinara Srbije, a „šampion“ je Srpski telegraf sa 1.282 teksta u kojima se ne poštuju pravila profesije, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Član Komisije za žalbu Saveta za štampu Petar Jeremić rekao je da je, pored Srpskog telegrafa, konstatovano da je dnevni list ALO imao 1.070 tekstova u kojima se krši Kodeks, Kurir 1.016, a Informer 953 teksta.

Sledi Blic sa 472 teksta kojima se krši kodeks profesije, Novosti sa 345 teksta, Danas sa 116 i Politika sa 38, rekao je Jeremić i naglasio da nisu svi prekršaji isti i da ima nekih koji to čine iz nepažnje, dok se u nekim slučajevima radi o zloj nameri.

Članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skroza rekla je da bi se po ovim brojevima Politika mogla pohvaliti da ima najmanje prekršaja, ali ne treba zaboraviti da je taj list izmišljao autore tekstova, odnosno objavljivao mizogine sadržaje kakvi nisu viđeni u tabloidima.

Kada je reč o vrstama prekršaja Kodeksa novinara, Skroza je ukazala na drastičan skok kršenja odredbi koje navode da mediji ne bi trebalo da se politički svrstavaju, odnosno da naslov odgovara sadržaju teksta.

Kršilo se i poglavlje Kodeksa koje govori da ne treba slepo verovati svom izvoru, odnosno nema informacija koje bi presudno uticale na stavove čitalaca, nastavljen je rast kršenja pretpostavke nevinosti, a ponovo je medijski događaj godine ubistvo pevačice Jelene Marjanović, rekla je Skroza.

Jelena Surčulija Milojević, sa Fakulteta političkih nauka, predstavila je rezultate monitoringa poštovanja Kodeksa novinara Srbije na osam informativnih portala – Telegraf, Espreso, Srbijadanas, 021, B92, Mondo, BKTV njuz i Noiz.

Da Vas podsetimo:  Novinarstvo na Kosovu i Metohiji: Jedni pritiskaju, drugi trpe

Za devet nedelja monitoringa, od 1. oktobra do 30. novembra, rekla je ona, zabeležena su 4.344 prekršaja i to najčešće nenavođenje izvora informacija, kršenja prava na privatnost i otkrivanje identiteta žrtava i osumnjičenih, kao i nepoštovanje kulture javne reči.

Surčulija Milojević je rekla da je na portalu Espreso zabeležen najveći broj prekršaja, njih 1.548, na portalu Srbijadanas 938, Telegraf 824 i BKTV njuz 525 kršenja Kodeksa novinara.

Najmanji broj zabeleženih povreda Kodeksa je uočen na portalima 021 – 177, B92 122, Mondo 108 i Noiz 102, dodala je ona.

cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime