Srpski vojnik – Heroj Velikog rata

0
239
Foto: printscreen

Prosečan srpski vojnik imao je 26 godina, ali je zbog teškog života na selu, a naročito usled ratnih okolnosti, delovao starije od svojih savezničkih vršnjaka.

Bio je izuzetno ponosan na svoje seljačko poreklo i često ga je isticao.

“Bio je sin seljaka i nije se trudio da liči ni na šta drugo”, zapisao je britanski ratni novinar na Solunskom frontu Hari Kolinson Oven.

Celog života bavio se zemljoradnjom i bio je samo jedan od sinova koje su njegovi roditelji poslali u rat.

U kući su pored roditelja na njegov povratak čekali supruga i dvoje do troje dece mlađe dobi, jer se srpski vojnik već u svojim ranim dvadesetim ostvario u ulozi supruga i oca.

Živeo je u porodičnoj zadruzi sa tri generacije i sam je proizvodio većinu stvari neophodnih za život.

Posedovao je osnovno ili najčešće nikakvo obrazovanje.

Srpski vojnik je sujeveran i tradicionalista.

Posebno je sujeverje bilo njegov snažan pokretač, duboko ukorenjeno u svakodnevnom životu jednostavnih ljudi sa sela. Tako ne uzima dragocenosti sa tela ubijenog bugarskog vojnika, nosi amajliju koju mu je majka dala ili komad tisovine od kojeg je napravio krstić, veruje u snove i tumači ih, slavi slavu čak i tokom povlačenja, kao i velike hrišćanske praznike dok je u rovovima.

Osim toga, izbegava žene tokom rata, čvrsto verujući da one donose nesreću i da na frontu ginu oni koji “imaju novaca ili pred borbu opšte sa ženama”.

Zasigurno je bio jedini Evropljanin na Solunskom frontu koji se – i pored svog bola koji je osećao prilikom operacije – protivio primanju anestezije, verujući kako ona može da mu skrati život za nekoliko godina.

Srpski vojnik je pobožan i veruje u božju pravdu; veruje da će kazna stići neprijatelje za zločine koje čini u okupiranoj Srbiji, kao i jevrejske trgovce u Solunu koji profitiraju na ratnoj nesreći.

Da Vas podsetimo:  Do sada neviđene ilustracije iz srpskih rukopisnih knjiga u Češkoj i Slovačkoj

Doživeo je tri mobilizacije, gotovo neprekidno ratuje od 1912.

Zna za koga se bori, nosi sliku svoje porodice koju rado pokazuje svojim saborcima

Izvor: Fejsbuk stranica Vojvoda / Vidovdan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime